2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Áramfogyasztás mérése - YouLess

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régóta foglalkoztat, hogy hogyan lehetne pontos képet kapni arról, hogy pontosan mi mennyit fogyaszt?

[ ÚJ TESZT ]

Régóta foglalkoztat, hogy hogyan lehetne pontos képet kapni arról, pontosan mi mennyi áramot fogyaszt a háztartásban. Próbálkoztam konnektorba dugható fogyasztásmérővel feltérképezni a nagyfogyasztókat, de ezzel a módszerrel több gond is van: sok fogyasztónk nem mérhető így (pl. direktbe kötött villanysütő, lámpák, stb.), na meg egy időben csak annyi fogyasztót tudunk mérni, ahány mérőnk van - jellemzően egyet, stb.

Van több olyan mérő, ami közvetlenül a villanyóránál mér, ezeket kezdtem el nézegetni.
Alapvetően két módszerrel tudnak ezek fogyasztást mérni: lakatfogóval az átfolyó áramot mérik, vagy a villanyórán lévő kontroll led villanásait számlálják.

A lakatfogós megoldást hamar elvetettem, mert egyrészt nem férek hozzá a bejövő kábelhez, másrészt nálam három fázis van, így 3 lakatfogó kéne (és ha jól tudom, ez a mérési mód a cos fi-t se veszi figyelembe). Ezt a módszert használja egyébként a CurrentCost mérője, valamint a TED is.

A kontroll led az én órámon 1000-et villan 1 kWh elfogyasztásakor, ezt érzékeli és méri pl. az EMON, és az általam megvásárolt YouLess is.

Maga az eszköz elég picike, szinte gyufásskatulya méretű

Így néz ki akció közben

A YouLess egy holland belpiacos készülék, de hála a Google Fordítónak, mindent meg lehet érteni a weboldalukon. Úgy működik, hogy a villanyóra ledje fölé helyezve (forgótárcsás megoldásnál is működik!) kell rögzíteni a hozzá adott öntapadós-tépőzáras matricával, áramot kell neki adni és már mér is.
Így persze túl sokra még nem megyünk vele, érdemes neki hálózati elérést biztosítani (ethernet csatlakozója van, wireless adapterrel is beköthető). Egy elég egyszerű felületen böngészőből tudjuk elérni az eszközt:

Itt be lehet állítani az aktuális óraállást (így a villanyóra és a YouLess együtt jár), meg lehet nézni a régi adatokat egy évre visszamenőleg (erről később), valamint a bidgely.com-ra ha regisztrálva vagyunk, akkor meg lehet adni az usernév/jelszó párost, így oda tölti is fel a mért adatokat. Na ,ez már nagyon szép, gyönyörű grafikonokat láthatunk a fogyasztásunkról, napi-heti-havi-évi bontásokban:

Bidgely

Bidgely

Ami zavar ebben, hogy 5 percenként küldi ide az adatokat, lehetne részletesebb is.

Több online szolgáltatás van, ahova adatokat lehet feltölteni, a YouLess csak a Bidgely-t ismeri (ok, ez nem teljesen igaz, van egy olyan firmware változat is, ami egy német oldalra tölti fel az adatait...). Pedig jó sok ilyen szolgáltatás van, egy kis összefoglaló van ITT, vagy ITT az egyik legújabb.

A havi bontásban pl. oszlopdiagrammban látszik minden napra a fogyasztás, nálunk (kertes ház, 3 gyerek 2 felnőtt, itthoni iroda, stb.) napi 10 kWh és 21(!!!) kWh között változik a fogyasztás.

Van egy androidos és iPhone-os alkalmazás is YouLess oldalán, amivel valós időben láthatjuk az áramfogyasztást - ezzel akár egy-egy fogyasztó ki-be kapcsolgatásával rögtön látni tudjuk a körülbelüli fogyasztását.
Ezen kívül van egy widget is, amit Vista/Win7 alatt tudunk használni:

KÉP4

Ha ez még nem lenne elég, a készüléktől egy http kéréssel le tudjuk kérni a pillanatnyi és historikus mért adatokat is, és JSON formában meg is kapjuk.

Mivel programozó vagyok, ez nagyon tetszett, készítettem is magamnak egy alkalmazást, ami most a Raspberry Pi-men fut. Ez percenként lekérdezi a pillanatnyi fogyasztást és óránként az óraállást, majd mySQL adatbázisba menti. Ebből az adatokból pedig grafikonokat készít, van pillanatnyi fogyasztás, napi, heti és havi nézet:

Saját alkalmazás 1

Saját alkalmazás 2

Egyelőre itt tartok, napi szinten nézegetem az adatokat és próbálok faragni a villanyszámlából (az pl. már kiderült az éjszakai fogyasztásból, hogy a kinti italhűtőnk egy energiafaló, valamint megéri éjszakára kikapcsolnom a szünetmentest, mert akkor is eszik 40 W-ot, ha nincs rajta fogyasztó).

Egy barátom kérdezte, hogy mire jó ez az egész, ettől nem lesz kisebb a fogyasztásom... Ez igaz, de ha megértjük, hogy mi mennyit fogyaszt, akkor könnyebben tudunk spórolni is - szerintem.

szerk:
A készüléket Magyarországon jelenleg nem forgalmazzák, én a weboldalról rendeltem. A listaára 79 euro. Érdekesség, hogy egy magyar származású srác csinálja az egészet (magyarul nem beszél), aki épp mostanában készül Magyarországra hozni a gyártást.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.