2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Miért néznek PH!ülyének minket?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Adott két ország, nevezetesen Anglia és Magyarország. Mindkét országban nem meglepő módon,...

[ ÚJ TESZT ]

Adott két ország, nevezetesen Anglia és Magyarország. Mindkét országban nem meglepő módon, az emberek tejet isznak, talán nem is keveset.

Ugye a tej előállításának folyamata, illetve míg az a polcokra kerül az áruházakban, nagyjából egyforma kell(ene) hogy legyen.

Adott a termelő, aki x helyi összegért 1 liter friss tejet ad. Az egyenlet egyik oldala költségek vonatkozásában már itt jóval nagyobb(nak) kell(ene) lennie normális esetben az angol termelő javára, hisz nem valószínű, hogy ugyan annyiért dolgozik, mint magyar kollégája. De tegyük fel, hogy még mindig egyenlő a képlet, ami NEM igaz!

A bolti ár (tegyük fel) 1/3 része a termelői, 2/3 része egyéb költség. A nagyobbik hányad a feldolgozás, csomagolás, szállítás, tárolás, hűtés, kis és nagyker haszon, stb...
Ezek a költségek Angliában jóval magasabbak mint kis hazánkban. Ezt újból "beírva" a kis képletünkbe, ismét Anglia felé mozdul a mérleg serpenyője, ha a végső árat nézzük. De tegyük fel, hogy még mindig egyenlő az egyenlet, ami NEM igaz!

És most a kérdés, ami üt (legalábbis számomra): hogyan lehet mégis olcsóbb az angol tej, mint a magyar?

A választ tudom, csak ide nem lehet leírni.

A fenti képletbe (sajnos) egyre több termék (ruha, cipő, stb...) szabadon behelyettesíthető.

Leülök magamtól is!

P

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.