2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

ZTE Open: Néptelefon rókabőrben?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az alsó kategóriát szorongatja meg, tömegtermék lehet belőle megfelelő szolgáltatói árazás esetén.

[ ÚJ TESZT ]

A legegyszerűbb módon jutottam el ehhez kis masinához. Az egyik szolgáltató készülékkatalógusát lapozgatva lettem figyelmes egy új operációs rendszert futtató kis telefonra.

Ami még jobban felhívta a figyelmemet, az a Firefox név volt. Mivel szeretem megelőzni a hazai piacot, és már régóta vágytam egy olyan telefonra, ami nem minden második ember kezében csücsül, ezért belevágtam. A neten böngészve kiderült, hogy a szomszédban (Lengyelországban) már létezik, Dél-Amerikában meg már bevezetésre került egy nagyon olcsó, de ismert márkás készülék.

Ez a ZTE Open, ami szintén a Firefox operációs rendszerét futtatja. EBay-en 20.000 Ft-ért lehet kapni kártyafüggetlenül, postával, Hongkongból, de a szállítási és vámos dolgok miatt inkább Angliából rendeltem, így 23.000 Ft volt összesen. Három munkanapon belül megérkezett (nem magyar postával persze), agyonbugyolálva, doboz a dobozban csomagolással, teljesen úgy, mintha Kínából jött volna.

Kihámozás után egy papírtokban pihent maga a készülék doboza, ami szerintem egy teljesen átlagos ZTE megoldás, semmi extra csicsa, de mégis kellemes. Lásd a kicsomagoló videót.

Kibontva a dobozt legfelül a telefon ül egy tálcán, alatta a papírok és a headset, adatkábel, töltő (UK szabvány) található.

Szerencsére, mivel microUSB csatlakozós, ezért bármelyik androidos vagy WP-s telefon töltőjével tölthető. Az USB kábelből egy méternyit kapunk, teljesen megfelel a célra.

A headsettől zenei élményt ne várjunk, telefonálni jó, különben silány minőségű.

Külső

A telefon méretei: 114 x 62 x 12.5 mm
3,5”-os 320*x480-as kijelző, ez 165 ppi-s értéket jelent, a betekintési szög jó egy mezei TFT kijelzőhöz.

Az összeszerelési minőség jó, a teljesen műanyag ház nem recseg-ropog, bár a hátlapját kopogtatva érződik egy légbuborék. A műanyag nem csúszós, fényes a hátlapon, és bár a fekete díszcsík az, mégsem kelt gagyi hatást a készülék.

Bal oldalon a hangerőszabályzó, felül a bekapcsoló gomb és a szabvány jack csatlakozó,alul a microUSB nyílás kapott helyet, jobb oldala üres. A miniSIM kártyát és a microSD kártyát a hátlap lefejtésével lehet beletenni, véleményem szerint, ha sokszor ismételjük meg ezt a folyamatot, hamar letörhet. A kijelzőn egy érintőgomb van, ami a homegomb funkciót kapta. A kijelző felett egy értesítési LED és a fényérzékelő kapott helyet, előlapi kamera nincs.

Kamera,videó
A hátlapi kamera fixfókuszos, 3.15 megapixeles, van geo-tagging és pont. Remélhetőleg a frissítés (1.1) több funkciót tesz lehetővé, videózni is tud, beszéljenek a képek és a videó.

Videó:

Képek:

Hardver:
Qualcomm MSM7225A Snapdragon 1GHz Cortex-A5, 256MB RAM, 512MB ROM.

Alapfunkciók
A telefonon a FirefoxOS 1.0 fut, de a frissítés is belátható időn belül érkezik (1-2 hét).
A készülék szoftvere angol, de az 1.1 es verzió már tudni fog magyarul is. A telefon nagyon hamar kapcsol be, nem kell fél percet várni a bekapcsolással, mint egy droidos társán.

A kezdőlap nagyon egyszerű: óra, dátum és alul a gyorsbillentyűk, amik személyre szabhatók. Widgetek még nincsenek! Háttérképet tudunk csak változtatni. Jobbra scrollozással a menübe jutunk, teljesen alapprogramokat kapunk (jegyzet, email, naptár, időjárásprogram Wikipedia, óra, Nokia HERE maps!!!, videó-zenelejátszó, áruház…) Más alkalmazásokhoz az áruházon keresztül juthatunk el, de nagyon kicsi a választék igaz, YouTube, 9gag, Facebook, Tetris, Cut the rope, Mahjong van, és folyamatosan bővül.

Eddig fizetős alkalmazással NEM találkoztam!
A telefon és SMS kezelése ugyanaz, mint az Androidnál, semmi ördöngösség nincs, az email kliens is gyors, egyszerűen kezelhető, mondhatni: tökéletes

Zene,Videó
Zenei fronton egy beépített lejátszót kapunk, amelyik lejátszási lista, albumok, előadók és a főoldalon véletlenszerűen kirakott számok szerint csoportosít. Hangszínszabályozó nincs, de egy 2000 Ft-os Sony fülessel a hangok jó minőségűek, háttérzaj nincs és a hangerő is tökéletes.
Kapunk egy sztereó FM rádiót is, ahol beállíthatjuk a kedvenceinket is, de RDS nincs, és csak fülessel megy.

A külső hangszóróról azért ne hallgassunk zenét. A videoalkalmazás szintén beépített, az alapokat lejátssza, többet ne is várjunk tőle, ez is fejlődni fog véleményem szerint.

Navigáció:
Nokia Here térképeket használ, viszont internetkapcsolat szükséges. A GPS pontos és hamar talál jelet, az A-GPS javítja az eltéréseket. Kiválaszthatjuk a gyalogos, autós vagy tömegközlekedési opciót. Hamar tervez útvonalat, de konkrét navigációt nem találtam rajta (de ez is csak javulhat).

Gyalogosan útvonalat tervezni jó, eltévedni nem fogunk, autóval sem. A tömegközlekedés Pesten jó. Nokia fiókunkkal beléphetünk, kedvenc helyeinket, útvonalainkat tárolhatjuk ott.

Adatátvitel:
HSDPA 7,2Mbps elméleti letöltési sebességgel, mindennapi használatra jó, van beépített Wi-Fi hotspot funkció és az internetet akár kábelen keresztül is meg tudja osztani a számítógéppel, mint modem.
A Wi-Fi kétcsatornás 802,11 b/g/n szabványú, gyorsan csatlakozik a vételi távolsága jó, jobb, mint egy Samu minié, vagy akár a Fonepadomé. A Bluetooth 2.1-es A2DP és EDR funkcióval. Az USB 2.0-s.

A beépített Firefox böngésző is teszi a dolgát: gyors, kétujjas nagyítás, tördelés nem okoz gondot, teljes nézetnél néha gondolkodik egy-két másodpercet, ezt leszámítva jó, bár a beágyazott videóknál belassul, vagy le sem játssza néha őket, remélhetőleg ezt is javítják. Mobilos oldalaknál ez is zökkenőmentes.

Akkumulátor, teljesítmény
Li-Ion 1200mAh akku van benne, hamar feltölt, képes számítógépről is falatozni. A képernyő elsötétedésekor kikapcsolja a Wi-Fit, GPS-t, 3G-t, így rengeteget spórol az akkun. Átlag nyüstöléssel legalább 3 nap az üzemidő. Intenzív használattal is 2 nap, ami a mai piacon elképesztően magas.

Javaslat,összegzés
Ez a telefon az alsókategóriát szorongatja meg, tömegtermék lehet belőle megfelelő szolgáltatói árazás mellett.(9990-14990 Ft körül kártyásan). Az alapvető igényeket mobilos téren kielégíti, akadás, szaggatás nincs vagy csak röcögés (1.0-s szoftver!), a fejlesztések folyamatosan jönnek, csak javulhat a dolog.

Mire ideér, már tudni fog magyarul és szaggatásmentes felhasználást ígérnek a fejlesztők 256MB RAM mellett!!!, és a widget fronton is javulás lehet, az áruház folyamatosan bővül. Így kezdte az Android is, lám, mi lett belőle. A GPS is teljes értékű lesz. Az akkumulátor teljesítménye tökéletes, nem kell naponta etetni.

Megfelelő lökettel az alsókategóriában emberére talál a Google. Okostelefonokkal ismerkedőknek tökéletes választás. Könnyen használható, későbbi javításokkal szerethető, korrekt kis masina lesz belőle, aminek az árcéduláját látva mindenki arcára mosoly kerül.

Nekem tetszett!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.