2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

OC és a tudatos energiagazdálkodás: barát vagy ellenség?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Eljött ennek is az ideje. Már rég óta foglalkoztat, hogy az aktuális konfigurációm vajon...

[ ÚJ TESZT ]

Eljött ennek is az ideje.
Már rég óta foglalkoztat, hogy az aktuális konfigurációm vajon milyen mértékben járul hozzá az áramszolgáltató profitjához, illetve közvetetten a környezetünk védelméhez vagy erőforrásainak pazarlásához, ha úgy tettszik.
A VGA-k egyre növekvő energiaigénye a papíron és a valóságban a PH!-n jelenlévő szakemberek szerint sokszor köszönőviszonyban sincs, erősen túlzónak tűnnek a VGA gyártók ajánlásai, de a tápok egyre nagyobb kapacitással jelennek meg.
Bár nem rendelkezem valami energiaigényes grafikus kártyával, úgyhogy ezt a tézist most nem is tudom alátámasztani, de a komplett rendszer és annak fogyasztásáról egy rövid kis áttekintést azért megosztanék veletek.

Egy Voltcraft Energy Check 3000 típusú kis eszköz segítségével megvizsgáltam, hogyan befolyásolja a tuning rendszernünk fogyasztását. Az eszköz paraméterei között +-1%-os ill. +- 1W tűrés szerepel 2500W-ig. Mondhatni a kétköznapi pontosság igényét kimeríti.
A merőműszerre egy túlfeszvédős elosztó volt csatlakoztatotva az alábbi aktív elemekkel:
egy modem, egy router, Samsung SM 710T 17'' TFT, és maga a gép a teljes vertikumával: Abit AB9 PRO (default feszek), C2D 6300 (default fesz: 1.325, emelt: 1,4V, EIST: 1.1V), 2 GB Geil 800-as ram (2.0V), két Samsung SATA II HDD, két ODD, 3 db. 12 cm-es ventillátor, valamint a tápellátásról egy Hyper Type-R 480W-os szolgált.

És akkor jöjjenek a grafikonok:

[link]

A számok úgy gondolom önmagukért beszélnek, de azért némi komment hozzájuk:
alapsebességen mért IDLE fogyasztás és 2800 Mhz-en mért Orthos blend teszt között ~32% különbség adódik, ami azért arányaiban tekintve nem tűnik kevésnek, de az abszolut számokban mért 62 watt különbség is komolynak tűnhet, hiszen kizárólag a CPU-ra (és a ramra) róható a megnövekedett energiafelhasználás.

Ezekután kiváncsi voltam, hogy a mostani csúcskártyák energiaigényét messze alúlmúló VGA-t 3DMark06-al fogyasztásra bírva hogyan alakul a különbség. A szándékosan túlfeszelt esetben volt realizálható a legnagyobb eltérés, és ott is gyakorlatilag a CPU tesztek során mért ~209W-os teljes fogyasztás, ami az alapfeszen történt hasonló teszthez képest csak 16%-al magasabb fogyasztást jelent.
De nagy általánosságban elmondható, hogy megközelítőleg 10%-on belüli a fogyasztásbeli eltérés egy alapsebességen járatott és az alapfeszültségen túlhajtott rendszer között, sőt a túlfeszelt rendszer is felülről súrolja ezt a 10%-ot.
És mit kaptam ezért a többlet fogyasztásért? 3DMark06-ban ~39%-al magasabb CPU pontszámot, SuperPi-ben kb. 1.45X-es gyorsulást a túlhajtott rendszer javára.
Ezek alapján bátorkodom megjegyezni, hogy rosszabra számítottam. Úgy gondoltam korábban, hogy a teljesítménynövekedésnek sokkal nagyobb ára van fogyasztás terén.

A tápok kihasználtságáról is kaptam legalább egy képet, miszerint elég komoly VGA-t kellene belepakolni a gépembe, hogy a hatásfokának határait feszegessem, de ha egy GTS belekerül, akkor majd megnézem azzal is, legalább az alsó és felső kategóriás VGA-k engergiaigényéről is írhatok valamit :-)


AMD-s irányultságomban eléggé szkeptikusan fogadtam a C2D 65W-os TDP értékét, és a neten olvasott tesztek alapján valóban nem egészen ugyanúgy méri a két gyártó ezen értéket, úgyhogy direkt kiváncsi voltam, rendszerszinten mit is jelenthet ez. Sajnos nem áll módomban jelenleg egy X2-s rendszerrel összevetni az értékeket, de ami késik ...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.