2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Torrentezés hálózati médialejátszón

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Popcorn Hour: Energiatakarékos, csendes letöltés távoli webes vezérléssel

[ ÚJ TESZT ]

Az alábbiakban a PC nélküli letöltés egy valóban használható alternatíváját szeretném bemutatni kedvenc Popcorn Hour hálózati médialejátszóm segítségével.

Hálózati mindenes

Miért?

A nem speciálisan erre épített számítógépeket, a nettopokat és HTPC-ket leszámítva az asztali PC-vel való torrentezés minden esetben kompromisszumokkal jár. A zavartalan, nonstop letöltés a magas fogyasztás és a zajos működés miatt elképzelhetetlen, de legalábbis komoly áldozatokkal jár. Mennyivel ésszerűbb és elegánsabb átadni ezt a feladatot egy nagyságrendekkel kisebb fogyasztású célhardvernek, mindezt úgy, hogy a funkcionalitás és az egyszerű, kényelmes használhatóság se sérüljön. Természetesen a szóban forgó Popcorn Hour - továbbiakban PCH - sem torrent célhardver, leginkább 1080p .mkv médialejátszásra kihegyezett NMT (Networked Media Tank). A beépített torrent kliens inkább csak extra szolgáltatása, ennek ellenére mégis könnyedén beéri 300 MHz-es CPU (!) és 256 MB memória használatával. Miért használnánk akkor 2-3 GHz-es több magos processzorral, áramzabáló GPU-val és egyéb, a letöltés során feleslegesen fogyasztó és maximálisan ki nem használt komponensekkel szerelt PC-t egy ilyen egyszerű feladat elvégzéséhez?

Mivel?

Az én alternatívám a minden eddiginél zöldebb letöltéshez az alábbi eszközökre épül:

- [Popcorn Hour A-110 NMT] (~15 W max. fogyasztás, passzív hűtés, berhelhető Linux)

- [WD Scorpio Blue 500GB 2,5” HDD] - WD5000BEVT (2,5 W max. fogyasztás, 26 dB zajszint)

- [Linksys WRT54GL router] (~5 W fogyasztás, DD-WRT firmware v24 sp1)

A merevlemez értelemszerűen a letöltött tartalmak tárolásához, a router pedig a netkapcsolat PCH-val való kényelmes - akár USB WLAN adapter segítségével való - megosztásához és a később ismertetendő távoli elérés megvalósításához szükséges.

Láthatjuk, hogy a rendszer routerrel együtt is 20 W körüli maximális fogyasztással büszkélkedik, ami a notebook winchesternek köszönhetően minimális zajszinttel párosul. Ha azt nézzük, hogy egy mai erősebb asztali konfiguráció terheletlen fogyasztása alsó hangon is 100 W körüli értékről indul, rögtön minimum 80%-os energia megtakarításról beszélhetünk. Ez változatlan napi kapcsolódási idő esetén már a villanyszámlában is megjelenő különbséget jelenthet.

Hogyan?

A PCH az adattároló behelyezése után tüstént felkínálja annak formázását, majd a többek között BitTorrent klienst is tartalmazó NMT Apps alkalmazáscsomag letöltését és automatikus telepítését. Ezzel kedvenc kukoricapattogtatónk különösebb erőfeszítések nélkül már alkalmassá is vált a torrent alapú letöltések kiszolgálására.

A lényeg azonban csak most kezdődik. Ugyanis a jelenlegi legújabb NMT alkalmazáscsomag (00-17-090115-15-POP-403) településével alapértelmezésben a Transmission nevű torrent kliens 1.22 verzióját kapjuk meg, ami minden tekintetben elavult (momentán a legfrissebb elérhető változat verziószáma 1.75 !), és az eszköz képességeit cseppet sem kihasználó megoldásnak bizonyul, így azonnal újabbra cserélendő.

Transmission kliens

Félreértés ne essék, az alap 1.22-es kliens kétségtelenül alkalmas torrent alapú fájl letöltésre - tudatlanságom folytán jómagam is majd egy hónapig használtam -, azonban az újabb változatokhoz képest rengeteg a hiányossága. Közülük is a legfontosabb, hogy a letöltés lassú vele, mivel egyszerűen nem képes megfelelő mennyiségű kapcsolat kezelésére. Saját belső és webes kezelőfelülete egyaránt csúnyácska, kevés funkcióval, ráadásul néhány trackeren tiltott is a használata, talán nem véletlenül.

Általánosan elmondható, hogy a letöltéshez leggyakrabban a webes felületet használjuk, így annak funkciói a legmeghatározóbbak, és ez egyben az 1.22-es változat legnagyobb gyengéje. A szemléletesebb összehasonlítás érdekében íme egy-egy kép a webes kezelőfelületről a régi és a legújabb verzióban:

Transmission 1.22

Transmission 1.75

A különbség nem kicsi, lássuk az új kliens legfőbb előnyeit tételesen is:
- Gyors letöltési sebesség és hash ellenőrzés
- Letöltendő fájlok kiválasztása (ha egy torrentnek csak egy részét szeretném letölteni, itt sima kijelöléssel már megtehetem)
- Maga a felület valós időben mutatja a letöltéseket, az aktuális állapot beállítható időközönként automatikusan frissül
- Tracker információk, letöltési jellemzők megjelenítése
- Torrentek szűrése, megjelenítési sorrend megadása
- Egyéb beállítások (Letöltési könyvtár, bejövő port megadása stb.)

Kliens frissítése

A Transmission legújabb verzióra történő frissítése a NMT Community Software Installer (http://www.nmtinstaller.com/) használatával gyerekjáték. A programcsomag számos PCH-hoz írt segédprogramot tartalmaz, köztük a Transmission klienst is. Számítógépre való telepítése után indításkor azonnal frissíti az általa tartalmazott programokat a legújabb verziójukra, így biztosan a legújabb változatot fogjuk telepíteni a lejátszónkra. A telepítéshez csupán a lejátszó ftp elérésének megadására van szükség.

Komponensek frissítése

Transmission telepítése

Webes felület, távoli elérés

A Transmission és ezzel a PCH igazi erőssége a webes felület, mely segítségével otthoni számítógépünkről LAN-on keresztül teljes körűen kezelhetjük letöltéseinket (új torrent file feltöltése/torrent URL megadása, letöltés indítása/leállítása, torrent file/torrent file és adat eltávolítása, adatok újraellenőrzése, torrenten belüli file-ok priorizálása/hozzáadása/eltávolítása a letöltési sorból).

A webes felület böngészőből az alábbi linken elérhető (v1.75):

http://IP-ADDRESS:9091/transmission/web/

Persze itt többekben rögtön felmerülhet, hogy miért állnánk meg a helyi hálózatnál? Miért ne kezelhetnénk letöltéseinket bárhonnan, a nap bármely szakában? A válasz: természetesen kezelhetjük. Ehhez nem kell mást tennünk, mint forwardolni a Transmission által használt (jelen esetben 9091-es) portot routerünkben a PCH belső IP címére (port forward, lásd http://portforward.com/) és a szolgáltatás kívülről is elérhetővé válik. Természetesen dinamikus külső IP cím esetén (legtöbb ADSL/kábel internet csomagnál) a böngészőbe írandó IP-ADDRESS mező nem lesz fix, hanem a szolgáltatótól függően bizonyos időközönként meg fog változni, amit mi persze távolról nem fogunk tudni, így a web felületet sem tudjuk majd elérni. Ezt a problémát legegyszerűbben ún. DDNS szolgáltatás használatával küszöbölhetjük ki (ingyenesen elérhető pl. a http://no-ip.com, http://dyndns.com/ oldalakon). Ennek a lényege, hogy a DDNS szolgáltatónál regisztrálva egy általunk kiválasztott domain nevet rendelhetünk változó IP címünkhöz és így gyakorlatilag fix-szé tehetjük azt. Ehhez szükségünk lesz egy DDNS képes routerre (a legtöbb újabb router ezt már alapból tudja), aminek a DDNS beállításainál a DDNS szolgáltatót és a nála meglévő felhasználónév és jelszó párosunkat megadva az aktuális IP-címünk mindig nyilván lesz tartva a szolgáltatónál, így rajtuk keresztül bármikor elérhetjük hálózatunkat.

Pl. ha „mokuskerek” felhasználónévvel a DynDNS szolgáltatónál a „mokuskerek.dyndns.org” domain nevet választjuk, akkor a router megfelelő konfigurálása után a „http://mokuskerek.dyndns.org:9091/transmission/web/” címet böngészőnkbe írva a Transmission webes felületén találjuk magunkat.

Ezzel komolyabb trükközések nélkül sikerült megvalósítanunk, hogy az internet felől tetszőleges külső, webbőngészőt futtatni képes eszközről vezérelhessük letöltéseinket.

Persze a dolognak még van egy szépséghibája: az ilyen módon a külvilág felé kinyitott Transmission webes felületünk a DDNS domain nevünk ismeretében bárki számára elérhető lesz, ami nem a legszerencsésebb, hiszen így letöltéseink tetszőlegesen babrálhatóvá válnának.

Ez ellen is van megoldás, csak egy kicsit bele kell piszkálnunk a Transmission kliens konfigurációs beállításaiba.

Webes authentikáció beállítása

A Transmission webes felületéhez az alábbi lépésekkel adhatunk hozzá saját felhasználó és jelszó párost:

1. Torrent szolgáltatás leállítása a PCH menüjében

2. A lejátszó merevlemezén az alábbi 2 fájl szerkesztése helyi hálózatról:

Apps/Transmission/daemon.sh (FTP-n vagy Samba megosztáson keresztül elérhető):

/share/Apps/Transmission/bin/transmission-daemon -g /share/Apps/Transmission/.transmission -T -w /share/Download

sora helyett illeszük be az alábbit

/share/Apps/Transmission/bin/transmission-daemon -g /share/Apps/Transmission/.transmission -w /share/Download

("-T" az authentikáció kikapcsolása)

Apps/Transmission/.transmission/settings.json (az utóbbi könyvtár FTP eléréssel nem látszik, Samba megosztással viszont igen, csak engedelyezni kell a rejtett fájlok nézetet):

"rpc-authentication-required": true,
"rpc-password": "xy",
"rpc-username": "wz",

Itt az elsőt kell „true”-ra állítani, utóbbiakat pedig tetszőlegesen megadni (ez lesz a kívánt jelszó és felhasználónév).

3. A lejátszó újraindítása

Én az újraindítást a főkapcsolóval tettem, és a torrent szolgáltatás a visszakapcsoláskor alapból futott, és viola, a webfelület csatlakozáskor innentől kezdve felhasználónevet és jelszót kért (természetesen LAN-ról is).

Sikeres authentikáció kell a belépéshez

Láthatjuk tehát, hogy némi buherálással a kis fogyasztású és halk, böngészőn keresztül authentikációt követően távolról is vezérelhető letöltés Popcorn Hour hálózati médialejátszón viszonylag egyszerűen megvalósítható. A történethez hozzátartozik, hogy a PCH-n kívül természetesen számos Linux alapú NAS és egyéb hálózati eszköz is képes hasonló mutatványokra, így érdemes elgondolkozni ilyetén felhasználásukon.

Remélem cikkemben sikerült a PCH tulajoknak új és hasznos információkkal szolgálnom, a többieknek pedig egy érdekes alternatívát mutatnom a nem PC alapú letöltések területén.

FIGYELEM!
Jogvédett tartalmak letöltése, megosztása illegális tevékenységnek minősül!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.