2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Vízhűtés kezdő user szemmel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

...avagy az első vízhűtés, és a vele járó nehézségek.

[ ÚJ TESZT ]

Régóta szeretettem volna egy korrekt vízhűtést összeállítani. Ennek több oka is van, egyrészt szerettem volna egy halk és erős gépet, másrészt szeretem, ha szép a gépem belseje, amit egy kis odafigyeléssel és pár óra munkával vízhűtés mellett nehezen lehet elrontani. Még tavaly decemberében sikerült összeraknom egy Gamernek mondható gépet, ami a következő főbb komponensekből állt:
i5 750 , 4GB DDR3 , 4890 2GB.

Azóta ez a felállás nem nagyon változott, kivéve, hogy az alaplapomon 3 memória slot elromlott, így a RAM-ot 1x4GB-tal helyettesítettem.
2010 októberében sikerült hozzájutnom egy Cooler Master 692 házhoz, vízhűtés szempontjából ez azért előnyös, mert tartalmaz 2 dupla radiátor helyet, illetve a pumpát is könnyen elhelyezhetjük a HDD-k alá, vagy akár a ROM fölé.

A tartályt én viszonylag egyedi módon helyeztem el, de erről majd később.

Hogy mi is kell egy vízhűtéshez?

Egy ( vagy több ) blokk , minimum egy radiátor , egy pumpa , egy tartály és természetesen csövek, csatlakozók.
Én egyenlőre csak a processzort szerettem volna vízzel hűteni.
Egy kis megjegyzés: igazából ez az első vízhűtésem, de blokkot, csöveket és csatlakozókat 1-2 héten belül lecseréltem. Így a már lecserélt alkatrészekről fogom képeket linkelni, bemutatni.

Konkrétan:

Blokk

EK-Supreme LT ( Acetal + Nickel ) - Nem sokkal marad el felső kategóriás társaitól. Sokáig gondolkoztam, hogy ez, vagy a Watercool HK legyen, de végül -e mellett döntöttem.

Szivattyú

DDC1 Plus : Sikerült használtan nagyon olcsón hozzájutnom. Bőven elég még Alaplap és VGA vizezésére is, ilyen szempontból én feleslegesnek találtam a D5-öt, pláne, mert nem használtam volna maximum fokozaton.
Egy-két technikai adat : Vízszállítás: 600 liter/óra. Vízszállító magasság: 4.5 m.
Teljesítményfelvétel: 18W

Természetesen, hogy normálisan rá tudjam rakni a csatlakozókat, ne csökkenjen annyit a pumpa hatásfoka vettem hozzá egy Covert. Itt egy átlátszó ( plexi ) Alphacool-ra esett a választás. Szerintem itt nincsenek olyan nagy különbségek.

Radiátor

A házban való elhelyezés miatt biztos voltam benne, hogy dupla radiátor kell. Egyrészt ez elég a procinak, másrészt nagyon szépen el lehet helyezni fent. Itt egy normális vastagságú Aquacomputer airplex XT 240 mellett döntöttem.

A lényeg az volt, hogy ne slim ( vagyis vékony ) legyen a radiátor.

Tartály

Itt szerintem mindenki döntse el maga, hogy milyen tartályt vesz, nagy jelentősége nincs. Én mindenképpen állót szerettem volna, azok közül is egy nagyobbat. Így erre esett a választásom.

Csövek

Először 10/8 csöveket rendeltem, de ezek nagyon vékonynak bizonyultak. A megfelelő vízáramlás miatt megéri a vastagabbat rendelni. A legvastagabb csövek 19/13-asok, tehát a külső átmérőjük 19mm, a belső pedig 13mm. Egyrészt szerintem csúnyák az ennyire vastag csövek, másfelől pedig a vastag fal miatt nehezen hajlanak. Így döntöttem a 16/13-as csövek mellett, a víz ebben ugyan olyan jól tud áramolni ,de mégis sokkal hajlíthatóbb, nehezebben törik. Színek közül nekem az átlátszó volt a legszimpatikusabb.

Csatlakozók

Nekem erre esett a választásom ,egyrészt szerintem szebb, mint a sima ráhúzós társaik, másrészt talán biztonságosabb is.

A főbb hozzávalók..

Most pedig jöjjön az építés!

Én azzal kezdtem az egészet, hogy kompletten mindent kiszedtem a házból, kitisztítottam, amit csak lehetett. Miután ezen túlestem elkezdtem felrakni a blokkot az alaplapra. Itt viszont álljunk meg egy kicsit!

Sokat olvasgattam külföldi fórumokat és megnyugvással vettem észre, hogy nem vagyok egyedül azzal a problémával, hogy púpos a processzor. Sajnos a paszta sokkal rosszabb hővezető, mint a fém; a blokk nagyon erős meghúzásával pedig csak annyit érhetünk el, hogy kettétörik az alaplap - de legalább nem lesz gond a blokk felfekvésével.

Erre a problémára találták ki a Liquid MetalPad-et.
Ára annyi, mint egy komolyabb pasztáé, de sokkal jobb hővezető és nem csak a mikrohézagok kitöltésére találták ki.

Miután felhelyeztük mehet rá a blokk!

Ezután behelyeztem az alaplapot a házba, majd jött az egyik legfárasztóbb és legnehezebb rész : a fölösleges kábelek elrendezése/elvezetése. Itt én hosszabbítókat használtam, a tápom kábelei olyan rövidek, hogy a csatorna használata nélkül sem érnek el a megfelelő helyre. Mivel nem szerettem volna, hogy a kábelek rontsák az összhatást szálanként harisnyázott hosszabbítókat használtam.
Moduláris táp tulajdonosoknak nincs nagy dolguk, nekünk viszont két alternatívánk van a kábelek eltüntetésére: Levágjuk, ami nem kell, vagy elvezetjük a kábelcsatornában. Azt hiszem az utóbbi a normálisabb, épeszűbb megoldás, természetesen azt választottam. A dolgunkat megnehezíti a házból kijövő rengeteg kábel, igazából ezeknek az eltüntetése volt a nagyobb kihívás.

Elkezdtem a 24pin-essel..

.. majd így sorban az összes többit.
Miután ezzel megvoltunk, a vízhűtés szempontjából már csak a legfontosabb dolog volt hátra: a vízhűtés beszerelése. Kezdtem azzal, hogy felszereltem a radiátort és beraktam a helyére a pumpát.

Miután ezzel megvoltam elkezdtem a csövezést.
A sorrendnél csak az számít, hogy a tartály a pumpa előtt legyen, így a rendszer könnyen feltölthető. Innentől kezdve a további blokkok, radiátorok elhelyezése nem számít, csak arra kell törekedni, hogy a csövezés a lehető legrövidebb legyen, mert a felesleges csövezés is csak növeli az ellenállást a rendszerben. ( Ezért köszönet Nippon-nak. ) Én ebben a sorrendben kötöttem be: Tartály->Pumpa->Blokk->Radiátor, és vissza a tartályba. Feltöltésnél egyszerűen el kell indítani a gépet, majd rögtön felszívja a tartályban lévő vizet. Ha levegős a rendszer, akkor az megnehezítheti az amúgy egyszerűnek tűnő feladatot. Miután felszívta a tartályban lévő összes vizet öntsünk bele újra, és újra, ameddig nem telik meg a rendszer. Innentől eldönthetjük, mennyi vizet szeretnénk a tartályba, én majdnem teljesen feltöltöttem.

Végezetül jöjjön pár kép:

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.