(katt a képekre a normális felbontásért!)
Ez a Chili egy könnyen nevelhető fajta, kezdő csiliseknek javaslom. A növény kinézete magáért beszél, a levelek színe fény hatására zöldről valami érdekes lilás feketés árnyalatot vesz fel. A termés is ilyen színben kezd, majd mire beérik, végül piros lesz.
Mivel nem sok értelmes képet találni a neten erről a csiliről, így készítettem párat, ma pont jól süt hozzá a nap.
Szép két tő, de annyira nem nőttek magasra, mint amennyire írták a neten több felé. Nem baj, az a kb. 55cm magasság pont megfelelő a lakásban tartáshoz.
A csilik virágai gyakran jellegtelenek, de ez biztosan nem mondható el ezekről a szépségekről.
Jól megfigyelhető az eltérő szín a leveleken.
Ennek a csilinek sem érik gyorsan a termése, de érdemes kivárni. A jellegére azt tudom mondani, hogy olyan tűszúrásként csíp, az erősségére meg azt hogy igen kemény, de simán lehet magában fogyasztani, vagyis tényleg ajánlható kezdő csiliseknek is.
Gondozás:
-normális fekete virágföld jó hozzá
-paprika volta miatt szereti a sok vizet (csapvíz helyett javaslom a levegőn 1-2 napot állott vizet, pl. egy le nem zárt műanyag flakonban, vagy az öntöző bődliben)
-nem használok mesterséges tápoldatot, zöld teát adok a növényeimnek, hetente egyszer. Vagy azt csinálhatod hogy lefőzött zöld tea filtert (normálisat, nem ilyen Lipton ízesített vackot) újra lefőzöd és a kihűlt lével locsolod a növényeket, vagy Kínából olcsón rendelhetsz "matcha" zöld tea port, ami gyakorlatilag púderré őrölt zöld tea levél, azt csak rá kell szórni a földre mint a porcukrot, majd le kell önteni vízzel. Mindkét megoldás kvázi dopping a növényeknek, a földre káros mellékhatások nélkül.