2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Megjött a második JW Minix netbook-om

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Pár napja megérkezett a második JW Minix netbook is hozzánk. Gondoltam, írok róluk egy rövid ismertetőt.

[ ÚJ TESZT ]

Pár napja megérkezett a második JW Minix netbook is a családba. Az elsőt még December elején vettük, aztán annyira bevált, hogy egy újabb darab beszerzése mellett döntöttünk.

Az utóbbi hónapokban több gyártó (Acer, Asus, MSI) netbook-ját is volt szerencsém használni, tehát elég jó összehasonlítási alappal rendelkezem. A legtöbb általam próbált netbook 1GB memóriával volt szerelve, ami Windows XP-vel még használható, de Windows 7-tel már sokkal kevésbé., mert hajlamos a rendszer a komoly belassulásra és ez gyártótól függetlenül mindig előjött Windows 7 esetében.

A fenti okból kifolyólag mindkét JW Minix-et 2GB memóriával szerelve kértük. Az elsőt egy Intel Atom N270-es processzor (1,6 GHz) hajtja és egy 160GB-os merevlemez található benne, míg a másodikban egy Intel Atom N450-es (1,66 GHz) processzor és egy 250GB-os winchester van. Használat közben nem tapasztaltam különbséget a netbook-ok sebessége között, viszont az N450-es processzorral szerelt gép általában bő fél órával tovább bírja.

A JW Minix külső borításának tapintása kellemes, egyáltalán nem tűnik igénytelennek. Az ujjlenyomatokra sem olyan érzékeny, mint a mai notebook-ok többsége. A készülék mindössze 1 kilót nyom, így táskájában az egérrel és az USB-s numerikus billentyűzettel együtt is igazán hordozható.

A kijelzője 10,1 hüvelykes, a maximális felbontása 1024×576 képpont és LED-es háttérvilágítással rendelkezik. Szövegszerkesztésre, e-mailek megírására és olvasására, valamint internetböngészésre tökéletesen alkalmas. Én utazás közben filmnézésre is használtam, az átlagos felbontású avi fájlokkal és a nem túl nagy mkv-kal gond nélkül megbirkózott. Játékra a kis kijelző miatt nem igazán alkalmas, ahogy a benne lévő hardvereket sem játékra találták ki, de a régebbi játékok azért elfutnak rajta. StarCraft és OpenTTD biztosan. :D

Az első Minix FreeDOS operációs rendszerrel volt előtelepítve, ezt rögtön lecseréltem Windows 7-re, majd később XP-re. A másodikon előtelepített Ubuntu Linux volt, ami önmagában tökéletesen használható, teljes irodai szoftvercsomaggal és egyebekkel, viszont a számlázó programunk nem futott megbízhatóan windows emulátorral, ezért ezt is XP-re cseréltem. Mivel nincs beépített optikai meghajtó, az operációsrendszer telepítése nem olyan egyszerű. Az egyik lehetőség az, hogy vásárolunk, vagy kölcsönkérünk egy USB-s optikai meghajtót és annak segítségével telepítünk. A másik pedig, hogy a 5h4rK cikkében leírtak szerint pendrive-ról oldjuk meg a dolgot.

Csatlakozók terén is mindennel rendelkezik a JW Minix, ami a netbook-oknál megszokott. Van három darab USB 2.0, egy analóg VGA csatlakozó, egy 10/100 RJ45 LAN port, egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet, valamint egy 6 az 1-ben kártyaolvasó. Az 1,3 megapixeles webkamerához mikrofon is tartozik. A vezeték nélküli hálózati vezérlő a 802.11b/g szabványokat ismeri.

Az alap 3 cellás akkumulátorral, ami 2200 mAh-s, a 2-3 órát simán kibírja.

A dobozban a netbook-on, az akkumulátoron és a töltőn kívül még egy védőtok, egy törlőkendő és a kézikönyv volt.

Az egyetlen dolog, ami nekem hiányzott, az a teljes billentyűzet, de azt egyik, jelenleg forgalmazott netbook sem tudja nyújtani. Viszont egy USB-s numerikus billentyűzettel könnyen orvosolható volt a probléma.

Összességében ez egy remek netbook, mindenkinek tudom ajánlani, aki nem akar több tízezer forinttal többet fizetni egy egyszerű márkajelzésért. A garancia is fontos szempont szerintem és a JW netbook-okra 2 év garancia van ellentétben a HP, az Acer vagy a Dell 1 éves garanciájával.

A netbook-okat és a tartozékokat a PCvásár.hu webáruházban vettem.
JW Minix (Atom N270, 2GB RAM, 160GB HDD)
JW Minix (Atom N450, 2GB RAM, 250GB HDD)
A4-Tech TK-5 USB numerikus billentyűzet
Nortek Flat egér
Trust netbook táska

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.