2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SanyaPoWeR GeForce 6600 mod

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Day 0: Szóval a történet úgy kezdődött, hogy öcsémtől megörököltem a GF6600 nonGTjét,...

[ ÚJ TESZT ]

Day 0:
Szóval a történet úgy kezdődött, hogy öcsémtől megörököltem a GF6600 nonGTjét, az ATi Radeon 9600Pro után gondolom nem is kell mondanom az előnyöket.
Egy dologban azonban nagyon lemaradt az előző példánytól . . . olcsójános inno3D-ék olyan hűtőt tettek rá ami úgy visít, hogy egy komplett szerverpark is megirigyelné a hangját illetve ha feleannyi levegőt szállítana mint amilyen hangos akkor állandó szobahőmérsékleten tartaná még a leg forrófejűbb GPUkat is(9600pron egy zalman DHP dolgozott passzívan).

Day 1:
Ígyhát az első dolgom az volt, hogy minden előzetes nélkül lekaptam a ''hűtőt''. Először kicsit meglepődtem, hogy miez a két valami amit hűteni kell, a GPUval tisztában voltam csak a másodikkal nem, igazából nem disszipálhat sok hőt méretéből adódóan sem úgyhogy különösebben nem foglalkoztam vele de azért mégiscsak hűteni kéne azt is.
Ígyhát felkerekedtem és benéztem az ócskásszekrénybe egy normálisabb borda után kutatva. . . kis idő után meg is találtam a megfelelő illetve egyetlen áldozatom egy Spire Whisperrock III bordát ventillátor nélkül, nem bíztam benne, hogy elbírja majd passzívban a kártyát (majd elválik) ezért tovább kutattam, találtam is egy valamilyen Aerocool ledes ventillátort ami halk is 20dba 12V-on.
Egyenlőre megvan a koncepció erről fel is tolok egy képet

[kép]


Szerencsére a borda nem eszeveszettül nagy ezért csak körülbelül 6-8mm-t kell lefűrészelni belőle különben belelógna az alaplapi bővítőhelyek síkjába, a ventivel még gondok lehetnek emiatt a vágás miatt, de csak pozitívan!
a felfogatással nem lesznek különösebb problémák szerencsére egyetlenegy fémlappal gumigyűrűkkel és 2 hosszúszárú csavarral meg is lehet oldani a problémát.
A borda súlya sem olyan vészes, ventillátorral együtt 26,5deka. Mondjuk 3 PCI bővítőhelynek ezzel Sanyi de legalább 1. kuss lesz 2. nagyságrendekkel jobban fog hűteni mint a gyári kúling solution . . . ha el nem kúrok valamit, dehát én alapvetően optimista típus vok meg mérnökjelölt vagy mifene.
Mivel a gyári hűtő aktív volt illetve a sajátom nem és ha mégis azt nem a VGAról akarom majd hajtani, emiatt lehet gondok lesznek abból kifolyólag, hogy nem lesz teljesítmény a VGA ventillátorcsatlakozójánál, ide lehet akkor bekerül egy ellenállás, de remélem nem kell ,mert fogalmam sincs hány Amperes a ventije.

Day2:
Eljött a barkácsolás ideje is végül. Első dolgom az volt, hogy megtisztítsam a gyári ragacstól a felületeket mert addig semmi érdemi munkát nem lehet végezni, ehhez körömlakklemosót meg pár vattakorongot használtam, előnye, hogy gyorsan el is párolog így nem okoz kellemetlenséget a későbbiekben.

[kép]

Másodszor pedig, hogy minél jobban elfedje a borda a hűtendő felületeket de főleg a magot. Illetve volt egy másik probléma is mégpedig, hogy a hűtő felső része oldalanként 10mm-el szélesebb mint a felfekvő felület azért belelógott az alaplapi bővítőkártyák síkjába.

[kép]

De a rombolás/fűrészelés előtt jó lenne, ha tudnám egyáltalán fixálni valahogy a bordát.
Az alapvető gond az volt, hogy a kártyán lévő furatok nagyon messze voltak egymástól így nem tudtam pofonegyszerűen simán a bordát rögzíteni a kártyához.
Hivatalból ezt a bordát egy 6mm széles fémlappal lehetett rögzíteni a CPUkra ígyhát nekem sem maradt túl sok választásom, részben ezért is lett ferdén felszerelve a VGA-ra. Így egy viszonylag egyszerű formával megoldható a felfogatás.
Végülis fémlap helyett plexi lett az áldozat amit kellett fűrészelni, marni(akinek otthon nincs marógépe az reszelhet is akár csak kicsit sokáig tart ). Illetve meg is kellett hajlítani mert a bordát nem tudtam úgy felhelyezni, hogy egyvonalba legyenek a furatok illetve a borda középső része. Ehhez kicsit fel kellett hevíteni, szerencsére hőre lágyult (700C). Miután megvolt a forma már csak ki kellett fúrni és kész is a felfogató elem. Íme (jobb oldali kis vacak amivel 4 órát szívtam).

[kép]

Illetve ezen a képen már jól látszik a barbárkodás is, miután megvolt a felfogató elem tudtam mennyit kell lefűrészelni a bordából illetve a ventiből. Szerencsére a ventillátorból is keveset kellett levenni.

Eztán csupán csak két 3-as csavarra és 4 gumiharangra volt szükség, hogy rögzíteni lehessen a bordát.
Utolsóelőtti és talán legfontosabb lépés a hővezető paszta felkenése a hűtendő felületekre és NEM a bordára!!! Ezt is szépen vékony rétegben nem mellékenve összevissza(egyesek szerint az ezüstpaszta vezető igazából nem tudom és nem is akarom megtudni, hogy igaz-e így inkább csak azt kentem össze amit kell).
Ehhez csak egy kis papírlapra volt szükség semmi másra.
Ennél több paszta nem kell!!!

[kép]

Szép vékonyan terítsük el a magon a pasztát, nem baj ha maradnak szabad felületek, mikor meghúzod a bordát akkor úgyis szétterül a paszta, természetesen a kisebb felület is kapott pasztát csak arról nem készült kép.

[kép]

Miután befejezted a kenegetést menj el kezet mosni!!!

Legutolsó lépés az összeszerelés, ezt inkább nem részletezem, sztem addig mindenki eljutott már, hogyan kell becsavarni 2 csavart…

[kép]

[kép]

Aztán jött az igazság pillanata:

[kép]

És működött! ! !
Ittvan pár kép az üzem közbeni állapotról, elfogultként sztem még jól is néz ki, erről kérek véleményeket!!!

[kép]

[kép]

[kép]

Legvégül pedig az elkerülhetetlen, a nyers adatok:

Gyári hűtővel terheletlenül 69 °C
saját mókolás
- 3500rpm 48 °C
- 1400rpm 52 °C
- passzívan 62°C

Gyári hűtővel terhelve: 89 °C
saját mókolás
- 3500rpm 54 °C
- 1400rpm 62 °C

a szobahőmérséklet 21 °C volt házszellőztetés nem volt.
Bár ahogy sejtettem is 3 PCI slot elment kapálni, én elégedett vagyok vele nagyon, csendes és erős!

Üdv.
Sanya!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.