2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Gyümölcsfagyi házilag, 5 perc alatt

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

No, Defranco, Lapa, Viszlát és persze Kalandor blogjai után írok én is egy "receptet".
Persze nem vagyok egy gasztro mágus, de ezt a fajta fagyi készítést többen meglepve fogadták már. Pedig szerintem annyira egyszerű hogy szinte adja magát az ötlet.

Hozzávalók:

-fagyasztott gyümölcs (tetszőleges)
-2dl habtejszín vagy főzőtejszín (tetszőleges, mindegyikkel próbáltam semmi érdemi különbséget nem vettem észre)
-tetszőleges mennyiségű cukor
-meg egy komolyabb botmixer (robotgép vagy bármi ami alkalmas jég darálására)

Ebből már mindenki kitalálhatta miként készül majd el a fagyi.
Első körben fogok egy keverőedényt. Ebbe beleteszem az apróbb darabokra tört fagyasztott gyümölcsöt. Az apró darab rész fontos, mert így könnyebben tudja a mixer darálni.
Két lehetőség van. Vagy bolti előrecsomagolt fagyasztott gyümölcsöt veszünk vagy piaci nyers gyümölcsöt fagyasztunk le mi magunk. Ilyen esetben arra kell figyelni, hogy lehetőleg még fagyasztás előtt vágjuk apró kockákra az adott gyümölcsöt mert -20 fokosan ez már nem könnyű feladat. Pl almánál, baracknál vagy banánnál ezt nem szabad elfelejteni. Meggy vagy eper esetleg szamóca esetében ez ugye nem probléma.

Tehát fogjuk a -20 fokra hűtött gyümit és félig megrakjuk vele a keverőtálat. Nekem most konkrétan egy fél literes volt kéznél. Majd rácsorgatjuk a főzőtejszínt és utólag kitapasztalt ízlésünk szerint teszünk hozzá cukrot. Vagy épp anélkül. Kinek hogy. Nekem kell bele a cukor.
Azután fogjuk az egészet és szép pépes fagyi állagúra turmixoljuk. Arra figyeljünk, hogy a tejszín és a gyümölcs mennyiségének arányától függ majd az elkészült fagyi állaga. Én beleszoktam borítani az egészet majd ha túl híg lett adok hozzá még gyümölcsöt.

Ami még fontos, hogy ne a leggagyibb olcsó botmixerrel próbálkozzunk mert kínszenvedés lesz. Korábban nekünk is egy párezer forintos botmixerünk volt, ami egyáltalán nem jégdarálásra való. Hát meg is szenvedtem vele mire ledaráltam egy adagot. Viszont pár hónapja anyáméktól kaptunk egy 600W-os botmixert. Na ez úgy viszi a kővé fagyasztott gyümölcsöt, mint a vajat. Szó szerint. Minden erőlködés nélkül 10-ed idő alatt ledaráltam.

Hogy mindez árban mennyire passzol a "Kalandor módszerhez" azt nem tudom. Majd a szakértőink megmondják. A képen látható zacskó gyümi kb 1/4-ét 1/3-adát használtam fel, plusz 2dl tejszínt plusz 2 nagy kanál cukrot. És amint a képen is látható eredetileg majdnem tele volt a félliteres pohár. Ergo fél kilónál biztos, hogy több fagyi lett, ugyanis a fagyim jóval sűrűbb a víznél. És fél liter víz ugye fél kiló. Hát, szerintem 0,75Kg simán megvolt. Ha azt vesszük, hogy ~ 120g fagyit adnak 1 gombócként közel 150-200 forintért, akkor ez jócskán megéri.

Egy kanál nekem, egy a gyereknek

De ami miatt végképp megéri az a kapott ízorgia! Ennek a legmárkásabb, legdrágább gyümölcsfagylalt se érhet a közelébe. Elvégre ez tényleg 95%-ban gyümölcsből készült.
A képen látható erdei gyümölcs összeállítás simán boltban is kapható fagyiként, de közelébe se érhet az általunk készítettnek. Ha a saját fagyimat 10-es értékelném az 1-10-ig terjedő skálán akkor bolti legjobb legfinomabb hasonló gyümiből készült fagyi is maximum 4 pontot kaphatna hozzá képest. Erre nincs jobb szó, meg kell kóstolni.

Hozzászólások

(#1) greenity


greenity
aktív tag

Finom dolog az ilyesmi :) gyerekkoromban mi is csináltunk ilyet :)

"Egy mosolynál jobb a több"

(#2) a_tesz


a_tesz
Korrektor

Jól néz ki, és biztos finom is, ki is fogom próbálni :)

Egy megjegyzés, ahol én láttam fagyisnál kiírva, ott egy gombóc 4-5 dkg volt, ennek tükrében még olcsóbb.

スバル | De semmi baj Eric, ne feledd, nincsenek hülye kérdések, csak hülye gyerekek! - Mr. Garrison

(#3) sztanozs


sztanozs
veterán

Szuper, hétvégén kipróbálom :)

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#4) lapa


lapa
veterán

és a tölcsér?

mitől lenne amúgy lényegesen nehezebb, mint a víz? nagyjából azért 1kg 1 liter.

gasztroeológusok egész generációját kineveljük. a hal, a gyümölcscentrifuga és a vadon termesztett brokkoli országa leszünk. már csak idő kérdése.

(#5) Dany007 válasza lapa (#4) üzenetére


Dany007
veterán

Jogos a kérdés, de nekem a tölcsér mindig is csak egy akadály volt, ami elválasztotta / illetve megtartotta a fagyit. :) Úgyhogy az kimaradt.

A súlyát csak tippeltem, legközelebb lemérem. Azért gondoltam nehezebbnek a víznél mert jóval sűrűbb. Azért ahogy látszik is ez egy elég masszív massza lesz a végén.

@a_tesz: mondjuk a gombóc súlyát is csak tippeltem. :B Rég voltam rendes fagyizóban. De kíváncsi lennék egy valós adatra.

(#6) lapa válasza Dany007 (#5) üzenetére


lapa
veterán

azért Kalandor meg DeFranco tanítványaként tudhatnád, hogy főzni meg drogot venni sose megyünk mérleg nélkül. ejnyemár.

"1 gombóc 5 deka" szokott lenni. de van klasszik fagyiskanalam itthon, majd leporolom haha a mérleget és megnézem, mikor legközelebb ilyet csinálok. de nálunk még nem nagyon érik gyümi.

[ Szerkesztve ]

(#7) Dany007 válasza lapa (#6) üzenetére


Dany007
veterán

Oh én még csak lusta kezdő se vagyok hozzájuk képest! :D amúgy a mérleg ott volt a polcon. =/

(#8) Viszlát válasza Dany007 (#5) üzenetére


Viszlát
addikt

A kis gombóc 3-3.5 dkg, a nagy 4.5-5 dkg között mozog, ezek a sztenderd kanálméretek. A tekerős már trükkösebb, mert nagyon jól lehet tömöríteni (anno a csinos lányoknak kétszer annyi fagyit nyomtam a tölcsérbe, miközben kinézetre ugyanannyinak tűnt mint a többieké), de általában ott is maximum 8-10 dkg-os egy adag.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#9) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

varians javaslat: kulon tejszinhabot gyartani, es lapatos habverovel hozzacsapatni a mar megorolt gyumolcsot, hm? hogy olyan fagyizos konnyebb jellegu fagyi legyen.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.