2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ThinkPad X61 ismertető

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vajon mennyire maradt használható napjainkra a 2007 végén megjelent ThinkPad X61?

[ ÚJ TESZT ]

Tavaly "végeztem ki" a gimnáziumot, és a sors úgy hozta, hogy az egyetemet Budapesten kezdtem el. Egy 15,4 collos notebook már a felvételemet megelőzően is tulajdonomban volt, és egészen mostanáig azzal járkáltam fel Pestre vidékről, 220 km. távolságról, vonattal. Ez, mondanom sem kell, elég kényelmetlen, hiszen egy ~3 kilogramm tömegű, 33 centi hosszú, 27 széles gépnek azért van némi helyigénye. Az i-re az tette fel a pontot, amikor egy alkalommal majdnem a vonaton felejtettem, a "fülketársam" , egy idős nénike hozta utánam, gyanítom azt se tudta, mi van a táskában. Ha nem jön utánam, elvesztek egy 160 k. értékű notit.

A fent említett eset miatt döntöttem el, hogy beszerzek egy kompakt laptopot.
Körülbelül két hétig nézegettem a prohardveres hirdetéseket, végül egy IBM-Lenovo X61 mellett állapodtam meg. Vételára (ez az egyik "fapadosabb" felszereltség, nincs ujjlenyomat-scanner és bluetooth modul) újonnan 330.000 hungaroforint volt, én 90.000-ért kaptam meg.

- C2D T7250 (65 nm, 2 Ghz, 2 MB L2)
- 2 GB ddr2 667mhz-en futó ram (egy modul)
- 120 GB SerialATA ASP-s HDD, 2,5"
- Intel 965 GM chipset (x3100 gma integrálva)
- angol kiosztású bill.
- további felszereltségében (ujjlenyomatinfra és bluetooth kivételével) teljesen megegyezik az alábbi linkben foglaltakkal:

[link]

A gép állapotáról pár szóban: egy becsületes eladót sikerült kifognom, egyáltalán nem lelakott a készülék, a kijelző tökéletes állapotban, a borításon első blikkre szinte észrevehetetlen karcok vannak, abból is kevés. Igen jó állapotban van tehát, ahhoz képest, hogy mostanra már harmadik éves a masina.

[link]

Teljes tesztet nem áll szándékomban írni, ezért linkelek egyet, az én irományom inkább amolyan gyakorlati használati értékismertető....dolog. A gépemben egy, a mai ULV-s subnotebookokra nem jellemző, igen erős processzor található. Érdekes, hogy ez a potens darab a hagyományos feszültségű rendelhető modellek közül anno a második leggyengébb volt, míg a legerősebb egy T9300, ami 2,5 Ghz-en szaladgált 6 MB cache mellett, és igen komoly processzorteljesítményt képviselt akkoriban. Meg is kérték az árát, hazánkban 450.000 forintot kellett az asztalra virítani az ilyen CPU-val szerelt X61-esért.

Memóriát minden X61-es 800 Mhz FSB-ig képes kezelni, ez az akkori C2D processzorok zömét maximálisan ki is szolgálja. Ha Vistát, vagy ne adj' isten 7-et akarunk futtatni, nem árthat 4 giga memóriával rendelkezni. Maga a gép hozza a mai "mainstream" laptopok képességeit, az x3100 grafikus chip képes mpeg-2 éy VC-1 (.wmv) tartalmak hardveres gyorsítására, és elboldogul az Aero felülettel is, a processzor pedig nemcsak kategóriájában, de a nagyobb méretű gépek körében is felveszi a harcot, és a 65 nm-es csíkszélesség ellenére semmivel sem fogyaszt többet, mint a már 45 nm-en készülő AMD Tigris platform hasonló órajelű processzorai.

Használhatósága a mindennapokban kiváló. Csupán 26,4x21x3,6 cm kiterjedésű. Egy ekkora méretű gépnél a marketing általában a mobilitásra helyezi a hangsúlyt, az X61 megjelenésekor nyolccellás akku használata esetében 8 órás akkuidővel vakították a jónépet. Szerencsém van, az általam vásárolt gép akkuja összesen kb. 20 cikluson esett át, ami azt jelenti, hogy még mindig rendkívül jól tartja a töltést, Word-Excel duó használata esetén minimális fényerővel és wifi nélkül 7 óra körüli akkuidőt kapok. Ilyenkor, és általában a kevésbé számolásigényes feladatok esetében a processzor órajele 800 Mhz-re mérséklődik. Teljes terhelés mellett (talán azért, mert nem az erősebb, 2,4-2,5 Ghz-es magokkal van szerelve), közepes fényerővel 3 óra körül alakul a használat maximális időtartama, szintén nyolccellás teleppel mérve.

Multimédia terén is egészen szépen teljesít a gép, jobb a békesség elv alapján játszani ne nagyon akarjunk vele -- ha mégis erre vetemednénk, el ne felejtsük leszedni a legfrissebb grafikus drivert, de ne a lenovo, hanem az intel oldaláról! -- , azonban gyakorlatilag minden más igényünket kielégíti az x3100-as GPU, gondolok itt filmezésre, Photoshop használatára (bár a legújabb CS5 nekem nem indult el, de a korábbiak, CS4, 3 kiválóan működtek nagy méretű kép szerkesztése esetén is), 3DsMax-ra. Nyilván nagy segítség mindhárom felhozott példában a 2 Ghz-es, kétmagos, több feladat egyidejű futtatására is alkalmas proci.

Azok kedvéért, akik mégis megpróbálkoznának játékokkal, itt van néhány, amit kipróbáltam:

[link]
[link]
[link]
[link]
....és persze az "evergreen" CS 1.6 :D

Tehát az X61 grafikus szegmensét sem szabad leírni, de végeredményben nem is játszani veszünk meg egy ThinkPad-et.

Üresen 1,33 , a nyolccellás akkuval a farában alig 1,6 kilogrammot nyom, fórumokon sok helyen láthattok 1,9-2 kg. tömeget említeni, ez téves adat. A billentyűzet IBM-esen jó, a magyar ékezetes karaktereket rámatricáztam az enyémre, kicserélni párezer huf.-ból lehet. Fontos, hogy az X60-as billentyűzete kompatibilis az X61-el, tehát aki billentyűcserét tervez, megveheti a régebbi masina billentyűzetét. 4 db. csavar tartja a helyén a billentyűkonzolt, levétele hasonlóan történik a többi X-szériás IBM-éhez.

A Lenovós szoftvereket megkapjuk, van ThinkVantage,aktív rendszerállapot monitorozás, APS merevlemezvédelem, a rollcage elődjének számító, "szuperkönnyű magnéziumötvözet" ház, és ThinkLight :D Ez utóbbi egy apró LED a kijelző felső keretébe integrálva, és borzasztóan hasznos tud lenni, mivel sötétben tökéletesen megvilágítja a billentyűzetet. A BIOS-ban be lehet állítani, hogy a gép kikapcsolt állapotában is használható legyen, szóval akár könyvet is lehet olvasni mellette. Itt megjegyezném, nagyon fejlett BIOS-a van, pendrive-ról, külső dvd-íróról való bootolástól kezdve a komoly adatbiztonsági funkciókon át wake-on-lan beállításig gyakorlatilag bármi elvégezhető benne.

A gyárilag rajta lévő Vista Business verzió helyett XP-vel telepítve vettem kézhez, és bár van Vista termékkódom a gép alján, az X60 - x61 tulajok körében ismert Vistás power managemant problémák miatt nem fogok élni a lehetőséggel.

Zárásként néhány érdekességet osztok meg az olvasókkal. Az intel az utóbbi időben mintha ráfeküdt volna a grafikus magjait meghajtó driverek fejlesztésére, a 32 bites XP-hez elérhető legfrissebb driver például már rendelkezik "video overlay" funkcióval, ez az ATI Raeon grafikus kártyát használók számára lehet ismerős, a videolejátszás során megjelenített színeket teszi élénkebbé, az ATI-s AVIVO "Telítettség" opciójának felel meg.

Minden X61 rendelkezik beépített security chippel, ha engedélyezzük a használatát BIOS-ban, automatikusan kódolja a winchester tartalmát, így ha valaki kibányássza laptopunkból a HDD-t, és megpróbálja megnyitni egy másik gépben, csak értelmezhetetlen adattöredékeket fog találni, lévén a secure-chippel védett merevlemez csak a saját gépünkben olvasható.

Ezúton is bátorítok minden kedves egyetemistát, hogy amennyiben nélkülözni tudja a "Crysis"-t, de a tanulmányaihoz egy normális, strapabíró notebookot nem, vegyen nyugodtan használt X61-et.

*Update*

Sikerült megáztatni egy kissé, az ablakom nyitva maradt egy esőzés alatt, és a szél befújt némi vizet vagy negyed órán keresztül, íme az eredmény:

A belső térbe (kijelző, billentyűzet) nem került víz, viszont kissé megijedtem, mikor észrevettem, hogy a tápcsatlakozó is vizes lett.... egy darab ronggyal belenyúltam a csatlakozóba (természetesen akkut kivéve,kizárva bárminemű károsodást), szárazra törlése után tökéletesen működött. Hát, nyilvánvalóan nem vízállónak tervezett notebook, de cseppállónak nyugodtan nevezhető, hiszen az eset után a világon semmi baja nem keletkezett, előírásszerűen, elsőre bootolt. Kemény kis gép ez.

Azóta történt

  • ThinkPad W701-W700

    Akkor vegyél ilyet, ha ThinkPad rajongó vagy, van elég időd, pénzed, türelmed és nem gond, hogy 5 kilót kell cipelni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.