2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Vékony netezős konfig - sajátkezűleg

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Manapság rengeteg vékony kliensgépet kínálnak a gyártók, de ez a gép otthoni alapanyagokból készült.

[ ÚJ TESZT ]

Egy napsütötte délelőtt elsétáltam egy hibás elektronikai eszközök kijelölt gyűjtőhelye mellett, megpillantottam egy kezdetleges asztali DVD lejátszót, alaposabban szemügyre vettem, és láttam, hogy még külsőre egészen elfogadható állapotban van, néhány apró karistolást leszámítva.

Már régóta szerettem volna egy egyedi számítógépet építeni, úgy gondoltam ebbe a házméretbe reális esélye van, hogy valamilyen ITX-es, vagy micro ATX-es alaplapot bele tudok faragni. Mikor elkészültem a projektemmel sajnos csak utána gondoltam, jó lenne ebből egy cikket írnom, ezért a készítés folyamatát csak leírni tudom, a készítés közben nem fotóztam, csak miután készen lettem.

Alapanyagok közül a választásom az alábbi hardverekre esett:

-Tápegységnek ATX-es Deer 300W

-Alaplapnak Asus Tusi-M (integrált LAN-nal) [link]

-Processzornak 1 Ghz-es P3 Tualatin

-Merevlemeznek 3,5 20Gb Qantum

-Ramnak 2 128+256 Mb, 133Mhz, low profile

A DVD lejátszó belsejét teljesen kiszereltem, és elkezdtem tervezgetni mi fér bele, elhelyeztem benne az alaplapot, tápegységet, merevlemezt, de ez még csak a síkbeli elhelyezés volt, a magasságot egyenlőre láttam hogy problémák lesznek a tápegység hűtőbordáival, és a processzor hűtésével is.

Az alaplapot műanyag távtartókkal helyeztem el, így a processzor hűtő tetejéből 5 mm le kellet csiszolnom, de a ventilátorral együtt még mindig magas volt, ezért kerestem egy egészen vékony ventilátort amit egy régi AGP-s Geforce 2-es kártyán találtam meg. A tápegység beépítését követően észrevettem ( hozzáértem, és jól megcsípett) , hogy az egyik hűtőbordába fázis kerül ha áram alá helyezem, ezért a felső burkolatot egy részén hőálló műanyag lapkával szigeteltem le.

A gépház hátuljánál nagyon kevés helyet tudtam kialakítani a szellőzésnek, a tápegység és a többi alkatrész által termelt hő kiszellőztetése a házból, a tápegység egyik bordája mögött leltem helyet, de máshová nem sikerült tennem, mert szélességre a tápegység,a merevlemez és az alaplap már nem engedett helyet.

Összeszerelés után sok gondot okozott a túl forró processzor (80-90 °C fok), így további ventilátorokat voltam kénytelen elhelyezni, és sajnos a tuningról (1Ghz@1,4) is le kellet mondanom...

A DVD lejátszónak álcázott számítógép a Tv tetején foglalta el a helyét, mögötte egy hegesztett vas állványon egy 15"-os Samsung monitor, 800*600-as felbontással, azért ilyen alacsony, mert az integrált videokártya (SIS 360) elég kis teljesítményű a nagyobb felbontásokban, ezért kompromisszumot kötöttem a teljesítmény javára.

A ház tetején kellemes 40-45 °C fok hőmérséklet érezhető, negyedórás rendszerstabilitás teszt után. A gép hangjából a sok kis ventilátor által keltett susogás és a merevlemez hangja nagyjából 3-4 méterről lehet hallani.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.