2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Miért pont Madárpók?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A tökéletes háziállat avagy élő ékszerek a terráriumban

[ ÚJ TESZT ]

Több natural-horror film/csatorna kedvenc témái a madárpókok, ahol a laikus közönség előítéletre és tévhitekre tehet szert ezekkel az állatokkal kapcsolatban, hogy vérengző fenevadak élete értelme, hogy embereket gyilkolásszanak, netán szárazra szívják a színészek testét.
Holott még regisztrált haláleset nem történt velük kapcsolatban.

Írásom célja, hogy közelebbről bemutassam ezeket a sok más élőlényhez hasonlóan csodálatra méltó teremtményeket, és a tisztánlátásért a tévhiteket, előítéleteket eloszlassam.

Kik ők? Honnan jöttek?

A Pókszabásúakon (Arachnida) belül a Pókok (Araneae) egy igen ősi csoport képviselői a Négytüdős pókok (Mygalomorphae). Ezen belül találhatóak rendszetanilag a Tarantulák (Theraphosidea) avagy a Madárpókok, melybe a Föld legnagyobb méretű és leghosszabb életű pókjai tartoznak. Több mint 800 fajuk ismert a tudomány előtt, de a zoológusok most is folyamatosan írják le az új fajokat.

Miért madárpók?

Az első fajt 1758-ban Linaeus írta le Aranea avicularia néven, egy híres metszet alapján, melyen egy falakó madárpók zsákmányát, egy kolibrit fogyasztja. Ezen művészeti alkotás alapján indult hírhedt „madárevő” karrierjük, így a Tarantulákat elnevezték Madárpóknak a világ különböző tájain (Vogelspinnen, Birdspider).

Aki madárpók tartásra adja a fejét nem kell félnie, hogy kolibrit vagy verebet kell fognia kedvencének, ugyanis rendszeresen csak néhány lombkoronaszinten élő csoport fogyaszt kisebb madarakat. Általánosságban elmondható, hogy a természetben elsősorban nagytestű ízeltlábúak, kisemlősök és hüllők (kígyók, gyíkok) teszik ki az étrendjüket.

Miért jó madárpókot tartani?

-mert a lakásban tartható állatok közül a legkevesebb törődést igénylik
-egy szépen berendezett terráriummal egy madárpók ékes dísze lehet lakásunknak, amolyan szelet a természetből
-nem kell őket kivinni naponta sétálni, kicsi a mozgásigényük
-levedlett bőrük, majdnem pontos mása pókunknak, amit többek között el lehet ajándékozni, vagy ijesztgetni velük a tudatlanokat
-nem ürítenek büdöset, nem bocsájtanak ki szagokat, nem kell őket gyakran takarítani
-nem lehet őket megunni több okból is: egyik, hogy minden egyes vedlésük után egy vadi új pókunk lesz, ami nagyobb, színesebb a másik ok, hogy hihetetlen fajgazdagságból válogathatunk
-mindig történik valami látványos, érdekes a terráriumában, vagyis szobánk azon a részén, ahol ők vannak.

Avicularia versicolor (Walckenaer, 1837) bébi




Avicularia versicolor (Walckenaer, 1837)

Egy színes család

A madárpókok családja több mint 800 fajt számlál, a kereskedelemben már több mint 100 faj forog melyeknek jó része már sokadik generáció mesterséges környezetben.
Hogy kinek mi a szép, ízlés dolga rengeteg variációt megtalálni, a karcsú rejtőszínű, rajzolatos falakó vadászoktól a kistestű élénk színezetűeken át a visszafogott tónusú „tankokig” és persze ezen tulajdonságok variációi. Tehát mindenki megtalálhatja a számára legszebbet, legjobbat ezen belül is specializálódnak a hobbisták.

Chromatopelma cyaneopubescens (Strand, 1907)




Acanthoscurria geniculata (C.L. Koch 1841)




Theraphosa blondi (Latreille, 1804)




Chilobrachys fimbriatus (Pocock, 1899)




Pamphobeteus sp.

Mennyi ideig élnek?

A madárpókok nőstényeinek fajtól függően 8-30 év az átlagéletkoruk, általában 11. vedlésre érik el az ivarérettséget, mely 1,5 évtől 8 évig is húzódhat, ezután életük végéig általában egyszer évente vedlenek. A hímeknél más a helyzet, ők 1-8 évig élnek, ha elérik az ivarérett kort (általában 10. vedlésre) többet már nem vedlenek, feladatuk, hogy sikeresen pározzanak és átadják a génjeiket.

Brachypelma boehmei (Schmidt & Klaas, 1993) bébi

Méreg, kézrevétel

Gyakran látni filmekben, különböző műsorokban, hogy madárpók mászkál az emberen... Ezek megfelelően kézrevéve az ember bőrét "talajnak" tekintik így még a defenzívebb fajok, példányok sem jelentenek kockázatot hozzáértő "kezében". Ezért szokás kézrevenni és úgy mutogatni őket, de nem tesz jót az állatnak, ha kiragadják a jól megszokott vackából.
Vannak erős méreganyagú fajok, de azok marása sem halálos, és a fajok jó részének gyenge a mérge, szinte a méhecskéével összemérhető. Ezekben az állatokban a gazdi gyönyörködhet inkább terráriumba helyezett ékszernek tekinthetők, ők nem simogatni és babusgatni valók.

Pterinochilus murinus (Pocock, 1897)

Táplálás

Mint előzőekben említésre került, hogy a természetben fő táplálékukat megfelelő méretű rovarok, kétéltűek, hüllők, kisemlősök teszik ki, de a fán lakó fajok kisebb madarakat, denevéreket is zsákmányolnak.
A terráriumban az etetésük nem lehet probléma, mert szinte minden élőlényt megesznek ami megfelelő mérettartományba esik nekik. Az általános táplálék a házi és a mezei tücsök, amely manapság télen is szinte akármelyik díszállat-kereskedésben beszerezhető, de gyakran etetnek különböző lárvákkal (lisztbogárlárva, gyászbogárlárva), a nagyobb tenyésztők különböző eleségcsótányok szaporítására szakosodtak, de elfogadják az élő egeret és halat is.

Brachypelma klaasi vs. Acheta domestica

Zsákmányukba mérget fecskendeznek, majd emésztőfolyadékot engednek rájuk, miközben hatalmas akár több centiméter hosszúságú rágóikkal szétmetélik. Ezután a tápanyagok felszívása következik, miután csupán egy száraz golyócska marad vissza a zsákmányból, mely az emészthetetlen anyagokat tartalmazza.

Túletetni sok más állattal ellentétben nem lehet őket. Ha eleget ettek, diétáznak egy jó ideig, előfordul, hogy ez több hónapig is eltart.

Vedlés

Az ízeltlábúak külső vázát kitinkutikula képezi, mely nem képes az állattal együtt nőni, továbbá akármilyen ellenálló anyagról van szó, folyamatosan kopik, elhasználódik. Ezért a madárpókok is, időről-időre növesztenek a régi alatt egy új bőrt, hogy a régit lerepesszék magukról és az új a levegőn megszilárduljon.
A vedlés egy nagyon kényes, veszélyes időszaka az életüknek. Ilyenkor a szájszervük elülső szakaszát is levedlik, ezért a vedlést megelőző és követő időszakban, akár több hónapig nem is esznek.
Viszont az új kutikulának köszönhetően új, vastagabb és színesebb könnyűpáncéllal rendelkezik majd pókunk. [Vedlés képsorozat videó]

Ceratogyrus sanderi vedlés közben

Hálószövés

Mára közismert tény, hogy a pókháló a Föld nevű bolygó egyik legnagyobb szakítószilárdságú anyaga (a legjobb acél háromszorosa) melynek ipari gyártásával régóta kísérleteznek.

Klasszikus hazai pókoknál ismert fogóhálót nem szőnek a Tarantulák, ők inkább puszta erejüket, gyorsaságukat vetik be vadászat során. De ők is rendelkeznek a hálószövés képességével amit általában étkezés előtt szoktak, „megterítenek” maguknak, hogy a lehullott morzsákat tisztán fölvehessék, illetve vedlés előtt leszőnek egy bizonyos területet, hogy megfelelő védelemben és tiszta körülmények között tudjanak levedleni. Egyes fajok fészeképítés céljából szőnek hálószobát, olykor lombkoronába 60 m magasan. Nemrég kimutatták, hogy egyes fajok pl. az Aphonopelma seemanni lábaiból is képes hálót kibocsájtani a tökéletesebb tapadás érdekében.

Terrárium, hőmérséklet, páratartalom, tartási paraméterek

Ezek a dolgok fajspecifikusak, mivel a számtalan faj, különböző élőhelyen él a Föld szubtrópusi, trópusi területein.
Megkülönböztetünk falakó, lombkoronában élő, ill. talajlakó és tárnázó fajokat is. Életterük figyelembevételével rendezhetjük be megfelelően teráriumukat.

Általánosságban elmodható, hogy 20x30x20cm-es (szélesség x hosszúság x magasság) terrárium megfelelő a közepes méretű fajoknak, ill. falakó fajok esetében érdemesebb a jobb helykihasználás érdekében toronyteráriumot berendezni hasonló paraméterek mellett.
Talajnak mohatőzeg, kókuszrost, vagy virágföld használata célszerű, mely csakugyan kényelmesen beszerezhető szinte bármely díszállatkereskedésben.
Továbbá szükségük van egy itatóra a megfelelő páratartalomhoz és némi búvóhelyre maximális konfortérzetük biztosításához.
Ha ezek mellett egész évben szobahőmérsékletet tudunk tartani számukra, akkor már nagyon nehéz bármit is elrontani.

Konklúzió

Minden olyan embernek ajánlom ezen állatok tartását, aki kedveli az extremitást, akár kevés akár sok ideje van, de szeretne olyan háziállatot ami kevés helyet foglal és a minimális törődést többszörösen meghálálja nem mindennapi küllemével és életmódjával.

Egyetlen egy madárpókja kevés embernek van, mert amint betekintést nyer a "kis" világukba beléjük szeret és csak sorban vásárolja a szebbnél szebb, ritkábbnál ritkább fajokat.

Ha ezen írást olvasva, már egy ember is kedvet kapott madárpókok tartásához, már érdemes volt billentyűzetet ragadni ehhez az összefoglalóhoz.

Köszönöm!

Irodalom

Arachnida.hu
TerraPlaza.hu

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.