2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Várólista - 2008

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Felütés Természetesen a teljesség nagyratörő igénye nélkül, sőt, kimondottan szemezgető...

[ ÚJ TESZT ]

Felütés

Természetesen a teljesség nagyratörő igénye nélkül, sőt, kimondottan szemezgető jelleggel álljon itt néhány gondolat az idei év érdekesebbnek ígérkező filmjeiről. Igyekezetemmel, miszerint a nagyközönség számára is érdekes darabokat szelektáltam, remélem nem okozok csalódást, a vegyesfelvágott mellőzi a rétegfilmnek titulálható munkákat, inkább az igényes szórakozást ígérők kerültek előtérbe! Sok a szöveg, ugye? :) Akkor lássuk:

Red Cliff

Woo azt mondta, hazamegy. Elege lett a szűkmarkú támogatásokból, a művészi(?) szabadságának megnyirbálásából és a vágóollók korhatárra csattogtatásából. Azt mondta, csinál egy háborús filmet hazai pályán, Keleten, ott, ahol az ilyet nem szokás. Chow Yun-Fattel fog dolgozni és megcsinálja élete legnagyobb durranását...

Aztán jött a Hős. Jet Li ugrabugrált, eszméletlen látvány mellett, koppintva Kurosawa Vihar kapujában c. filmjének a szerkezetét és adva egy új mércét a távol-keleti filmgyártásnak, úgy, hogy azóta az az etalon. Woo törölte a tervét, a Red Cliff kukába jutott.

NOOOOT!

Ugyanis már ez is régi hír. Az új az, hogy a Red Cliff készen van. Illetve nagyon közel van ahhoz, hogy dobozba kerüljön és az év vége felé (imdb-n tavalyi adatok szerint '08/11 körül jön) berobbanjon a mozikba. Történt egy változás is, aminek abszolút nem örülök, de Woo tudja: Chow Yun-Fat helyett a Szigorúan piszkos ügyek c. trilógia főszereplője, Tony Leung került a középpontba. De a koncepció ugyanaz: óriási tömegjelenetek, nagyszabású történet, birodalmak összecsapása.
Woo még ilyet nem csinált, nagyon kíváncsian várom.

A trailer tetszetős, ám egyetlen komoly gondom vele, hogy sehol semmi olyan megoldás, ami a mesterre oly' jellemző. Nem, nem a galambok hiányoznak, hanem a sztoriból a jó és a rossz küzdelme, a becsület és a férfiasság próbája és a töménytelen lassított és szénnékoreózott harcjelenet. De ez csak egy trailer, a film még odébb van, nem aggódok potyára!

trailer:[link]

----------------------------------------------

Street Kings

Hangzatos cím, tény és való... Sőt, elég árulkodó is, nem árul zsákbamacskát, ahogy az a trailer megtekintése után is nyilvánvalóvá válik: itt bizony gettós lövöldére kell számítani, kemény rappzenével meg hiphoparcokkal, fejkendőkkel meg uzikkal, amolyan San Andreas módra! Tehát olyasvalamire, amire élből azt mondjuk, hogy kuka...

Miért is került akkor várólistára, jön a teljesen jogos kérdés, nos, a válasz egyszerű: nevek.

Rendeztő: David Ayer
Egyelőre egynótás flótással van dolgunk, azonban akik látták a Harsh Times c. filmet -én nem-, azok többnyire elégedetten keltek fel a fotelből, ami azért reményteli elem, s azt is öröm látni, hogy témáját tekintve az alma nem esett messze. Erre dob egy elég komoly hatványozó lendületet a az író neve:

James Ellroy. Ez a faszi írta minden idők legjobb krimijét, az L.A. Confidential-t (Szigorúan bizalmas) és a szintén jól sikerült Brian De Palma munkát, a Fekete Dáliát is!
Neki segített a cirkafirkálásban az a Kurt Wimmer, akinek a tollából kiszaladt az Equilibrium, a Thomas Crown ügy feldolgozása vagy éppen a szintén érdekes (szigorúan pozitív értelemben) Gömb!

S ha ez még mindig nem lenne elég, egy elég komoly színészgárdát sikerült leszerződtetniük, Keanu Reeves, Forest Whitaker és Hugh Laurie vezetésével, tehát a kőkemény zsaruk kőkemény zsaruk lesznek és nem csak próbálnak.
Az összkép tehát igen kedvező, ez persze nem jelent semmit, jómagam inkább csak kíváncsisággal várom, mintsem bizakodva, de azért ennyi bűnügyi történetben jártas tehetség ha összegyűlik, ott valami készül.

Áprilisban kiderül.

trailer:[link]

----------------------------------------------

WANTED

A Wanted trailere és rövid tartalomismertetője egy akciófilmet ígér, ahol egy legutolsó senkiből (James McAvoy) ultrahiperszuper bérgyilkost faragnak... igen, vérlázító baromság. Szóval a Street Kings után megint egy darab, amit a kedves néző rövid ismerkedés után a kukába rakna, de valami azt súgja, hogy a dolog ezúttal -is(?)- több, mint amit elsőre sejthetnénk! Játsszuk el, hogy filmek iránt átlagos érdeklődést mutató átlaguserek vagyunk, közelítsük meg először így a témát... Felmerül, hogy Angelina -szerintem egyáltalánnemjónő- Jolie és Morgan Freeman közös filmben szerepel és leszerződtették még az Atonement és az Utolsó skót király c. filmek sztárját is (a már említett McAvoy-t), szóval be akarnak minket csalni a moziba, nézzük is meg a trailert, hogy közelebb jussunk az igazsághoz:

trailer:[link]

Két dolgot tudunk már: ezek a színészek a legritkább esetben adják csak a nevüket valami szarhoz, vagy konkrétan soha. Kiváltképp Freeman, akire csupa -azóta már klasszikusként emlegetett- remekműből emlékezünk, mint a Hetedik vagy a Remény rabjai, de ha akciófilmben vállal mellékszerepet, akkor is telitalálat minden megmozdulása, gondolok itt értelemszerűen a Batman rehabilitálásra.
Szóval a legénység a helyén, de hol a kapitány?
Timur Bekmambetov neve ugyan némi mosolygásra késztetheti a Nic Cage-ekhez és Tom Cruise-okhoz szokott füleket, pláne, ha megtudjuk, hogy a tag egyenesen Borat hazájából érkezett, ám az eddigi munkássága több, mint emlékezetes! Mielőtt azért nagyon belemerülnék a dícsérő szavakba, gyorsan le is szögezem, hogy a mai napig elkészült kettő darab mozifilmjéből (Nightwatch/Daywatch) sajnos egyet sem láttam, de állítólag zseniálisak, egyedi vizuális megközelítéssel álleejtősre komponált látványvilággal megalkotott vadkeleti fantasy-vel van dolgunk, ami minimum érdekesen és bíztatóan hangzik, tekintve, hogy mint olyan, típusának -talán- egyetlen képviselője napjainkban!
Szóval a rendező kritikai sikereket elkönyvelhetett már, McAvoynak figyelnie kell, hogy a szépen ívelő karrierje ne egy ilyen darabbal törjön derékba, és Freeman-t sem hajta már szerintem semmi, hogy egy újabb Hard Rain szintű butaságban vegyen részt két ultrabrutál Batman-mozi között!

Az alkotóelemek tehát megint passzolnak és bár mindig ott az esély, hogy kukába való a végeredmény, azért valljuk be, itt ez igencsak meglepő lenne!

----------------------------------------------

Hellboy 2.

A mexikói származású Guillermo del Toro rövid és változatos színvonalú munkássága alapján máris összegezhetünk néhány dolgot. Elsősorban azt, hogy a palinak elképesztő vizuális fantáziája van, ehhez nem is kell nagyon a múltba révednünk, a szerencsések szemtanúi lehettek a Pan's Labyrinth c. zseniális horror-mesének, de ráfoghatjuk mind a Mimic-re, mind a Penge 2-re, hogy látványban nem szenved hiányt!
Természetesen említhetném az első Hellboy epizódot is, erősen toplistás nálam a képregényfilmek tobzódó hadában, valószínűleg a főszereplő hihetetlen markáns megjelenése és ultrabrutál hangja (mindkettőért Ron Perlman a felelős) okán...

Szóval a fickó a vizualitás nagymestere, az imdb-n is láthatjuk, hogy az ilyenkor szokásos rendezői és produceri teendők mellett korábban maszkmesterkedett is! Szemet szúrhat még furcsa vonzódása az ízeltlábúakhoz, ami odáig vezetett, hogy a Penge 2. gonoszai egészen eredetire és ijesztőre sikeredtek!

Lényeg a lényeg: Del Toro utolsó rendezésével bizonyított, a Faun Labirintusa egy széles közönséget kevésbé megosztó, kritikailag pedig egyöntetű sikerekkel elhalmozott darab volt, így nincs okunk az aggodalomra!

We can't wait for you, Red!:D

trailer:[link]

----------------------------------------------

...és a kakukktojás:)

Hang on, Sly!

Akár az év híre is lehetne, hogySylvester Stallone újabb akcióhősét kívánja feltámasztani! A dolog már önmagában is megér egy misét/blogbejegyzést/egyperces örömkönnyekkel teli üdvrivalgást, azonban a paletta még így is elég tág és színes, viszont ha hozzátesszük, hogy jelen esetben nem másról van szó, mint Gabe Walkerről, a Függőjátszma (Cliffhanger) c. istendurva akciófilm főszereplőjéről, akkor mindjárt más a helyzet...

Sly '93-mas akcióklasszikusában (igen, az, lehet sorolni az ellenérveket) nem tett mást, mint felpakolta John McClane kevésbé intelligens változatát a hegyekbe és elvette tőle a felszerelését! Ám mindez olyan jól sikerült, hogy a reluctant hero (kényszeredett hős) fogalomköre jókorát tágult, az új akcióhős dumái (a későbbi Jack Travenhezhasonlóan) pont annyira voltak szórakoztatóak és kemények, mint amennyire végtelenül egyszerűek, örökölte McClane sebezhetőségét és emberi/valóságosnak ható érzelmeit, láthattunk félelmet és aggódást és egyáltalán nem örült annak, hogy nyakig ül a szarban.

Ehhez társultak még a lélegzetelállítóan dinamikus akciójelenetek és a nagyszabású látvány, bizony a trailert elnézve ma már furcsának tűnhet ez a nagyszabású CGImentes rombolda/lövölde, ahol ha valami szétcsúszott, akkor az tényleg szétcsúszott. Bizony, s ha igazak a hírek, miszerint Sly épp most tárgyal a Sony Pictures-szel ennek az anno igencsak sikeres remeknek a folytatásáról, akkor bizony meglehet, hogy a közeljövőben újabb instant klasszikussal gazdagodunk.

Jobb híján az első film trailerét nyomom be ide, nosztalgia gyanánt, tessék újra lecsekkolni:

trailer:[link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.