2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Raidmax Aztec Extreme Black gamer ház

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szeretném bemutatni nektek ezt a házikót saját tapasztalataimmal, elődjeihez viszonyítva

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözlök mindenkit!

Ennek a cikknek a tartalma egy Raidmax Aztec Extreme Black nevű gamer házról fog szólni, melyet nemrégen sikerült beszereznem, és szeretném megosztani veletek a ház szerelésével és viselkedésével való számomra negatív, valamint pozitív tulajdonságait, beleértve a későbbiekben a zajt, valamint a hőmérsékleteket is

Először is annyit tudnotok kell, hogy már volt ettől a gyártótól 2 fajta házam, egy Raidmax Ninja Black, valamint egy Raidmax Sagittarius (Sagitta 2) Black házam is, melyektől megváltam, és az előző két házam tulajdonságaihoz viszonyítom a későbbiekben az Aztec-nak a jellemzőit.

A háznak a tulajdonságai:

- Alumínium előlapi ajtó kék led megvilágítással
- Lehajtható és levehető oldallap
- Kilincses nyitószerkezet a könnyed szerelhetőségért
- Előlapi USB mikrofon és hang csatlakozás
- Tágas belső tér
- AGP/PCI/PCIe támasztó rendszer
- HDD hűtéshez opcionálisan beépíthető ventilátor
- Eltávolítható és elforgatható HDD tartó keret
- Csavarmentes rögzítő rendszer
- Mellékelt tartozéktartó doboz az alkatrészekhez
- Elől 12cm-es Kék ledes, hátul 12cm-es sima ventilátor
- Oldalt 8 cm-es kék ledes és 1db 8cm-es sima ventilátor
- Lenyitható alaplap tálca
- Férőhelyek: 4*5,25" és 2*3,5" (Látható), 4*3,5" HDD (Rejtett)
- Méretek: 52,5*20,5*45cm

A házba szerelendő konfig:

Alaplap: Asus M2N68-AM PLUS
CPU: AMD Athlon 64 LE-1640 (sAM2, 2700mhz, Total 640kb L2, 45W)
RAM: 2x1 Gb Kingmax DDR2 800mhz
ODD: LG DVD-RW IDE
HDD: 250Gb Western Digital Sata2
PSU: Q-Tech 300W

Tudom, gamer házhoz ez nem egy gamer konfig, de amire nekem kell, arra bőven elég, sőt még sok is :) (Internet, Movie, Starcarft)

Kezdjük akkor a kibontással:

Eléggé meglepődtem, mikor kezembe vettem dobozostól a házat, nagyobb a doboza mint anno volt a Ninja-nak vagy a Sagitta 2-nek, és sokkal nehezebb mint az előző kettő. Hogy pontosan mekkora a súlya, nem találtam a dobozán erre hivatkozó adatokat. Egy, a megszokott házak csomagolásával találkozunk, mely szerint két oldalról méretre vágott hungarocell, valamint a ház ezen belül egy nejlon-csomagolást kapott. Ezeket eltávolítva még a plexis oldalon volt egy fólia, amely szintén levételre került.

És íme a ház kívülről:







A két másik típushoz viszonyítva sokkal egyszerűbb levenni és visszatenni az oldalát, mivel csak egy "kilincs" tartja, de ez a kilincs felül 3 helyen tartja az oldallemezt a ház alapszerkezetéhez. Az elődjeinél ez nem így volt, sokat szenvedtem például a Ninja esetében, mire úgy rá tudtam tolni az oldalát, hogy az elölről is szépen passzoljon a ház elejéhez.

Számomra pozitívum az elődjeihez képest, hogy ennek a háznak a festése nem az a tipikus zongora fekete (lakk-fekete), hanem egy szépen, igényesen lefújt, enyhén mattosított külsőt kapott. Ez számomra azért pozitív, mert a Ninja-nal és a Sagitta 2-nél is elég szépen meglátszott az ujjlenyomatom, miután levettem az oldalát vagy csak szimplán kihajtottam az elejét.

Ahogyan azt vártam, a háznak az oldalait nem volt nehéz leemelni, csavarok nem kellenek hozzá még hátul sem, egy kis kallantyúnak a segítségével könnyen leengedhető, illetve kivehető mindkét oldala. Ugyanezekkel a mozdulatokkal vissza is lehet tenni, szintén eléggé könnyen.

Bal oldal




Jobb oldal




Szemből

Lássuk a belsőt és a szerelést!

Első látásra semmi különleges nem üti meg szemünket egy vékonyka, a leírást tartalmazó kis könyvön kívül, nekem az első észrevételem az volt, hogy ránézésre nem találtam sehol azt a bizonyos kis zacskót, melyben a szereléshez szükséges csavarok, távtartók, valamint a speaker található.
Szerelési útmutató elő, amelyben a HDD-tartó alatt van feltüntetve egy kis ládikó, mely elviekben tartalmaz mindent, erre még a későbbiekben visszatérek.

A plexis oldallemezt levéve még találkozunk egy keresztbe tett fekete lemezzel, amelynek az anyagát tekintve nem vagyok biztos hogy valami komolyabb alumínium, vagy acél alkotja. Az tény, hogy a súlya megvan ennek is rendesen, illetve rajta egy Raidmax Gaming Development felirat szerepel. Ez a lemez egy egyszerű mozdulattal kiakasztható és kihajtható, majd szintén levehető. A végében van egy 80mm átmérőjű ventilátor, mely a videokártya oldalról való plusz hűtését hivatott elvégezni, és molex tápcsatlakozóról kapja a szuflát.

Ezután jött a kiforgatható HDD-tartókeret, melyet a ház elejébe épített, belülről hozzáférhető kallantyú tart a helyén, valamint egy kézzel is kitekerhető csavar. Ezeket eltávolítva könnyen kiforgatható, és már lehet is beleépíteni a merevlemezeket.

Ennek a tartókeretnek az alján helyezkedik el a fentebb már említett "kincsesláda", mely tartalmazza a szereléshez szükséges csavarokat, a speakert, valamint a merevlemez tartó kereteket. Rém egyszerű ráhelyezni a HDD-re ezeket a kis lemezeket és a merevlemez behelyezése is egy kis csúsztatással, végül egy halk kattanással végződően sikerül. Ezekből a HDD-keret-lemezekekből adott házhoz eleget a Raidmax (összesen 8db-ot). Ez 4db 3,5"-ös helyre szerelhető eszközhöz elegendő.

Az 5,25-ös eszközök behelyezése is végtelenül egyszerű. Egy kis kék tartó-kütyü tartozik minden helyhez, melynek a levétele és felhelyezése is könnyű. Ezeket a közepükön található fogóval lehet elforgatni open vagy closed irányba, miután elölről behelyeztük az írónkat. Ezeket a háznak csak a bal oldalán találjuk meg, a másik oldalról semmiféle csavarozás/rögzítés nem szükséges, így is elég stabilan tartja az ODD-ket.

Összegezve a HDD-ODD szerelést, szerintem lényegesen egyszerűbb, mint a Ninja vagy a Sagitta 2 esetében, ott ugyanis ezeknek az eszközöknek a tartását egy, a mindkét oldalról megtalálható kis fekete fogantyú teszi lehetővé, melynek a kiakasztása egyszerű, ellenben a rendes helyére való visszacsatolás már sokkal nehézkesebb volt, sőt olykor ezek a fekete kis kütyük a kezemben maradtak.

Ilyen a Ninja-nak és a Sagitta 2-nek a HDD rögzítése:

Az alaplapnak a beszerelése sem jelentett nagy kihívást, az oldallemezt egyszerűen levéve, és az előre behelyezett távtartók átrakását követően, könnyedén felszerelhető az alaplaptálcára a deszka, majd az oldallemez visszahelyezés előtt a tápegység is a helyére került, aminek a felhelyezése nem kíván különösen szót, ugyanolyan mint más házakba a PSU szerelés.

A ház méretéből fakadóan lehet látni, hogy egy eléggé tágas házról van szó. A fenti képen az alaplaptálcára egy Micro-ATX-es lap került. Az előlapi USB valamint Audio kimeneteket is egyszerűen lehet rögzíteni az alaplaphoz. A Power Led egy molex csatlakozó útján ad fény a ház "szemeinek", és eközben elég halványan, de észrevehetően villog a HDD-Led a szemek mögött.

Negatív jellemző ennél a háznál, hogy a kihajtható előlapi ajtó mögött, alul van az Audio kimenet, valamint a 2db USB Port, ami azért is rossz megoldás, mert ha egy Pendrive-ot vagy bármilyen más eszközt akarunk csatlakoztatni elölről a gépünkhöz, minden esetben ki kell hajtani és a használat végéig nyitva is kell tartani a háznak az elejét.

Érdekességként még meg lehet említeni, hogy a VGA-k, illetve az egyéb PCI-os eszközöknek a házhoz való rögzítésén visszatért a Raidmax a régi, hagyományos csavaros rögzítési módszerhez, amit őszintén szólva nem bánok. Az előző két háznál ezeknek a rögzítése egy gyors-záras megoldás volt, aminek az volt a hátránya, hogy nem tudta teljes merevséggel megtartani az eszközöket, így ezeknek volt egy kb. 2-3mm-es kilengése fenti és lenti irányokba. Jelen esetben ezzel nem lesz probléma, hiszen ismételten csavarhúzót kell majd a kezünkbe fogni VGA vagy PCI-os eszköz beszerelésekor.

És végül teljes pompájában a Raidmax Aztec Extreme Black:







A színek ne tévesszenek meg senkit, azért lett rózsaszínes egy kicsit, mert vaku nélkül lettek fényképezve, és ilyenkor a fényviszonyok másak. Alapjában véve az oldalsó ledes ventilátornak és a ház elejének is sötétkék színe van.

Amin nem lepődtem meg (és ami az előző két háznak is negatív tulajdonsága volt), hogy az oldalsó ventilátorok meglehetősen hangosak, no persze nem annyira, hogy ki kelljen őket iktatni. Mivel az oldalán 2 ventilátor van, így az alsó led nélküli befelé szívja a friss levegőt, míg a felette lévő ledes Raidmax venti kifele tolja.

Ugyebár a hivatalos leírás szerint elől egy 12cm-es kék ledes ventinek kellene tolnia a szuflát, ellentétben maga a ventilátor ott van, megy is szépen halkan, de semmilyen fényforrást nem volt hajlandó magából megmutatni, mivel nem ledes. De ha az is lenne, nem sok minden látszódna fényjátékából az előlap miatt. A házban az összes ventilátort molex csatlakozón keresztül a tápegységhez lehet kötni.

Végül a hőmérsékletekről:

Mivel nem csináltam olyan teszteket, hogy alapjáraton illetve terhelve milyen hő mellett megy a
merevlemez illetve a cpu...stb, (mert nem tartom erre alkalmasnak jelenlegi konfigomat) így csak egy szimpla Everest érzékelői monitorral tudok nektek szolgálni, íme:

Remélem tetszett nektek ez a cikk, mivel ez az első cikkem, légyszíves legyetek tekintettel rá. Próbáltam jó minőségű képeket készíteni, és részletesen leírni milyen tapasztalataim voltak ezzel a házzal a kapcsolatban, az előző két Raidmax házam alapján.

Összegzésképpen elég jól összerakott házról van szó, legalábbis ami az elődjeit illeti, így az árát is eléggé magasnak tartom (jelen esetben közel 30.000 HUF). De hát láttam már ennél csúnyább házat, ami ennél többe került.

Ha valami hibát találtok a cikkemben, kérlek Titeket, jelezzétek, illetve ha valamit nem találtatok meg, és kíváncsiak vagytok rá ezzel a házzal, vagy a másik két elődjével kapcsolatban, kérdezzetek nyugodtan, szívesen válaszolok.

Köszönöm szépen figyelmeteket!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.