2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Oprendszer, ahogy én használom

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Eme szösszenetet azért írom, hogy bemutassam én hogyan használom az oprendszeremet, milyen kiegészítéseket...

[ ÚJ TESZT ]

Üdv minden kedves olvasónak!

Eme szösszenetet azért írom, hogy bemutassam én hogyan használom az oprendszeremet, milyen kiegészítéseket, programokat használok, és talán lesz közületek pár ember akinek ez-az megtetszik, és egyszerűbbé tehetem vele a hétköznapjait:)
Remélem nem hagyok ki semmit, igyekszem minden fontosabb dolgot bemutatni, és elmondani hogy miért azt a megoldást választottam:) Persze ez nem azt jelenti hogy az én módszereimnél nincsenek jobbak, szebbek, gyorsabbak, de én megszoktam őket, és számomra beváltak a mindennapi használat során. (Az olyan dolgokat mint office kihagyom, mert mit írjak róla… van.:))
Próbálok mindenhez képet is mellékelni szemléltetésnek, és reményeim szerint adhatok pár hasznos ötletet!

Előre felhívom a figyelmet: az általam felsorolt szoftverek egy része nem ingyenes, tehát ha tetszik bele kell invesztálni egy minimális összeget!

Akkor kezdjük:

Az operációs rendszer: Windows Vista Ultimate SP1 32bit HUN

Miért: mert tapasztalataim szerint ugyanazon a hardveren megfelelő beállítások után gyorsabb, és stabilabb mint az XP. Természetesen nem hibátlan, de hát mi az, mindenesetre nekem bevált:).

Hogyan: Túlságosan nem akarok belemenni a részletekbe, a fontosabb dolgok: aero-t bekapcsolva, mert valóban nem lassít, szép, átlátható (természetesen patch-elve van, hogy az ablakok teljes képernyőben is átlátszóak maradjanak:) ). Ez megtekinthető az első képen.
A start menü-t is az alap beállításon használom tökéletesen átlátható és használható. A gyorsindítást én mindig is bekapcsoltam a tálcán, minden egy kattal elérhető, gyorsan. A Sidebar alapértelmezetten indul a win-nel együtt, én szeretem, mindenki megtalálhatja a megfelelő dolgokat amiket felaggathat rá. Én személy szerint egy órát, naptárat, „időjárásjelzőt” használok, mert ezeket jó tudni:) Ezeken kívül megtalálható még egy multimeter (a processzor és a memória kihasználtságát mutatja..), minden meghajtóhoz egy kijelző, (ami mutatja épp mennyi szabad hely van még) valamint egy mail gadget (értesít a beérkező mailekről, és mivel IMAP-ot használ, a feladót és tárgyat rögtön meg is mutatja). A sidebar egyetlen hátrányaként felhozható, hogy elég sok memóriat eszik (perpill ~105Mb), tehát aki szűkén van a ramnak az ezt vegye figyelembe:).

A megszokott progik:

Rocketdock: ez egy olyan alkalmazás, amely a képernyő bármely részén elhelyezhető, és lényegében parancsikonokat lehet tenni rá, szerintem nagyon sokan ismerik. Rendkívül kicsi az erőforrásigénye, és a parancsikonokhoz saját képet rendelhetünk a nekünk megfelelő felbontásban, mindezeket szép animációval jeleníti meg. Én csak a legfontosabb dolgokat pakoltam rá, nem szeretem a zsúfoltságot:).

Nero micro: CD/DVD író szoftver. Nyilván a nero-t mindenki ismeri, nos ez annak kigyomlált változata, minden olyan dolgot tud ami az archiváláshoz kellhet , kihagyták belőle a felesleges sallangokat. Ennél a fogva a mérete is meglehetősen kicsi ( ~25Mb), gyorsan indul, szép és végzi a dolgát ahogy kell:).

Winamp, és Media player classic: videónézéshez illetve zenehallgatáshoz. Mindkettő villámgyors, (jó, lehet hogy van gyorsabb is…) és megszokott, nem cserélném le őket


Windows live messenger 9 beta:
üzenetküldéshez, az új béta, mert sokkal szebb, olyan dolgokat tud amiket a 8.x verzió nem (animált képek, stb…), és ahhoz képest hogy még nem a végleges verzió atomstabil, soha egyszer sem fagyott ki vagy hasonló. Egyenlőre csak angol nyelven érhető el, de csak ajánlani tudom (és a messenger plus! is ismeri).

CfosSpeed: az internetkapcsolat optimalizálására. Szinkronizálja a ki és bemenő adatforgalmat, így jobban kihasználható a sávszélességünk. Játékosoknak szintén ajánlott, jelentősen csökkenthető vele a ping.

PerfectDisk 2008: töredezettségmenteítő. Mindig szükség van egyre, és ha választhatunk miért ne válasszunk jobbat mint az alap windows-os? Nem részletezem nagyon, sokkal gyorsabb az alap beépítettnél, többféle defrag módot ismert, mindenki a saját szükségletei szerint használhatja.

Ccleaner: rendszer tisztító, és karbantartó szoftver. Kipucolhatjuk vele az oprendszer, és más szoftverek által feleslegesen felhalmozott ideiglenes fájlokat, rendbetehetjük a registry-t. Mielőtt bárki bármit csinálna vele győződjön meg róla hogy tudja miről is van szó, mert nem kéne olyan dolgokat törölni amire még szükség lehet:).

Mozilla Firefox: a végére hagytam a böngészőt. Én is emellett teszem le a voksomat ahogy sokan mások is, gyors, és a végletekig testreszabható:). Szinte mindenhez van plugin, a külseje pedig olyan lehet amilyenre csak akarjuk:).

Hát ennyi lett volna, remélem adtam pár hasznos ötletet:).
A képekről igyekeztem cenzúrázni mindent aminek nem feltétlen kell látszania, ha mégis ottfelejtettem volna valamit csak szóljatok. A szöveget az éjjel írtam, ma csak a képeket dobtam össze hozzá, tehát ha lennének hibák szóljatok és javítom őket:).

Update: minden szoftverhez megadtam a hivatalos linket, innen elérhető ingyenes szoftver esetén a full, nem ingyenes esetén a trial verzió.

Ha van ötletetek vagy hiányosnak láttok valamit, szívesen kiegészítem a cikket pár progival vagy plugin leírással, csak írjátok le mi érdekel!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.