2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Spambiznisz

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az elmúlt napokban több forrásból jelezték, hogy valaki magyar e-mail címeket kínál eladásra.

[ ÚJ TESZT ]

Az elmúlt napokban több forrásból jelezték, hogy valaki magyar e-mail címeket kínál eladásra. Természetesen az ajánlat spam-ként érkezett. Az üzenet többé-kevésbé a következő:

Tisztelt Címzett,

szeretném az ön részére megvételre felajánlani

800.000 magyarországi vállalkozás és magán ember email címét.

Amennyiben érdekli Önöket, kérem, hogy jelezzenek.


Tisztelettel,
Kis Zoltán


A jelenségről élénk vita alakult ki a security levlistán is, úgyhogy a közérdekre való tekintettel talán érdemes azt összefoglalni, illetve a saját véleményemet is kifejteni. Mi is a tényállás? Nem jogászként a saját szavaimmal fogom ezt összefoglalni. A reklámozó két módon is törvényt sértett. Egyrész a spamküldés magán e-mail címre az elektronikus kereskedelmi törvénybe ütközik. Ráadásul a magán e-mail cím személyes adat, mint a nevünk vagy a lakcímünk, így az azzal való kereskedés az adatvédelmi törvénybe ütközik.

Mit tehetünk? A spamek kérdéskörével a Nemzeti Hírközlési Hatóság foglalkozik [link], aki ilyen levelet kap, náluk kell, hogy bejelentést tegyen. Mivel személyes adatról van szó, az adatvédelmi ombudsman is illetékes lehet, akinél én már értem el eredményt [link]. És nem utolsósorban szerintem a személyes adatokkal való kereskedés miatt a Nemzeti Nyomozóirodának, azaz az internetrendőrségi részlegnek hivatalból kéne foglalkoznia az üggyel.

De ne hagyjuk ki a kételyeket sem. Tényleg létezik ez a lista? Tényleg érvényes e-mail címeket tartalmaz. Hiszen miből áll egy olyan listát generálni, ami ertelmesszo@freemail.hu jellegű címeket tartalmaz? Ergo a listára beruházni sem feltétlenül érdemes. Remélem senki sem fog! Maximum a rendőrség...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.