2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SUPER TALENT Express DUO 8GB USB 3.0

  • (f)
  • (p)
Írta: |

14$-ért kínálja a 8GB-os USB3.0 pendrive-ját a Super Talent, nincs értelme USB 2.0-ás flash-nek többé?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető:

Úgy adódott a kezembe kaparintottam ezt a kis pendrive-ot. A gyártónak ezzel a flash memóriával sikerült átlépnie a 15$-os határt, véleményük szerint ezután nincs értelme USB 2.0-ás flash meghajtóban gondolkodni.
A gyártó honlapján található videó alapján 67MB/s olvasási és 23MB/s írási sebességre számíthatunk, bár az a 16GB os változat, ezért szinte biztos voltam, hogy más eredményeket kapok, de ne szaladjunk ennyire előre.

Külső:

Az USB 2.0-ás pendrive-oknál megszokhattuk a sokszínű formavilágot, a gyártók inkább erre gyúrtak rá, mint a sebesség további növelésére (mert ugye a legtöbb még ezt a szabványt sem használta ki) szóval megjelenésben már nem sok újat lehet nyújtani, az USB3.0 megjelenésével végre gyorsulásra is számíthatunk. A super talent letisztult átgondolt külsővel ruházta fel a jövő adattárolóját.
Fémnek látszik, de műanyag burkolatú, de amíg nem tapogatod meg nem derül ki a turpisság, vékony így csak egy USB helyet foglal, sajnos kupakos ami sehogy nincs rögzítve ezért az elhagyás veszélye fen áll.
A végén található egy műanyag fül amivel kulcstartónak használhatjuk.
A 8GB-os kék színű, szerintem nagyon szép, de inkább itt egy kép ez többet mond minden szónál:

A led mindkét oldaláról látható és a manapság oly divatos kék színnel villog üzem közben.
Igen kedvező az ára ezért nem is csodálkoztam rajta, hogy semmilyen programot nem mellékeltek és teljesen üres volt a kis memória.
Alapon FAT32-re van formázva ami nem teszi lehetővé a 4GB-nál nagyobb fájlok tárolását ezért célszerű NTFS fájlrendszerre átformázni, lemértem mindkét formátummal, de nincs különbség a kettő között.

Tesztek:

Azt hiszem itt illik leírnom a tesztkonfigurációt:

Alaplap: Gigabyte H55N-USB3 (mini-ITX)
CPU: Intel i3-530 2,93Ghz
RAM: 2x2GB DDR3 1333 cl7 Samsung
VGA: AMD ATI HD 5570 GDDR5
rendszer meghajtó: Kingston SSD 30GB SNV125-S2/30GB
HDD: Hitachi Deskstar 7K1000 1TB 7200rpm 32MB

A gyártó oldalán már láthattuk mit tud a pendrive, de most nézzük meg a valóságban, hogy legyen összehasonlítási alap egy átlagosnál jobbnak számító USB2.0-ás EMTEC C250 16GB pendrive-ot is lemértem.

Amint látjuk kicsit elmarad a SUPER TALENT saját tesztjétől, de én ezt annak tudom be, hogy ott a 16GB-os nagy tesó volt tesztelve, nos az 50MB-ot is átlépte picivel egészen pontosan 51,2MB/s-ot produkált és ezt folyamatosan tartani is tudta, ezzel már ráduplázott a leggyorsabb USB 2.0-ás ősökre.
Mivel a 8GB a valóságban 7,32GB ehhez hozzávesszük az 50MB/s-os folyamatos olvasási sebességet, ha tele van a meghajtó akkor is 2,5perc alatt lenyerjük róla az összes adatot(persze nagy fájlok esetén), ami számomra tökéletes eredmény. Meg kell még említenem a késleltetést ami az adattáraknál legalább olyan fontos, mint az írás/olvasás, igen jó 0,4ms ami vetekszik az SSD-k késleltetésével. Na de még mielőtt elkezdenénk énekelni a haleluját jöjjön a feketeleves.
A legtöbb flash meghajtó gyengéje az írási sebesség. Lássuk:

Igen kedves olvasóim, nem csal a szemetek, 15MB/s, ez egy USB2.0 nál már jónak számító eredmény lenne, de azért ettől többre számítottam. Ez az átlagos pendrive is tudott 9MB/s-ot és jó néhány tud ettől többet is Lássuk csak mennyire súlyos a helyzet (ha az egyáltalán), ha számításaim nem csalnak 8perc alatt teleírhatjuk az adattárolót ami igazából nem is olyan rossz eredmény, csak ne felejtsük el ez nagy fájlokra igaz, ahogy csökken a fájlok mérete, úgy csökken az olvasás/írás sebessége. Például a 4kb-os fájlokkal akarjuk megtölteni, akkor nyugodtan ott is hagyhatjuk pár órára. Szerencsére manapság egyre ritkábbak az ilyen kis méretű fájlok, de azért ezzel is számolni kell. Mindenesetre a nagy fájloknál kétszeres, kis fájloknál hat-hétszeres az olvasási tempó az új szabvány javára.
Lemértem a SUPER TALENT sebességét a régi USB 2.0-ra dugva is(mert szerencsére visszafele kompatibilis):

Az olvasási sebességek feleződtek, az írás maradt a régiben, bár 512kb-os fájlok írása másfélszeresére nőt, ez azért érdekes.
Nos ezek voltak a szintetikus tesztek, láthattuk az elméleti maximumokat, most jöhet a gyakorlat.
A méréseket total commanderrel végeztem, mert fájlmozgatásra én ezt szoktam, használni és mérései közel állnak a valósághoz, először különböző típusú filmfájlokat, majd mp3-as zenéket, végül képeket mozgattam meg, legtöbb esetben ilyen dolgok kerülnek nálam egy pendrivera. Még egy dologra kíváncsi voltam az egyidejű írás olvasásra, mert ugye itt nincsenek mozgó alkatrészek, nincs fejugrálás és ugye nagyon jó az időzítés.
Kezdjük az írással: 7GB-nyi különböző típusú filmek másolása alatt mindvégig 14-15MB között ingadozott, ennél nagyobb sebességre tehát nem számíthatunk (mivel ezek nagyméretű fájlok és ezeket lehet a leggyorsabban írni olvasni) ezután az mp3 zenék következtek, 4GB-nyi egyveleg másolása alatt egy ideig tartotta a 10MB/s-ot, majd visszaesett a sebesség 7,5-8MB/s-re. Ezután a képek következtek, több gigányi kép, itt már csak 3,3-3,5MB/s-ot mértem.
Olvasás: az eddig felírt adatokat olvastam vissza a drive-ról, filmek alatt tartotta az 52MB/s-ot, mp3 alatt 23-28MB/s között ingadozott, képek alatt hasonló 23-26MB/s volt.
Az egyidejű írás olvasás kifogott a vezérlőn, mindössze 11MB/s-el írt és 11MB/s-el olvasott (nagy fájloknál).

Értékelés:

Kezdjük a tényekkel, 14$-ért vagyis 2800Ft ért kaphatunk egy 8GB-os pendriveot, ami már önmagában sem lenne rossz vétel és ehhez társul egy ~50MB/s olvasási-, ~15MB/s írási- sebesség és egy szép külső. Szerintem igazuk van a Super Talent mérnökeinek, az USB2.0-nak leáldozott.
Aki most tervez pendriveot venni annak mindenképpen az USB3.0-ás darabokat ajánlom a figyelmébe. Még , ha nincs is olyan gépe ami kezelné az új szabványt, hiszen visszafelé kompatibilis.
Később meg jól jöhet a sebességtöbblet.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.