2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Videó-szerkesztő pc otthonra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kedves Logout.hu olvasók. Az alábbiakban megosztanám veletek egy workstation pc összeállításának minden...

[ ÚJ TESZT ]

Kedves Logout.hu olvasók. Az alábbiakban megosztanám veletek egy workstation pc összeállításának minden örömét és nyűgjét.
A cimborám megkért – mivel végre összejött neki egy nagyobb összeg -, hogy rakjak össze neki egy videó-szerkesztésre alkalmas gépet. Gondolom, sokan örülnétek neki,szép feladat.
A vásárlásról röviden annyit, hogy sokat szívtam a netes árlisták böngészése során. A legritkább esetben egyeztek a valósággal még a legnagyobb boltok esetében is. A végösszeghez ( kb. 500ezer) még hozzá adhatunk plusz 20-30 ezer forintot, ami a rengeteg időt, utánajárást, benzint és telefonköltséget fedezi.
Na nézzük a konfigot:

Alaplap:

Valamilyen masszív alaplapot szerettem volna, ekkor rátaláltam az Asus P5E64 Workstation Evolution lapra, rá volt írva, hogy „WORKSTATION” ühüm… asszem ilyen kell.
A beszerzése nem volt egyszerű, ezzel az egzotikus alaplappal kellett volna kezdeni a vásárlást. Két hetet vártam rá, közben gazdasági- világ és egyéb válságok jöttek, ezért kb. 15.000.-Ft-tal többért sikerült megvenni.
Itt megjegyezném, hogy csak ezt az alkatrészt vettem drágábban, a többire sikerült még a békeidőben szert tenni.



Van rajta csati bőven



Tartozékok



Workstation otthonra

Processzor:

Gondolom, Ti is úgy vesztek procit, mint ahogy én, megnézzem melyik a „legbikább”, és eggyel alá lövök.
Intel Core2 Quad Q9550 2,83GHz
Szvsz: nem érdemes nagyobbat venni ebben a kategóriában, mert ez könnyedén felhúzható a majdnem kétszer annyiba kerülő Q9650 órajelére.

Memória:

Mindegyikünknek van kedvenc memória márkája, nekem a Geil az, ha megkérdeznéd, hogy miért, akkor azt mondanám, hogy „csak”.
Ez az én választásom.



A kis drágaságok

Merevlemezek:

Az XP-nek egy Western Digital Raptor WD740 ADFD-t ajánlottak, 20-30 százalékkal gyorsabb is, mint a mentéseknek vett 2 darab WD10EACS, ami a mai divatnak megfelelően szuper zöld .

Videókártya:

Itt valamilyen NVIDIA Quadro kártya jöhetett szóba, pénztárca bámulás, hümmögés, megint számolgatás. Segítségül hívtam az NVIDIA árképzésért felelős hiénáit, akit átpörgették a bankjegyeket és megvetően egy FX1700- est ajánlottak.
Ennek szellemében HP Quadro FX1700-est sikerült megvenni, aminek a csomagolásán látszik, hogy egy méregdrága HP munkaállomásba szánták . Semmi körítés, semmi extra, lényegében egy bontatlan karton sarokszelepre hasonlított.

Ház:

Ez egy nagyon-nagy Chieftec-torony, 400 Wattos táppal. Belefér egy piti számtech bolt készleten lévő összes cucca. Az egész ház csak arra való, hogy a hardvereket összetartsa, mint az embernél a bőr. Teszi a dolgát.

Még:

2 db Samsung 2253LW monitor.
1 db Zalman ZM-F3 házhűtő, marhajó a gumis felfüggesztése.

Szerelés aránylag gyorsan ment. Csak az Intel proci-hűtőjének kellett többször nekiugrani. Szereltem már egy párat, de elsőre sohasem sikerült felrakni, ezért már régóta érik egy nyakleves az Intel „processzorhűtőfelfogatótervezőúgyseagyárithasználjátok” mérnökének.



Minden beszerelve



Kábelek elrendezve



Települ az XP



Dolgozik a Premiere

Következzenek a tesztek:

Az egész munkában ezt élveztem és vártam a legjobban: a tesztelés. Az összeszerelés és rendrakás után nekivágtam a nyüstölésnek. Két programot hívtam segítségül: az egyik a Everest Ultimate Edition 4.60.1500., a másik a TMPGEnc 4.4.2.238 XPress volt. Viszonyítási alap egy meglévő konfiguráció, egy kontroll pc. (A várt nagy sebességhez hajhálót és bajuszkötőt öltöttem…)

Először megmásszuk a hegycsúcsot…? (Everest!...)

























Most jön a lényeg… ezért kerültek az alkatrészek egy „dobozba”! A tesztanyag egy 2,4 GB-os DV AVI video, amit megnyomorgattam egy kicsit.










Mi ebből a tanulság? Talán annyi, hogy a összedobott konfiguráció szerintem
felveszi a versenyt a Adobe és az Avid által ajánlott HP célgépekkel! Na itt kapok rendesen a videó-szerkesztő guruktól :)
A következő „izomgépem” a nagyon várt Intel® Core™ i7 processzor köré fog épülni, persze beszámolok tapasztalataimról. Addig várjatok türelemmel… kb. 2 évet!
Köszi a figyelmet !

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.