2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia N széria és navigáció

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ú gy gondoltam, ideje újabb írással jelentkeznem. Jó ideje már, hogy a Nokia kiadott egy...

[ ÚJ TESZT ]

Úgy gondoltam, ideje újabb írással jelentkeznem. Jó ideje már, hogy a Nokia kiadott egy navigációs segédprogramot. Hónapok óta pihent a letöltött programcsomag a számítógépemen, de rendesen beüzemelni lusta voltam, mivel nem volt rá szükségem. Mostanában adódott úgy, hogy idegen helyre kellett utaznom, és gondoltam, megpróbálom leegyszerűsíteni a kérdést. Sajnos nem rendelkezem bluetooth-os GPS-vevővel, de maga a térkép, illetve a program írásos utasításai is segítséget nyújthatnak az ismeretlen címek megtalálásában. Fontos tudni, hogy a keretprogram és a hozzá letölthető térképek ingyenesek, az élesben történő navigációért azonban fizetni kell.

Két részből áll a csomag: a telefonra telepítendő alkalmazásból és a számítógépen futó, a letöltést segítő programból. A telefonos részt már régen feltettem, és örültem is neki, mert szép, animált, mutatós, összességében jó benyomást kelt. Tipikusan olyan alkalmazás, amivel a telefon képességei jól demonstrálhatók. A PC-s rész használata előtt - ha még nem áll rendelkezésre a számítógépen - telepíteni kell a Microsoft-féle .NET Framework 2-t, ami meglehetősen időigényes feladat. Ezt követően gyorsan felkerül a Map Loader is, ami további instrukciókat ad. A térképeket egyből a memóriakártyára másolja, nincs lehetőség letöltésre és kézi másolásra. Vagy kártyaolvasót használhatunk a művelethez, vagy Adatátvitel (Mass storage) módba kapcsoljuk a telefont (Eszközök-Adatkábel-Adatátvitel), majd a hosszú listán Európához lapozva rábökhetünk Magyarország térképére. A 10 megabájtos bővítés meglepően lassan, mintegy 10 perc alatt töltődött volna le. Adatkábelt használtam, és amikor már nagyjából a felénél járt a folyamat, egyszerűen megszakadt. A következő kísérletnél úgy vettem észre, hogy folytatta a letöltést, de a térkép valamiért nem került be a telefonon a megfelelő helyre. Ekkor az összes térkép törlése funkcióval letakarítottam a hibás példányt, és végre sikerült megszakítás nélkül letöltenem a teljes adatmennyiséget.

Így tehát nagyjából egy óra szórakozás után végre eljuthattam oda, hogy belenézzek a térképbe. Elsőre kellemes meglepetés ért, szülővárosom (Kaposvár) részletes térképét böngészhettem, rajta az utcával, ahol lakom. Aztán beírtam a címet, ahova menni szerettem volna, és nem történt semmi. Vagyis, közölte, hogy nincs találat. Megyeszékhelyen, pontos címre keresve. Sebaj, gondoltam, megpróbálom csak a város nevét, hátha. Nem. Mivel ékezetes karakter volt a névben, megpróbáltam ékezet nélkül is beírni, majd amikor így sem sikerült, megpróbáltam szimplán fővárosunk nevére keresni, de arra sem adott találatot. Megnéztem a gyártó cég oldalát, és az útmutató részben volt is egy kép arról, amint listázza a program London kulcsszóra a találatokat. Én rontottam volna el valamit? Végül is, megírtam nekik a történetet, és betudtam a hiányosságot a szoftver beta mivoltának. Azért örültem volna, ha nem egy PC-s térképhez hasonlítgatva kerestem volna meg az utcát, ahova végül a célt jelölő tájékozódási pontot tettem… Útvonaltervezést kértem lakhelyem és a célállomás között, el is végezte, amikor azonban alternatív útvonalat kértem, nem mutatott semmi érdemlegeset (annak ellenére, hogy több alternatív útvonal is létezik).

Kiindulási helyem és a cél is megyeszékhely volt, így teljes, házszámokkal ellátott térképnek örülhettem. Falvak térképét tanulmányozva tapasztaltam, hogy azokon még az utcákat sem jelöli névvel, csak berajzolja az áthaladó főútvonal mellé. Nagyobb településeken ismeri az utcákat, olykor hiányos házszámokkal, de legtöbbször azokat nélkülözve. Két további látványos, és többé-kevésbé hasznos funkcióval is rendelkezik az alkalmazás. A könnyebb eligazodást segíti elő a térképek kétféle nézete: eldönthetjük, hogy a 2D vagy a 3D nézetet preferáljuk-e. A nézetek közötti váltás a 0 gombbal történik, és kellemes animációval úsznak át egymásba. A már megtervezett útvonalat mutatja be a szimuláció mód, mely – ha kivárjuk – levetíti az előttünk álló utat annyi idő alatt, amennyi annak a sebességhatárok betartása melletti megtételéhez kell. Láthatjuk, hogyan változnak a megjelenített információk haladás közben.

GPS-vevő nélkül ennyit mutat meg magából az alkalmazás. Kipróbálását javaslom mindenkinek, aki alkalmas készüléket birtokol. Ha szükséges, tovább lehet lépni komolyabb alkalmazásokkal, arra azonban ez is tökéletes, hogy belekóstoljunk a témába.

Képek:

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

Előzmények

  • Nokia N73 tartósteszt

    T öbb, mint egy hónapja használok Nokia N73-as telefont, és úgy vélem, tapasztalataim...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.