2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Netgear WGR614 v7, wifi beállítás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egyszer volt, hol nem volt.... Kezdhetném így is első írásomat, ugyanis az a helyzet,...

[ ÚJ TESZT ]

Egyszer volt, hol nem volt....
Kezdhetném így is első írásomat, ugyanis az a helyzet, hogy még sosem írtam blogot interneten, ráadásul egy igen nehéz dologba vágtam bele a fejszémet első alkalomkor, de hát valahol mégis mindig elkezdi az ember az írást, azután a végére valami majd csak kerekedik!

Nos, vágjunk is bele a dolgok közepébe! Mint azt ahogy már a címben is olvashattuk, a következő kis beszámolómban a Netgear Wgr 614-es wlanos routerét vettem górcső alá, ezzel is infórmációkat szolgáltatva esetleges leendő felhasználóknak, illetve a fent említett routert használóknak.

Legelőszöris egy-két technikai paraméter az eszközünkről:

Netgear WLAN router WGR614 10093524

Kábeles/DSL Internet kapcsolat megosztása
Vezeték nélküli LAN sebesség akár 54Mbps (IEEE 802.11g szabvány)
Kompatibilitás a korábbi 802.11b eszközökkel
1 10/100BASE-TX port DSL/kábel modem kapcsolathoz (WAN)
WAN port támogatja a PPPoE-t
4 beépített 10/100BASE-TX switch port auto MDI/MDIX támogatással
1 wifi antenna (nem levehető)
Tűzfal funkciók: NAT, SPI, MAC/IP/URL szűrés, domain blokkolás és időzítés
Vezeték nélküli titkosítás (WEP/WPA/WPA2)
Port Triggering/Virtual Server működés támogatása
Dinamikus DNS támogatás
VPN átjárás (PPTP, L2TP, IPSec)
SmartWizard telepítési varázsló

Az adatokat a sokak által ismet magyarországi nagy telekommunikációs vállat honlapjáról szedtem, egy kis kiegészítéssel! :))

Aki esetleg egy kicsit bővebben szeretne informálódni a termék adatairól, ajánlom a következő link áttanulmányozását: [link]

Nos, a rövid áttekintés után kezdjük is el beüzemelni routerünket!
Először is a Netgear egy szép nagy dobozzal "ajándékoz" meg minket, mely tartalmazza magát a routert, egy telepítő cd-t, mellyel kezdő felhasználók is könnyedén be tudják állítani a routert, egy lan káblet, két a routerre csatlakoztatható kis műanyag talpacskát, amiket akkor célszerű felszerelnünk, ha álló helyzetben szeretnénk valahová elhelyezni a routert, valamint az adaptert.
(Utóbbival szerény véleményem szerint akár embert is lehet ölni, mivel olyan nagy és nehéz, hogy leszakad az ember karja, ha először kiveszi a dobozból. Persze ez mind mellékes, be kell dugni és kész!)

Szóval a router a helyén, égnek a visszajelző lámpák, melyek ebben a sorrendben a következőket jelölik: bal szélen a tápellátás jelző, ezt követi a teszt jelző, majd egy kicsivel arrébb a wifi visszajelző (ez általában inkább villog), mellette pedig a 4 LAN port visszajelzője (természetesen ezek csak akkor égnek ha az egyes portokra rá van csatlakoztatva egy-egy lan kábel).

Fontos, hogy első alkalomkor a routerhez csak a WAN portjába (ide csatlakozik az internetet szolgáltató lan kábel), valamint az 1-es portba (annak a gépnek a lan kábele, mellyel a router konfigurálását végezzük) csatlakoztassunk egy-egy lan kábelt!
(A már beüzemelt és működő routerre később több számítógépet is rákapcsolhatunk.)

CD immár az optikai meghajtónkban, rögtön el is indul az installálás!
Először leellenőrzi a program, hogy milyen úton-módon csatlakozunk az internethez, aztán elkezdődik a router konfigurálása, ahol megadhatjuk az eléréshez szükséges jelszavakat, valamint wifis hálózatunk nevét (SSID), jelmondatát. Mihelyst ezekkel megvagyunk, be is jelentkezhetünk a router kezelőfelületére, ahol legelőszöris azzal köszönt minket a készülék, hogy szeretnénk-e frissíteni a firmware-t, azaz a router szoftverét.(Ez az ablak mindegy egyes bejelentkezésnél bejön, jelezve a felhasználónak, meg ne feledkezzen a router naprakésszé tételéről!) Ha ez létezik megmutatja nekünk mi az aktuálisan telepített, és az interneten jelenleg rendelkezésre álló.
Következik az internetkapcsolat beállítása, (kinek mi, xDSL avagy kábel), az egyes lan portok kiosztási sorrendje állítható még be, és ami a legfontosabb ezen router esetén a wirelless funkció beállítása. A hálózat nevét illetve a hozzá tartozó jelmondatot már megadtuk, ezeket módosíthatjuk, valamint beállíthatjuk az egyes titkosításokat. A WGR614-essel lehetőségünk van, nem titkosított, WEP, WPA és az aktuális legjobb WPA2, valamint kombinált titkosítások beállítására.

Ha a routert sikerült konfigurálni, már csatlakozhatunk is wifin keresztül rá, de hogy ezt megtehessük, be kell állítanunk a gépünkön, például a laptopunkon a vezeték nélküli hálózatot!
Ezt Windows Xp operációs rendszernél a Sajátgép, Vezérlőpult, Hálózati kapcsolatok menüben tehetjük meg.
FIGYELEM! Most pedig egy igen lényeges dolog következik!
Ha a routert a mostani legfejlettebb titkosításra a WPA2-re állítottuk be, akkor mielőtt nekikezdenénk számítógépünk wifis beállításához, le kell töltenünk, valamint telepítenünk kell a Microsoft kiegészítését a WPA2 titkosításhoz, ugyanis ezt még az XP SP2 sem tartalmazza! Ezt a következő linkre kattintva meg is tehetjük: [link]
Egy exe állományt kapunk, ami telepítése után mindenképpen indítsuk újra a rendszer, hisz csak akkor lépnek életbe az aktuális frissítések!
Ha ez is megvolt visszatérhetünk a Hálózati kapcsolatok-hoz (elérését lásd fentebb), rámegyünk az egérrel a Vezeték nélküli kapcsolatunkra, jobb gomb Tulajdonságok fül, majd a Vezeték nélküli hálózat fülre, és ott az alábbiak szerint beállítjuk a kapcsolatot:



Az előnyben részesített vezeték nélküli hálózatokoz hozzá kell adnunk kapcsolatunkat, ha rákattintunk tehát a Hozzáadás gombra, ismét előjön egy Vezeték nélküli hálózat tulajdonságai ablak, ahol az SSID-nél megadjuk, azt a nevet amit a routernél is, beállítjuk a megfelelő titkosítás, (esetünkben én például a WPA2-PSK AES-t adtam meg a routernek tehát most is ezt fogom megadni), majd beírjuk a hálózathoz a routernél megadott jelszót. Ha a Kapcsolat fülre kattintunk, megadhatjuk gépünknek, hogy ha a közelben érzékeli a hálózatot automatikusan csatlakozzon rá, ekkor ezt bepipáljuk.
Ezzel itt meg is vagyunk, OK gomb és ezzel elmentjük a beállításainkat.
Visszatérve a Vezeték nélküli hálózat fülre a Speciális menüpont alatt kiválasztjuk, hogy a kapcsolódás célja Bármely rendelkezésre álló hálózat, bezárás, és ezzel ez is kész.

Innentől kezdve nincs más dolgunk csak rákattintani a Vezeték nélküli hálózatok megtekintése gombra, ott bal felső sarokban Hálózatlista frissítése, és ha mindent jól állítottunk be, meg is jelenik a vezeték nélküli hálózatunk neve rákattintva Csatlakozunk hozzá, és élvezzük a vezeték nélküli hálózat minden előnyét!

A routerről még annyit mondanék el, hogy szerény személyem egy kétszintes házban lakik, a router az alsó szint egyik szobájában van elhelyezve, de a jelerősség az udvaron és az emelet bizonyos helységeiben Jó! Azaz a router antennája viszonylag elég jól besugározza a terepet!

Remélem, cikkemmel segíteni tudtam egy pár leendő router tulajdonosnak, valamint a felhasználóknak konfigurálni már meglévő terméküket!

A cikk kiegészítése várható...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.