2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Programajánló - Media Monkey

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy roppant hasznos és okos kis programot szeretnék neketek bemutatni, amelynek fő területe a zene

[ ÚJ TESZT ]

Programajánló - Media Monkey, a zenei mindenes

Egy roppant hasznos és okos kis programot szeretnék neketek bemutatni, amelynek fő területe a zene. Azaz zenelejátszó (ez csak másodsorban) és zenei szervező-nyilvántartó szoftver.
Ez a program nem más mint a Media Monkey. (továbbiakban: MM)

Remek, alapfunkciós (de pluginokkal bővíthető) lejátszó, sokféle fájlformátummal, videoval is.
Beolvassa, megkeresi az audio-video fájljainkat az ún. library-jébe. Playlisteket készít, akár automatán is. Képes automata véletlenszerű zenélésre előre beállított paraméterek, kritériumok alapján. CD/DVD-t ír, audiot grabbel, tud szinkronizálni, playlisteket másolni hordozható eszközökre. (médialejátszókra, flash-driveokra, I-Pod-ra, Zune-re, stb.re.) Külön szinkronizáló pluginek is tölthetők hozzá, illetve a médialejátszókhoz, ha arra vágynánk. Értelemszerűen skinezhető, kompatibilis a legtöbb winamp beépülő modullal, vagy plug in-nel.
A Media Monkey letölthető, magyarítható, nyelvi fájl a gyári oldalon található.

Kép

A Media Monkey alap nézete

Nos ezeket eddig elég sok szoftver is tudta/ja, bár esetleg nem így egyszerre.

Mégis miben más ez mint az eddig jól megszokottak?

Mindezek mellett a MM egy komplett fájlkezelő módján működik - persze csakis zenefájlokkal, a többi fájllal nyilván nem foglalkozik. Azaz kedvenceinket másolhatjuk, átnevezhetjük, áthelyezhetjük, direkt (közvetlenül) CD/DVD-re írhatjuk, törölhetünk azokat - akár hálózatokon keresztül is. (egyszerre akár több száz mp3-al illetve zenei fájllal végezhetünk totalcommanderszerű műveleteket) Képes pl. arra is, ha mondjuk ömlesztve van vegyesen mp3 és wav (pl) zenénk, akkor rákeresünk a .wav kiterjesztésre, és "megmondjuk" a MM-nak, hogy ezekből a fájlokból konvertáljon ugyanabba a könyvtárba mp3-at (a szabadon beállított bitráta/egyéb paraméterekkel) és mondjuk az eredetieket törölje is le. Innentől kezdve nem is kell vele foglalkoznunk, háttérben futva elvégzi a feladatot. És ugyanígy bármilyen formátumból. Ha akarjuk, akkor pedig új helyre konvertál, az eredetiek meghagyásával.

Természetesen ID tag-eket rendezhetünk, írhatunk, szerkeszthetünk - akár egyszerre sok száz fájlnak is. ID-ken kívűl még számtalan standard és akár egyénileg meghatározott címkékkel láthatjuk el zenefájljainkat. (dalszöveg, lemezborító tárolás a fájlban, és vagy tucatnyi címke, adat)

Direkt kapcsolatban áll az amazon oldalakkal (.uk, .us), valamint közvetlen kereséseket indíthatunk a wikipédián és a google-n (ha egy számról/előadóról/albumról akarunk többet tudni). Az adatokat (pontos ea, albumcím, kiadás éve, borító) ha kérjük azonnal társítja is a kijelölt zenékhez. Beépített böngészője van a szabad találomra való keresés esetére. Suothcast, podcast keresővel rendelkezik, így netes rádiókat, egyebeket is hallgathatunk - sőt felvehetünk a médiatárunkba.

Kép

A Media Monkey az amazon.com-ról tölti ki az ID3 Tageket és lemezborítót

Képes kezelni, nyilvántartani a fizikailag nem meglévő zenéinket is. Azaz ha DVD-ről olvasunk be a médiatárba sok száz zenét, azok a dvd-nélkül is kereshetőek, rendezhetőek, átláthatóak. Természetesen jelzi is grafikusan a médiatárban, hogy az adott fájl nem elérhető meghallgatás szempontjából - és hogy hol található. A könnyű (nem elérhető fájlok esetén) kezelhetőséghez hozzátartozik, hogy ilyen esetekben elfelejthetjük, a kiírt zenénk hol/hogyan helyezkedik a DVD (vagy más) eszközön, az MM ugyanis megjegyzi. A nem elérhető fájl meghallgatásakor kíírja azonnal, melyik adathordozót tegyük be. Ha ez megvan, azaz betesszük, máris játsza a kívánt zenét. Természetesen ehhez szükséges, hogy zenék DVD-re (pl.) történő mentésekor íráskor értelmesen (!) elnevezzük a korongot. (pl. MDVD023) Ilyenkor ezt írja ki: "Tegye be az MDVD023-at," - nekünk csak meg kell keresni a 23-as zenelemezt. Ugyanígy megjegyzi a rack-es vincseszterek label-jét is, azaz kiírja hogy melyik (éppen nem gépünkben lévő) vinyó is kellene a lejátszandó zenéhez. Hogy aztán azon hol van a dal, az már nem fontos, az MM megtalálja.

Ezen felül - igaz nagy médiatárnál órákig tart - megoldható a MM-val az is, hogy "ráengedjük" a vincseszterünkre, és miközben beolvassa a zenefájlokat, meg is vizsgálja azokat. Hogy ez miért jó? Mert sokszor fordult velem elő az, hogy egy fájl több néven is megvolt, sőt nagyon sok fájlom ezerféle fájlnévvel létezett, míg nem használtam MM-t. Nos ebben az esetben a program csupán a fájladatokat figyelembe véve (azaz nem törődik az ID-kel és a fájlnevekkel, ami miatt azt hiszed, két különböző zenéd van) kideríti a teljesen egyező adatsorokat. Ezeket kilistázza és felajánlja törlésre. Több száz megányi helyem lett csak ezzel...

A MM tudja a számaink hangerejét elemezni, és ha ez megvan képes a normalizálásra is, így az általunk beállított értéken fog minden zene megszólalni. Természetesen ez időigényes feladat, de egy komplett, igényes zenetárnál már elvárható.

A fizikailag nem meglévő fájlokkal még egy nagyon okos dolgot tud művelni a MM.
Képes úgynevezett "belehallgatásokat" készíteni! Azaz ha ha van egy/több/soksok DVD-nyi zenénk amit nem akarunk a gépünkön tárolni (vagy külső vincseszterünk, stb.) akkor "megmondhatjuk" a MM-nak, hogy tároljon az ott található zenékről egy-egy rövid részletet. Természetesen ezt érdemes előre beállítani, pl. megadni egy könyvtárat, majd megadni, hogy a dal 10-ik másodpercétől (ugye kiessen a nem jellegzetes intro) a dal 50-ik másodpercéig készítsen egy 40 mp. hosszú hanganyagot, mondjuk egy elégséges bitrátával (igen, még azt is be lehet állítani!) 80 Kb/sec -el. (hisz belehallgatni az a minőség is jó) Így, ha épp nincs a gépünkön ez a sok zene, akkor is bele tudunk hallgatni mindegyikbe, ugye mondanom sem kell pár kilobyte-os mp3 lesznek ilyenkor csak a vinyónkon. (kb. 200 megányit tárol ilyenkor egy DVD-nyi zenéből ilyen beállításokkal - ezeket persze vehetjük kevesebbre is, mind idő, mind bitráta szempontjából)
Csak hogy legyen viszonyítási alapunk, egy DVD-nyi albumomból olyan 30-40 perc alatt (háttérben futó processzként!!) vágott össze (40mp/zenedarab) belehallgatásokat. Mindezt úgy, hogy simán rákattintottam a behelyezett MDVD05-re, és kiadtam az ukázt, belehallgatás készítése! Aztán neteztem tovább...

Kép

A Media Monkey és az ő szűrői...

A MM program médiatárja rendelkezik egy nagyon okos szűrőrendszerrel, aminek az értékeit mi adhatjuk meg, és mikor épp mire van szükségünk, be is állíthatjuk. Ez alapján kérhetünk automata válogatásokat, illetve magára hagyva a progit automata (háttér)zenélést. Itt olyasmire kell gondolni, hogy a szűrőrendszernek köszönhetően többféle feltételt (gyak. korlátlan számú, akár változó) állíthatunk be előre. Pl. megadhatjuk, hogy válogasson össze:
- egy cédére ( 700 megányi adat) való, 4 csillag, vagy annál nagyobb értékelésű, rock műfajú, de magyar kizárva, és ne legyen hosszabb 5 percnél, esetleg az utóbbi két hétben a médiatárba betett zenékből - egy összeállítást.
Ezek után az összes szempont figyelembevételével kiválogat 700 megányi zenét, amit azonnal írhatunk is ki, vagy hallgathatunk meg. Ha ezeket a dalokat elmentjük egy playlistbe, legközelebb ugyanezt a szűrőt kiegészítve (zárja ki az xy nevű playlistet) ismét elindítjuk, akkor ugyanazen paraméterek alapján válogat újabb 700 megányi zenét, immár ismétlődés veszélye nélkül...

Ugyanígy bármi más feltételrendszerrel. A nagyszerű a dologban, hogy ezeket a szűrőket el is menthetjük - saját elnevezéssel - és bármikor máskor is beállíthatjuk, azonnal használhatjuk! Ezeket a szűrőket alkalmazhatjuk a médiatár egészére, ha szerkesztgetni, rendezni akarunk, így nem kell folyton mind a 623485 zenénk közt tallózni, csak a pillantnyilag aktív szűrőnek megfelelő dalokat mutatja.
Ha beállítjuk, automatikusan playlistekbe menti a médiatárba berakott zenéinket dátum szerint, vagyis ha külső médialejátszónkat frissíteni akarjuk az "újonnan" felvett zenékkel, nem kell őket keresgetni, csupán kijelölni a műsorok pontban a legutóbb "keletkezett" listát, és két gombnyomással máris küldhetjük a lejátszóra/pendrive-ra akármire az új dalokat.

Kép

A Media Monkey alap keresője

A MM keresőrendszere sem hétköznapi. Alapként mindig előttünk van egy sima egysoros keresőmező, ami karaktersorok szerint azonnal keres, mindeféle szemponttól függetlenül. Ilyet nyilván mindenki használt már. Ahogy írod be hogy "meta.." máris jönnek az ezt tartalmazó zenék, egyre szűkítve a találatokat újabb karakterek beírásánál, míg meg nem találja az összes csak "metallica" dalt.
Emellett a részletes keresőben a korábban említett szűrő rendszerhez hasonlóan is kereshetünk egyidejűleg több szempont alapján. Csak 2000 előtti, de 1980 utáni disco zenék 120 BPM feletti tempóval - pl.. Nyilván egy ilyen keresés eredményeképpen is sok számot fogunk kapni, de a hab a tortán, hogy a keresési paraméterek beállítása mellett megadhatjuk a találatok megjelenítésének a sorrendjét is. Azaz a fenti halmazt jelenítse meg előadók szerint abc-ben, majd azonos előadóknál cím szerint sorrendben. De ugyanígy lehet hossz szerint, stb. Gyakorlatilag a megjelenítési sorrend-feltételeknél is rengeteg paramétert szabályozhatunk, akár a sokszor említett szűrőknél.

Ez többek között azért is jó, mert a MM-ban mindenről készíthetünk ún. jelentéseket, statisztikákat. Akár a teljes médiatárról, akár a szűrők szerint szűkített médiatárról, akár a keresési eredményekről (ugye itt fontos a keresési találatok rendezése) tud generálni szöveges fájlokat. A legtöbbet játszott számokról, a csak xy műfajú zenékről, stb. Listáinkat pedig kimenthetjük excel táblázatba (a legfontosabb paraméterekkel), csv-fájlba, vagy éppen egy dizájnos html-dokumentumba. Ezeket aztán szabadon nyomtathatjuk, küldhetjük, szerkeszthetjük.

És most néhány gondolat a lejátszásról, zenélésről.

Mivel a MM nem szimpla lejátszó, nyilván nem érdemes alapértelmezettnek beállítani, hiszen ha gyors duplaklikkel akarunk valamit meghallgatni, akkor összetettsége miatt sokkal lassabban indul el mint pl. egy sima winamp vagy foobar. Viszont ha csak úgy zenét akarunk hallgatni, akkor kiváló háttérzenélő! Ha playlistet akarunk készíteni, vagy sok zenét lejátszani, akkor kell elindítani a MM-t!

A zenehallgatáshoz ugyanis rendelkezik egy ún. AutoDJ funkcióval, amely véletlenszerűen muzsikál. Na persze ez nem nagy szám... De! Ugye a szűrők-feltételek.
Ha az AutoDJ funkcióhoz beállítjuk, hogy mi alapján válogasson, máris élvezetesebb a dolog. A szűrőkhöz természetesen azt is megadhatjuk, hogy figyelje a lejátszásokat, így például még véletlenül sem fogja kétszer ugyanazt a dalt leadni - mondjuk egy órán belül, ha így állítottuk be.
Így ha pályafutásunk során belőttünk szűrőket előre - aláfestő zenék, mérges :) zenék, bulis zenék, satöbbi - és ezeket adjuk AutoDJ szempontnak, nos akkor olyanokból fog csak válogatni. Vagy ha csak az egy órán belüli feltételt adjuk, akkor mindenből játszik, egy órán belül nem ismételve... És ragozhatnám.

Megint csak hab a tortán egy plusz funkció a lejátszáshoz!

Ez pedig az ún. parti-mód. Gyakorlatilag gépünkből egy buliban magára hagyható nyilvános zenegép lesz, amibe bárki belenyúlkálhat - ez persze nem szó szerint értendő :).
Ilynekor nincs más dolgunk, mint belőni egy médiatár szűrőt, és go! Példaképpen: beállítjuk, hogy csak a vincseszteren lévő (ne kelljen dvd-ket, másokat keresgélni) zenéket lássa, azon belül is csak a 6 percnél rövidebbeket (ne aludjunk el egy-egy 20 perces mikeoldfield szösszenetre ). Hozzátesszük még a (mondjuk) egy órán belüli ismétlés kizárását... és kész. Parti módra váltunk, a júzerek így csak ezeket a dalokat keresgethetik, játszathatják le a MM-val. Ráadásul amit lejátszott a program, azt ki is veszi a médiatárból, és legfeljebb egy óra múlva elérhető újra.
A nagyközönség keresgélhet, nézegethet, válogathat, zenélhet.
Természetesen a parti módnál megadható, hogy a dalokba ne lehessen belepörgetni, átléptetni őket, ne lehessen "hozzájuk nyúlni", le lehet tiltani a menüket, beállításokat - és le lehet tiltani a taskváltást, más program használatát, indítását, sőt a feladatkezelőt is! Emellett azt is belőhetjük, ha "elfogyott" a júzerek által playlistbe rakott zene, az autdj folytassa a szűrők szerint - egy, vagy két, vagy akár 10 számot előre berakva (ez is beállítható!). Így sosem lesz csend a háttérzenében.
Mindezt persze jelszavas "parti módból való kilépessel" főszerezve. Magyarán egy átlag bulizónak/vendégnek gépünk semmi másra nem lesz jó, csak zenélésre. A megadott jelszóval persze mi bármikor visszaállhatunk "normál" módra, ha mégis változtatnánk valamit...

Kép

A Media Monkey mini lejátszó üzemmódban (transparency-t lehet állítani)

Összegzésként elmondhatom, én teljesen "beleszerettem" a programba, mindazoknak tudom ajánlani, akik szenvedtek már attól, hogy sok zenéjük van ugyan, de most hogyan rendezzék őket, vagy hogy mit hallgassanak éppen... Az MM autodj óta nálam mindig szól már a háttérzene (tudom másnál is), de ami a szép benne, hogy megvan a véletlenszerűség varázsa, miközben a paraméterek miatt van egy "stílusa" (mikor milyen kedvem van) az autodj-nek.

Fontos dolog, hogy a Media Monkey alapból ingyenes verziója a legfontosabb kezelő-szerkesztő funkciókat tudja, tehát kiválóan használható médiatárunk rendberakásához, fájljaink szerkesztéséhez, nyilvántartásához. Egyedül a CD/DVD írás és az mp3 (30 napos korlát ) kódolás hiányzik mint fizikai funkció, valamint sajnos korlátozva van a szűrők használata, illetve nem lehet belehallgatásokat készíteni.

Ettől függetlenül - nem akarok reklámozni, eddig már úgyis azt tettem :) - bőven megéri azt a nem egész tíz ezer forintot, amennyiért egyszerűen megszerezhető! (netes átutalás, szoftverkulcs)

Szóval, érdemes kipróbálni!
Bármi kérdésetek van állok elébe, ja és bocs ha hosszú voltam!
Ha pedig ismerné valaki a program "magyarítóját", nos őhozzá meg nekem lenne kérdésem, mert én is sokmindent csak most tanulok :) !

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.