2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Razer Diamondback 3G - Tapasztalatok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy kis előzmény: Egyszer réges régen, beruháztam egy akkoriban még újdonságnak számító limitált szériás...

[ ÚJ TESZT ]

Egy kis előzmény:

Egyszer réges régen, beruháztam egy akkoriban még újdonságnak számító limitált szériás Razer termékre. Nem más volt ez, mint a Diamondback széria első darabja, ami mára teljesen leamortizálódott, ám teljes mértékben és hosszú-hosszú időn át kiszolgálta igényeimet. Amikor megvettem egyenesen beleszerettem. Az egérre jellemző külcsínhez nem is akármilyen belbecs tartozott. Igaz ma már inkább úgy jellemeznénk: régi típusú. Azonban egyik internetes oldal felmérései alapján a játékosok 37,8%-a a mai napig ezt a típust használja. Személyem szerint én ezen meg sem lepődök főleg, hogy a közelmúltban szert tettem egy Diamondback 3G-re ami talán életem egyik nagy csalódása volt a Razertől... ezek után meg is értem miért 37,8%

Vágjunk is bele:

Na szóval megvettem ezt az egérkét és bár életemben most csalódok először a Razerben, adok neki még időt hátha "megpuhul". Először is a Diamondback 3G egy totális csőd szerintem!, pedig jó pár Razer termék, köztük egér is megfordult a kezemben de ekkora bukással már rég találkoztam.

Kezdjük ott, hogy kb. 4-5 hét intenzív használat után (elvégre hc gamer egér nem?) nyikorogni kezd a bal egérgomb ami rendkívül zavaró tud lenni, nem csak az éjszakai online meccsek során, hanem úgy általában is. Sebaj remélem idővel elmúlik. Másik dolog, hogy a legtöbbet használt bal egérgomb "beesik". Úgy vélem kezd bejáratódni és a jobb egérgombhoz képest (ami alapból kevesebbet kap) egy kb. 2 mm-es eltérés lesz vertikális irányban. Igaz ez egyáltalán nem tűnik fel munkavégzés, játék vagy akár az asztalon végzett egyéb meló közben, de esztétikailag egyszerűen ocsmány és visszataszító, valamint az egér tisztítása és problémássá válik ezáltal.
Harmadik probléma pedig, hogy az egérgombok óriási utat tesznek meg a lenyomástól a valós érzékelésig: a kattanásig. Ez pedig a következő jelenségeket idézi elő: 1. finoman fogalmazva is erősen kell megnyomni a hatalmas méretű és iszonyatosan finom tapintású gombot ahhoz, hogy végre elérje a kattanásig megtett út teljes hosszát, ami magával húzza azt a tényt, hogy a gomb vége felé ez az erő egyre csak nő. 2. Ahol viszont erőkifejtés és kattanás van, ott természetesen hanghatás is keletkezik, ami esetünkben cseppet sem mondható halk hangnak. Szívem szerint nevezném inkább valamiféle zajnak amit a gomb lenyomásakor hallhat az ember. Szintén zavaró és hosszú idő múlva már-már idegesítő is.

Sokaknak zavaró és az egér kényelmetlen részéhez sorolják az egér két oldalán elhelyezkedő, teljesen testre szabható 2-2 gombon található kis "pöcköt". Bevallom őszintén, amíg a fórum hozzászólásaiban nem találkoztam ezen kijelentéssel addig nálam ez fel sem tűnt, annyira a kezemhez nőtt maga az egér. Ez azonban megtalálható az első szériás Diamondbacknél is. Véleményem szerint nagyon hasznos kis megoldás, hisz így folyamatosan, tudat alatt is érzi az ember, hogy merre jár az ujja, mit hol kell megnyomni. Régen pont ezt (nevezzük funkciónak) hiányoltam anno a Copperhead sikeres egeréről.

Végezetül még egy probléma a Diamondback 3G-nél: egy hajszál választja el attól, hogy formáját tekintve a sima Diamondback-re hasonlítson, azonban mégis más. Nem tudom leírni, szavakba önteni ugyanis nem tudom megmondani mi az amiben kinézetre, fogásra különböznek, de érzem. Pontosabban a kezem érzi. Talán mintha egy kissé keskenyebb lenne a Razer újabb terméke. Ezt azzal magyarázom, hogy egy heves Call of Duty 4 csata közben -bár előfordult már máskor, más játékoknál is- az (későbbiekben már unbindelt) egér jobb oldalán található (default: DPI Up, Down) gombokat folyamatosan megnyomtam és ez rengetegszer a halálomat okozta egy esetleges frag vagy stun granade eldobásával. Asztalon tevékenykedve is elég zavaró tud lenni, ott is főleg netezés során, böngészőben ugyanis ez a Page Up és Down gomboknak felel meg. Nem egyszer történt meg velem, hogy rossz linkre kattintottam, más képet nyitottam meg, mint amit szerettem volna, oldalt tekertem s a többi. Sebaj, megoldás van rá ezért tovább nem is ragozom. Én alapból nem használok drivert az egerekhez, kivéve ha az adott mouse csak a hozzá mellékelt illesztő-programmal hajlandó együtt működni. Muszáj volt: feltettem, kikapcsoltam, de legalább a böngészés során tapasztalt gondoknak véget vetettem.

Végső ítélet:

Az egér számos hibája ellenére szerintem megérte a pénzét, főleg abban az esetben, ha az ember kitartó, türelmes és hű a Razer cég termékeihez. Na én pont ilyen vagyok, szerencsémre vagy épp szerencsétlenségemre?? Ki tudja....

Ez főként abban nyílvánul meg, hogy minden terméknek van egy "bejáratósági"? ideje, ami idő alatt az adott dolog bekopik esetenként tökéletessé hangolva magát használója által. A Diamondback 3G-nél én jelenleg ennek az időszaknak a végét várom már nagyon, ugyanis az egér alapjaiban véve nagyon jó kis cucc, feladatát maximálisan betölti még annak ellenére is, hogy van egy-két apróság ami borsot tör egyes emberek orra alá.

Ami tetszett:

Külön kiemelendő azonban maga az optika ami egy 1800 DPI-s, akár 1000hz-es, 5,8 mgpix/sec-es sebességű, 3G gyorsulásra képes, rendkívül kis LoD-dal megáldott (lift of distanece) optikában teljesedik ki és amit a Deathadder-től örökült ugyanis ott találkozhattunk ezzel a szenzorral először. Kinézete az előző Diamondback-től kissé visszafogottabb, a világításban (ha jól emlékszem) is csak egyetlen LED teljesít szolgálatot a görgőnél ami hatalmas kussban végzi a számára kitűzött feladatokat. A kattintása elfogadható hangerővel dolgozik, scrollozásnál viszont már egy nyikkja sincs, totális némaságban lehet vele dolgozni, szintén kellemes tapintású és szerintem az egér egyik leglátványosabb része.
A Razer egereire jellemző nagyon finom érintésű és kiváló minőségű anyag, ami eddig csak a gombokat fedte be, itt már az egér egész felső testét befedi rendkívül kényelmessé, "izzadás gátlóvá" és széppé varázsolva a Diamondback 3G-t.

Köszönöm a figyelmet!

Szeretem a mindennemű kritikát akár negatív, akár pozitív. Első írásom, tehát kéretik könyörületesnek lenni. Az esetleges nyelvhelyességből származó bakik miatt elnézést kérek és helyesírásról szóló könyveket majd elolvasom, mihelyst lesz egy kis időm. :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.