2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Windows 7 előretekintő

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokan érezzük talán, hogy mióta Vistára váltottunk Xp után, legyen bármilyen gyors is a gépünk...

[ ÚJ TESZT ]

Sokan érezzük talán, hogy mióta Vistára váltottunk Xp után, legyen bármilyen gyors is a gépünk fizikai teljesítmény tekintetében, értem ezalatt,hogy pl. egy modern core 2 duo processzorral van felvértezve, lomhábbnak tűnik, mint a majd 8 éves rendszerünkkel volt, amihez már úgy hozzászoktunk. Emellett a Vista rajtja sem volt épp rózsás. Szerintem mindannyian emlékszünk azokra a kínos „calculating time remaining” feliratokra, amik néha képesek voltak a tényleges feladatot, legyen az egy egyszerű másolás, olyan mértékben hátráltatni, hogy pár imát elmondtunk alatta. Emellett az általános teljesítmény, a driver gondok és az, hogy szinte már mindent tudtunk, mi is lesz az új rendszerünkben - hisz a Microsoft szokatlanul nyíltan kezelte a Vista fejlesztését – igencsak rányomták a bélyegüket erre az állítólag forradalmi újításokat hozó rendszerre. A Microsoft most mindezt a hibát próbálja orvosolni, kíváncsian várjuk milyen sikerrel.

Teljesítmény és kompatibilitás

Mint mondtam a Vista egyik fő problémája a sebességben ütközött ki és egyesek mondhatni a mai napig igencsak „szívnak” miatta.

A Windows 7 egyik „újításának” tekinthetjük a háttérben futó processek kigyomlálását és a DWM – Desktop Window Manager -, azaz az aero felületért felelős rendszer kordában tartását. Ez utóbbi mindeddig úgy működött, hogy betöltött a memóriába minden ablakot úgymond, ha megvolt nyitva, ha nem. Az elképzelés jónak tűnt, azonban pont az ellenkező hatást érte el néha, egy lomhácska memóriazabáló UI-t. A Windows 7 ezzel szemben visszatér az elődökhöz és csak az ablak tényleges megnyitásakor tölti azt be a RAMba. Ez érdekes módon igen válaszékony felületet ad nekünk, akár 15 ablak egyidejű tallózása sem akasztja meg a rendszert és a DWM átlagos 50 - 60 megás foglalását sikerült 13- 15 –re csökkenteni .

Alapvetően elmondható, hogy az utód minden tekintetben gyorsabb lett. A programok fürgébben nyílnak meg, valószínűleg rengeteg dolgon változtattak a memóriakezelésben is.

A boot idő lecsökkentése érdekében kialakított paralel driver betöltő rendszer szépen teszi a dolgát, ha lehet hinni a Microsoftnak egészen 15 -20 másodpercre szeretnék lecsökkenteni azt az időt, amíg az asztalig jutunk. Nehéz lesz, saját véleményem szerint lehetetlen, bár ez a 6801-es build is 34 másodperc alatt áll fel nálam.

Kompatibilitás terén is vigyáznak a fejlesztők, ami futott Vistán itt is futnia kell. Igaz ez programokra és driverekre egyaránt. A telepítés után is szinte alig kellett foglalkoznom driverekkel, mindent felismert, kivéve a Marvell Yukon ethernet vezérlőm és a dell wifimet. A Vistás driver telepítése sem oldotta meg a problémát,manuálisan raktam fel a device manager segítségével. A többi rendszerkomponens hibátlan működése azonban bizonyítja, hogy a driver kompatibilitással kapcsolatos törekvések sikeresek lesznek. Programok tekintetében mindeddig nem találkoztam gonddal, ha mégis lenne a rendszer ennek megoldásában is okosodott, ugyanis a kompatibilitási beállításokhoz ezentúl nem szükséges végigzongorázni a tulajdonságok füles mókát, hanem egy sokkal egyszerűbb megoldáshoz jutunk, egy jobbgomb lenyomása után az előre ugró menüben. A megnyiló ablak néhány kérdést tesz fel, pl. melyik rendszeren működött eddig a program stb. Hasznos lehet nem power usereknek.

Hálózatkezelés és megosztás

Hálózatok tekintetében a Vista anno teljesen új alapokra épülő hálózatkezelésén finomítottak. Említésre méltó, hogy ezentúl az értesítési területen a hálózat ikonjára kattintva az elérhető vezeték nélküli hálózatok is megjelennek és nem szükséges az elérésükhöz a start menühöz ballagnunk.

Emellett folyamatban van egy olyan felület fejlesztése is, ami azért felel, ha valaki befejez egy munkát valahol, majd alvó üzemmódból az otthoni hálózaton ébreszti a gépét, az azonnal képes legyen az otthoni nyomtatóval nyomtatni a dokumentumait, automatikusan.

A megosztásban a Homegroup nevet viselő rendszer segíti majd mindennapjainkat.

A korábban Longhorn Castles nevet viselő felület egy jelszóval védett, könnyen létrehozható otthoni megosztó hálózatot takar gépeink között. Könnyedén megoszthatjuk rajta saját mappáinkat és természetesen egyéb dolgokat is. Egy mappára kattintva az intézőben a gyakori feladatok fülön megjelenő share füllel megszabhatjuk, hogy kivel szeretnénk azt a mappát megosztani, illetve, hogy a már létrehozott homegroupban az csak olvasásra vagy írásra is elérhető legyen. Praktikus és gyors elérési lehetőség egy gyakran használt funkció esetében.

Felhasználói felület

Bár a PDC-n kiadott build még nem tartalmazza az összes változást amit eddig bemutattak, megpróbálom azokat a dolgokat is vázolni, amikről még csak a keynote-okon volt szó.

Talán sokunk kezd hozzászokni az ún. virtuális mappákhoz, talán nem, ez utóbbinak oka az is lehet, hogy nincs ez a beállítás szem előtt. Eddig a címkék szerinti rendezés például egy avatatlan szemnek elég nehézkes lehetett. Ezt hivatott helyettesíteni az intézőben megjelenő új gomb amivel könnyedén elérhető ez a rendező funkció. Ha Vistában valaha is használta valaki, kis kék 3 lapból álló ikont láthatott. Ennek vége. Az új kereső kis előnézeti képet alakít ki ezek helyett is, képek és zenék esetén igen tetszetős szerintem.

A Vistában jobb oldalon kedvenc mappáinkat rendezhettük eddig. Ez ugyancsak kibővül, és mondhatni felveszi a már Mac OS X - ben is fellelhető elrendezést. Továbbra is betehetjük ide kedvenc mappáinkat a Favorites fül alá, de megjelenik egy új funkció a Libraries. Akik eddig össze- vissza tárolták a dokumentumaikat, zenéiket, videóikat ezentúl néhány kattintással hozzáadhatják őket a megfelelő Library-hez, ugyanott maradnak, viszont egy helyről elérhetők. Emellett könnyedén létrehozhatunk saját libraryt is. A start menüben így ezentúl, ha a felhasználói nevünkre kattintunk alapvetően a Librarykat érhetjük el. A következő két fül a számítógépet ill. a hálózatot tallóztatja.

A tálca és a start menü is átalakul. Nincs többé quicklaunch és az eddig téglalapként megjelenő éppen futó feladatok helyét ikonok veszik át . Minden típusból csak 1. Használhatjuk ezeket gyorsindító ikonként, vagy a már megnyitott alkalmazások esetén ide kicsinyítik le magukat az ablakok és végre tetszés szerint rendezhetjük ezek sorrendjét.

A megfelelő ablak kiválasztásához előnézeti kép segít minket,ha ez sem lenne egyértelmű akkor teljes méretű előnézeti képet is kaphatunk. Amennyiben az internet explorerben több fül van nyitva, ezekről is külön előnézeti képet kapunk. Ha akarjuk természetesen visszaállíthatjuk az ikonok mellé a neveket és lekicsinyítésükkel akár a jelenlegi alapértelmezett tálca méretre is visszaállhatunk, ugyanis az új tálca picit nagyobb a réginél. Ha eddig letettünk egy folyamatban lévő másolást a tálcára, az a folyamat százalékos állapotáról tájékoztatott minket. Mivel nincs szöveg, ezért magában az ikonban jelenik meg egy folyamatjelző sáv, amely szép lassan kitölti az ikont. Megjelennek a jump listek.

Ez annyit takar, hogy jobb gombbal az ikonra kattintva, ha nem is fut a program elérhetjük az utoljára használt dokumentumokat, weboldalakt. A jump list funkció a start menü ikonjainál is megtalálható, ilyenkor a megfelelő ikon felett tartva egy egyszerű animáció keretében megnő a start menünk oldalra és az előbb már említett dolgok jelennek meg.

A fejlesztők elmondása szerint nem lesz lehetőség a mostani felületre történő visszaállítással, azaz nem lesz „klasszikus tálca” és az előnézeti képek ezentúl aero nélkül is megjelennek. Átszabták az értesítési területet is. Innen már egyszerűen szó szerint lehúzhatjuk ami nem kell, illetve megszabhatjuk, hogy egyáltalán jelezzenek-e nekünk buborékokkal.

A tálca legszélén találjuk az asztalt előhozó gombot, amely ugyancsak szép képet ad tud produkálni.

Alapvetően még megemlítendő a többmonitoros, projektoros támogatás egyszerűsítése, beépítése.

Emellett egyszerűsítheti a munkát, ha az ablakokat a címsornál megfogva a monitor teteje felé visszük az teljes méretű lesz, az oldalak felé mozdítva pedig fél képernyőt fog elfoglalni, ezzel megkönnyítve 2 ablak egymás mellé rendezését.

Az oldalsávról megemlítendő, hogy mint olyan eltűnt, a gadgetek pedig az asztalon ülnek.

Beépített alkalmazások

A Microsoft hosszas unszolás után végre elkezdte kitakarítani a Windowst. Nincs már mail, movie maker és még egy pár dolog, ezek helyét a tetszőleges letölthető Live suite tagjai fogják pótolni. Emellett új ribbon szerű felületet kapott a paint és a wordpad. Ez az új felület a scenic fantázia nevet kapta és az MS szorgalmazza a Windows 7 -re fejlesztőknek a széleskörű alkalmazását.

Konklúzió

Úgy érzem alapvetően látszik, hogy most kivételesen a Microsoft hallgat a felhasználókra és próbál valamit felmutatni. Az új rendszer gyorsabbnak, szebbnek és praktikusabbnak ígérkezik, átgondoltabbnak. Rendszerigényét tekintve a PDC-n bemutatták EEE pc-ken , amikben 1 giga ram volt és ezeken is jól futott. Mellesleg több helyen olvastam, hogy egyesek kíváncsiak a lecsupaszított verzióra amit netbookokra csinálnak. Tudtommal ilyenről nem volt szó és nem is lesz. A végleges verziónak tökéletesen futnia kell egy netbookon.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.