2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Suli?! Munka?!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Felbátorodva MarioAna, és celeron cikkein én is elővettem és leporoltam az egyik a fiatalságot...

[ ÚJ TESZT ]

Felbátorodva MarioAna, és celeron cikkein én is elővettem és leporoltam az egyik a fiatalságot érintő kedvenc témámat.

Az utóbbi időben a népszavazás miatt viszonylag kiemelten kezelték az oktatás kérdését, ez jó is volt meg nem is, most nem a politikai részbe mennék bele, hanem egy –remélem be nem következő- jövőképről szeretnék mesélni ami 16 évnyi az oktatásban eltöltött idő alatt alakult ki bennem.

Tapasztalat szerzésre volt lehetőségem bőven -8 év általános, 4 év szakközép, 2 év OKJ-s technikusi, és most 2 év főiskola- ezalatt láttam boldogot boldogtalant, sok bukottat és még többet akik menetközben kiestek.

Ált. suliban voltunk egy páran és mint a jó kis gyerekek –na persze...- figyelmesen hallgattuk a tanárnénit, hogy mit kell bemagolni holnapra... Sokan nem bírják ezt a kiképzést, és korán föladják, úgy döntenek, hogy ez az iskolai élet nem nekik való. Osztályonként –környéktől függően- akár 3-4 versenyző is föladhatja a suli befejezése előtt (persze vannak környékek ahol sokkal rémisztőbb ez a szám).

Középiskolában ennél már sokkal rosszabb a helyzet. Időnként csoda a kiinduló osztálynak legalább a fele eljut érettségiig. Családi, kevésbé családi mind inkább emberi okok miatt is abba hagyhatják, de sok olyannal találkoztam akik egyszerűen nem bírták a kiképzést. Sok embernél elszakad a cérna amikor kikerülnek az Ált. suliból, és bekerülnek egy új környezetbe, ilyenkor persze mindenkinek meg kell mutatni, hogy ki a Jani, és ez rendkívül sok ellentéthez vezethet, nem beszélve arról, hogy az osztályközösség nem létező fogalom.

Főiskolán ennyire már nem vészes a dolog, ott már nincs „akkora” tétje a dolognak mert munkát keresni OKJ-s papírral és érettségivel is lehet, nem feltétlenül kell hozzá diploma is. Persze, vannak szóró tárgyak, természetesen a könyvek nem oldalszámban hanem kilóra vannak mérve, de ez már tényleg a velejárója... de akkor sem értem, hogy miért kell egy értelmi fogyatékosnak „+” pontokat biztosítani...
A fősulin az emberi kapcsolatok már nem játszanak akkora szerepet mint középiskolában, mert addigra –optimális esetben- már rendelkeznek annyi empátiával és türelemmel, hogy aki odamegy az el is érhet valamit.

Ez a körkép még nem vészes, de ami jön az már igen. Ez volt az „én időmben”, mostanában meg olyanokat olvasok, hogy egy 16 éves diák fölrúgta tanárát. Nő azoknak a száma akik még érettségi papírt sem szereznek, nem hogy bármilyen szakirányú képzésben részesüljenek. Nő azoknak a száma is akik a deviáns viselkedést preferálják fiatalságukban és nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezt felnőtt korukra "kinövik" mert sokan olyan lelki sebeket szerezhetnek amelyekből életük végéig nem épülnek föl. A tudás hiányukról meg ne is beszéljünk... elég ha fölhozok egy több mint fél-száz tagállamból álló szövetséget...

Sajnos az egykor világhírű közoktatásunk kezd az Amerikai szintre lesüllyedni, és ez nem hiszem, hogy a megfelelő irány (kérem ne magyarázza meg nekem senki, hogy a Teremtés elméletet biológia órán kötelező tananyagkénet kéne kezelni).

Problémás eset a szakma választás is, mert mindenki gyorsan és kevés munkával akar nagyon sok pénzt szerezni, ezért elmegy Managernek. A vége az, hogy mindenhez ért egy picit, de tulajdonképp semmihez sem, és ennek hosszútávon nagyon rossz eredményei lesznek, mivel a szakemberekből most is hiány van, és később még nagyobb lesz ez a hiány, mert a magyar szakemberek iránt nagy a kereslet külföldön.
Az ország itt marad egy rakás magas fizetésű, de hasznavehetetlen Managerrel és nem lesz kit mangelni.

22 éves vagyok, van egy Erősáramú Technikusi papírom, és Mérnök Informatikusnak tanulok.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.