2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Microsoft Certified Professional

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ebben az írásban bemutatnám a Microsoft vizsgarendszerét. Az egészet a saját bőrömön tapasztaltam,...

[ ÚJ TESZT ]

Ebben az írásban bemutatnám a Microsoft vizsgarendszerét. Az egészet a saját bőrömön tapasztaltam, eddig két vizsgán voltam, mindkettő sikeres volt - de nem voltak egyszerűek.

Én kétféle vizsgáról tudok, az egyik a Thompson Metric, a másik a Pearson VUE, mindkettőben részt vettem, de igazából különbséget nem tudok mondani, talán annyit, hogy az elsőnél a gép mellett nyomtatták ki az eredményt, az utóbbinál pedig az irodában. A vizsgák általában 2-3 óra hosszúak, ez bőven elegendő a kitöltésükre, de végezni lehet akár 1 óra alatt is. A kis vizsgateremben 2-3 gép van, kamerázva, szigorúan tilos bárminemű segédeszköz használata, telefon, kulcs, pénztárca, karóra bevitele, ezeket egy zárt szekrényben le kell rakni. Mindenki bevihet magával egy A4-es törölhető műanyag palatáblát, és plejbászt, a filces féléből. Ezek is jók biztos valamire, én sosem használtam.

A vizsgákra a felkészülést végezhetjük könyvből, e-bookból, vagy tanfolyam által. Én tanfolyamon még nem voltam, de könyvből a legjobb készülni, gépen nem szeretek olvasni. A MS könyvek átalában 700 körüli oldalszámmal bírnak, ám nem kell megijedni, amerikaiak írták amerikaiaknak, így ha valaki jártas abból amiből vizsgázni akar, elég elolvasni 1-2x, nem kell bemagolni. Nálam legalábbis ez működött.
Ha e-bookból tanulnátok, ajánlom a Sybex kiadványokat, és a MS saját, a resource cd-n megtalálható könyveit, nagyon jók ezek is. Minden fejezet végén van pár tesztkérdés, megoldással, valamint ami hasznos lehet, a real world scenario, ami munkánk során előfordulhat. Ha úgy érzitek, felkészültetek, irány a vizsgaközpont, de ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, vannak tört kérdéssorok a neten.
Apropó vizsgaközpont: Tudom ajánlani a NetAcademiát, és a Számalkot, a Trainer C-t viszont NEM.

Most arról, mi történik ha megvan a vizsga.. Amikor elvégeztétek a tesztet, megkapjátok a papírt róla, ezt nem eldobni, van rajta egy Candidate ID, ez tkp az MCP ID-tek, amire a későbbiekben nagy szükség lesz. A vizsga után 1-2 héttel a Microsoft egy emailt küld nektek, egy linkkel, amivel a passportotokhoz rendelhetitek az említett azonosítót. A passportot nem hiszem hogy magyaráznom kell, akinek van MSN címe, annak van passportja is, lévén a kettő fedi egymást. Ha beléptetek a MCP oldalra, megnézhetitek a sikeres vizsgáitokat, és az elért eredményeket. Ha valaki letesz egy MCP vizsgát, onnantól kezdve Certified Professional, vagyis .. inkább nem fordítom le A lényeg, hogy jogosultak vagytok egy Welcome Kit-re, ami egy oklevélből, kitűzőből, és egyéb finomságból áll. Ha teszem azt, nem elég nektek az MCP, sokféle lehetőség áll még előttetek, lehettek MCSA-k, Microsoft Certified System Administratorok, rendszergazdák, vagy MCSE-k, Microsoft Certified System Engineerek, rendszermérnökök. Ez utóbbi egy igen sokat érő cím, nem véletlen kell hozzá 7 vizsga.

Nagyjából ennyit szerettem volna megosztani veletek, nemtudom mennyi igaz belőle, de elvileg többet ér egy ilyen vizsga mint egy diploma. Most biztos nekem jönnek az öltönyösök, de én ennek hasznát veszem, míg lehet hogy a diploma után semmihet sem értenék, papirostúl, mint ahogy nem egy példát látok nap mint nap. Fiatalok! Tessék dolgozni, tessék tanulni. Jó móka, és még pénzetek is lesz

UI: ha valaki el tud igazodni a Microsoft weboldalán, azelőtt emelem kalapom

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.