2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zenélés a PC-n vol. #2

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sok-sok visszajelzést kaptam, így hát folytatom a PC és a zenélés témakörét, most terveim...

[ ÚJ TESZT ]

Sok-sok visszajelzést kaptam, így hát folytatom a PC és a zenélés témakörét, most terveim szerint kicsit jobban elmélyülünk majd a témában és megpróbálok olyan kérdésekre is választ adni, ami egy kezdő PC Dj fejében megfordulhat. Vágjunk is bele!

Az első cikkem megjelenése után szinte rögtön elözönlöttek a privát üzik és MSN-en is többen megkerestek, hogy tanácsot kérjenek tőlem. Az első és legfontosabb kérdés az volt, hogy milyet és hogyan?

- Milyet?
Miután sikeresen kiválasztottuk a számunkra leginkább testhezálló Dj programot, és a sok gyakorlás után már kevésnek érezzük az egér tologatását, akkor egy szinttel tovább kell lépnünk. Általában ez a szint egy új keverő vétele, de aki még nem olyan járatos a szakmában annak ez elég nehézkes feladat lehet, mivel a választék nagy és a termékek széles skálán mozognak mind ár, mind érték arányában. Ahogy régebben is említettem mindenképpen egy három csatornás keverő vételét ajánlanám. Ugyan kicsit jobban a zsebünkbe kell nyúlni, de a Dj szakma sajnos elég drága mulatság. Ez pedig még csak a kezdet. Konkrét márkát most sem ajánlok, mindenki válassza ki a neki tetszőt (a cikk alján találhatjátok az általam összegyűjtött oldalakat, amik sokat segíthetnek) viszont pár dolgot leírnék, amire mindenképpen figyeljetek oda:
A keverő minden csatornáján külön potméterrel legyen szabályozható a mély, magas és közép frekvencia. Léteznek olyan gyártmányok, amelyeken például lehagyták a magas vagy közép szabályozhatóságot, és ez bizony elég nagy hátrány. A csatornák átkapcsolhatóak legyenek phono üzemmódba, ha esetleg később úgy döntenél, hogy bakelitről játszol. Előny ha a tolópotik könnyen cserélhetőek, így meghibásodás esetén egyszerűbb a szervizelése. Ha használt keverő vásárlására adod a fejed, akkor nagyon fontos, hogy előtte mindent jó alaposan próbálj ki rajta, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor pár hét kipróbálási garanciát kérj rá. Általában egy pár éves használt modellnek már kopottak a tekerő és tolópotijai, ezért jól nyúzd meg őket, ellenőrizd mennyire recsegnek, mennyire vannak kikopva. Ha sikerült döntésre jutni és hónad alatt a csomaggal hazaérkezel akkor villan be a második kérdés: „Na és ezt most hogyan kössem össze a géppel?”

- Hogyan?
Mint mondottam előnyös, ha a gépedben két azonos fajtájú (lehetőleg nem integrált) hangkártya lapul. És hogy ez miért fontos? Azért, mert mindegyik hangkártya egy külön csatorna szerepét tölti be. Úgy kell elképzelni, mintha mind a két kártya egy külön cd lejátszó lenne. De sajnálatos módon nem azok, ezért ha nagymértékben eltér a két típus, akkor sajnos visszhangok, csúszások és elmászkálások jelentkezhetnek. Én ezt két darab SBLive 5.1-es eszközzel oldottam meg akkoriban. Szépen szóltak és nem is volt velük gondom soha. Azért megjegyzem, hogyha nincs két egyforma kártyád és az egyik integrált, akkor sem kell kétségbe esni, azzal is működni fog a dolog, csak nem ajánlanám pár fős házibulin kívül másra.
Nos ha a zajkeltők megvannak, üzemeljük be az újdonsült jövevényt! A hangkártyák kimenete 3,5-ös jack dugó, ezeket a kimeneteket kötjük majd rá a keverő 1-es és 2-es (vagy éppen 3-as) csatornájának bemenetére. Tehát szükségünk van egy 3,5-ös jack és egy kettős végű RCA csatlakozóra, amivel az eszközöket összekötjük (Kép:[link]) Mivel még csak otthoni használatra gondolunk, ezért tökéletesen megteszi az elektrotechnikai vagy egyéb műszaki üzletekben kapható utángyártott kábel is. A színeket értelemszerűen csatlakoztatjuk, a default, azaz a fő hangkártya kerüljön az egyes csatira, a másik pedig a kettesre. Ezek után megkeressük a keverő kimenetét (általában master felirattal jelzik) ami szintén RCA végződésű és rákötjük az erősítő vagy éppen annak hiányában a hifi bemenetére. Ha minden megvan, akkor jöhet az üzembe helyezés. Nem szabad elfelejteni, hogy a bekapcsolás sorrendje sem mindegy. Először a számítógép (később a bakelit és/vagy a cd lejátszók) utána a keverőpult és legvégül az erősítő vagy a hifi. Kikapcsolásnál pedig ugyanez, csak pont fordítva. Ezzel megakadályozzuk az esetleges hirtelen lökéseket, amik károsíthatják a hangfalakat vagy a felszerelésünket. Életre kelt a rendszer, örülünk, de nagyon! Azonban mi van, ha mégsem szól a zene? Ebben az esetben először kezdjük a Dj programunk ellenőrzésével, ugyanis előfordulhat, hogy nincs benne beállítva a két hangkártyás üzemmód és a külső eszköz (external device) használata. Ha rendben találjuk, akkor ellenőrizzük, hogy a keverő csatornája nincs-e véletlen phono módban. (Itt megjegyezném, hogy nagyon fontos, hogy bakelitlejátszón kívül semmi mást NE köss a phono bemenetre, ugyanis ezzel súlyosan károsíthatod a keverőpultodat. A PC-det a line 1, line 2 vagy line 3 bemenethez csatlakoztasd.)
Nos úgy tűnik mindennel kész vagyunk, elindítod a kedvenc számodat és a kivezérlésjelző ritmikusan ugrál az ütemre. (Figyelj, hogy a pirosba soha ne engedd, ilyenkor vedd lentebb a gain-t) Ismerkedj, szokd az új szerzeményedet, próbáld a két számot összehozni és egyre kevesebbet használd a beat-matching-et, azaz a ritmus összeillesztést. Ajánlott egy jobb minőségű füles beszerzése otthonra, hiszen ez az egyik legfontosabb kelléke a zenélésnek. Azt hihetnéd, hogy a nehezén túl vagyunk, pedig még csak most következik! Hosszas gyakorlás árán fogsz majd szép lassan egyre elégedettebb lenni magaddal, de sosem szabad feladni. Elsőre nem fog menni, még másodjára sem, de egy idő után azon kapod majd magad, hogy sikerült szinte észrevehetetlenül átúsztatni az éppen hallgatott számot. Szóval sok sikert, kitartást és ha bármi kérdésed van még mindig fordulhatsz hozzám!

Most pedig a beígért összegyűjtött oldalak, amik hasznosak lehetnek mind a keverőválasztás mind az egyéb felmerülő kérdések esetén:

http://www.zaj.hu
http://www.pako.hu
http://www.showtechnic.hu
http://www.djborze.hu
http://www.djstore.hu
http://www.dj.lap.hu

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.