2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Windows-csapás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Lehet, hogy mostanában túl sok sci-fit olvastam, ezért valaki nyugtasson meg, ha teheti!

[ ÚJ TESZT ]

Lehet, hogy mostanában túl sok sci-fit olvastam, ezért valaki nyugtasson meg, ha teheti! A Windowsról van szó, mint fegyverről!
Kezdjük egy aprósággal! Néhány hete a Windows "titokban" frissítette magát, nem kért engedélyt, megtette, amikor a gép éppen a hálózaton volt. Valaki mégis felfigyelt rá, megírták a szaklapok, s a Microsoft, valami gyengécske magyarázattal elütötte a dolgot, és kész. De mi lenne, ha ha valami nézeteltérésbe keverednénk az USA-val? (Persze nem mi Magyarok, hanem mondjuk egész Európa, vagy az oroszok, esetleg a kínaiak.) Nem lehet, hogy kapnánk egy másik "frissítést", egy kódot az interneten keresztül, ami azonnal blokkolná a gépet és sem adatokat nem tudnánk kiolvasni, sem munkára nem használhatnánk. Képzeljük el, egyszerre omlana össze az ország informatikája, tünnének el , illetve válnának használhatatlanná a bankok adatbázisai. A hadsereg gépeiről nem is beszélve. Mert ha valamelyik éppen nem is lenne a hálózaton, amikor a "frissítés" megérkezik, csak úgy lehetne megvédeni a kódtól, ha többet nem kapcsolnák a netre, úgy viszont információ-cserére használhatatlan volna.
Könnyű lenne megakadályozni, hogy a saját gépeik ne fertőződjenek, pl a használati régió alapján, vagy esetleg a billentyűzet nyelve alapján. Egy ilyen informatikai csapás igen átütő erejű lenne, hiszen - ha jól emlékszem az adatra - a világ gépeinek több, mint 80 százalékán van Windows. Ha ehhez párosítanák a GPS rendszer blokkolását más országok számára, hatalmas taktikai előnyhöz jutnának.
Persze, tudom! Semmi bajunk Amerikával, sem nekünk, sem Európának. A neten is csak frissítések érkeznek, néha titokban, amúgy pedig a forráskódját nem nagyon szeretik mutogatni.
Hm...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.