2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech MX 5500 Revolution bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Első írásomban a Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution billentyűzet-egér párost szeretném bemutatni.

[ ÚJ TESZT ]

Üdv mindenkinek! Első írásomban a Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution billentyűzet-egér párost szeretném bemutatni. Bár sokan talán pénzkidobásnak tartanak több mint harmincezer Forintot kiadni a számítógép más esetben legolcsóbb tartozékaira, jómagam igyekszem a perifériákból minél jobb minőséget beszerezni, hiszen ezekkel vagyunk fizikai kapcsolatban. Ráadásul ideális esetben a választás évekre szól, hiszen az egér és a billentyűzet talán az egyetlen olyan részegysége egy PC-nek, ami nem avul el, így cseréje legfeljebb elhasználódása esetén indokolt. Fontosnak tartom azt is, hogy az egér és a billentyűzet vezetéknélküli legyen, mert megőrülök a rengeteg ide-oda tekergőző, és a mozgást korlátozó kábeltől.

Én személy szerint a Logitech termékeit részesítem előnyben hosszú évek óta, és termékeik mindannyiszor minőséginek és megbízhatónak bizonyultak - ennek nyilván ára is van. Lássuk hát, hogy legújabb kombó szettjük hogyan szolgálja meg az árát.

A termék doboza szép és elegáns. A bal alsó sarokban kis matrica mutatja, hogy magyar kiosztású modellel van dolgunk. A dobozban a billentyűzeten és az egéren kívül leírást, driver CD-t, 4 db ceruzaelemet, az egér töltőjét, nomeg az USB-s vevőegységet találjuk.

A készülék Bluetooth technológiával kommunikál, ami elméletileg nagyobb távolságot képes áthidalni, mint a hagyományos rádiós megoldások. A kapcsolat valóban gyors és megbízható, nem volt vele problémám. Kicsit meglepődtem, amikor első bekapcsoláskor egy biztonsági kódot kért a billentyűzet. Ezt a kódot a driver software adja meg telepítés után, és csak a kód bevitele után használható a billentyűzet (az egér anélkül is működik). A software egyébként jól átlátható, és tartalmazza a szükséges funkciókat. Ennél több szót nem pazarolnék rá, a netes tesztekben úgyis túlzásba viszik a software kivesézését.

Az egér bemutatására nem szeretnék sok szót pazarolni, hiszen ugyanazt az MX Revolution egeret kapjuk, ami külön is megvásárolható. Annyit kell tudni róla, hogy 2006-os megjelenése óta ez a Logitech csúcsegere. Gyönyörű, elegáns formája egyben rendkívül praktikus is, remekül kézre áll. Nagy pontosságú lézeres érzékelőt kapott, és ezen a modellen mutatkozott be először a Logitech csapágyazott görgője, ami nagyságrendekkel felülmúl minden egyéb megoldást. Aki többet szeretne megtudni az egérről, az olvassa el a Prohardver tesztjét. A szetthez mellékelt egér csak annyiban különbözik a külön kapható változattól, hogy a görgő alatti kis krómszínű gombot feketére cserélték, valamint található rajta egy apró Bluetooth logó.

Lássuk most magát a billentyűzetet:

Mint látszik, méretes darabról van szó, kényelmesen elfér rajta az összes magyar ékezetes karakter, egyik sem került kényelmetlen helyre. Sajnos a Delete gomb környéke manapság már megszokott módon az újfajta trendnek megfelelően lett átvariálva - ez némi megszokást igényel annak, aki a hagyományos kiosztáshoz szokott. A billentyűzet tetején egy gyönyörűen ívelt keretben egy LCD kijelző trónol. Bal oldalt, valamint a jobb alsó sarokban extra multimédiás gombok kaptak helyet. A fő billentyűk rendkívül puhán járnak, minőségi érzést keltenek, öröm rajtuk a gépelés. A kiegészítő gombokról (funkcióbillentyűk, multimédiás gombok) ugyanez már nem mondható el, de azokkal sincs komolyabb probléma.

A bal oldali szekció szélén a +/- feliratú gombok nagyításra/kicsinyítésre (pl internet böngészőben, vagy szövegszerkesztőben), az alatta található gomb pedig task váltásra szolgál. Persze átprogramozhatjuk őket más funkcióra is, de sajnos pont hangerőszabályzásra - amire én szerettem volna - nem lehet, pedig sokkal jobban kézre állnak, mint az erre a célra szolgáló, beljebb húzódó, kisebb és nem kiemelkedő gombok. A jobb alsó sarokban, a csuklótámaszba integrált 3 gomb elsősorban Windows Vista alatt kap értelmet, de persze XP alatt is rájuk lehet definiálni különféle funkciókat. Egyébként, ha már a csuklótámasz szóba került, számomra némi csalódást okozott, hiszen bár a weboldal puha csuklótámaszt emleget, ez bizony kopogós műanyag. Igazán használhatták volna a Cordless Desktop Wave puha, párnázott csuklótámaszát a csúcsmodellen is.

További fájó pont, hogy a funkcióbillentyűk érdemtelenül kis méretűek lettek, ez pl Windows Commanderben való tevékenykedéskor hátrány lehet. Mindegyik funkciógomb rendelkezik másodlagos funkcióval is, ezt narancssárga színnel jelölték rajtuk, és az alul található, szintén narancssárga feliratos FN billentyű nyomvatartásával lehet előhívni őket. Ennek a megoldásnak áldozatul esett az FN billentyű helyén általában megtalálható, jobb klikkes menüt előhívó gomb, ami most a Print Screen gomb másodlagos funkciójával hívható meg. Szintén nem találunk különálló Scroll Lock gombot sem. A numerikus billentyűzetet szemlélve feltűnhet, hogy az általában a Num Lock gombbal előhívható másodlagos funkciók nincsenek rászitázva a billentyűkre. Ez azért van, mert ezek a funkciók nem léteznek, ugyanis maga a Num Lock gomb is hiányzik. Helyét egy Clear Calc feliratú gomb foglalta el, ami a kijelzőn működtethető számológép adatainak törlésére szolgál. Egyéb esetben a gomb Backspace-ként funkcionál. Kissé érthetetlen, hogy miért kellett emiatt feláldozni a Num Lock funkciót, hiszen biztos lesz, akinek hiányozni fog.

Térjünk rá a kijelzőre, ami kétségkívül a billentyűzet dizájnjának (és nem utolsó sorban árának) meghatározó komponense. A pontmátrixos LCD fehér és fekete színt tud megjeleníteni, így kétféle üzemmódot választhatunk: fekete alapon fehér betűk, vagy fehér alapon fekete betűk. Előbbi értelemszerűen jobban passzol a billentyűzet dizájnjához (ez is az alapértelmezett beállítás), utóbbi pedig jobban olvasható. Háttérvilágítást nem kapott a kijelző, így sötétben mindenképpen használhatatlan. A megjeleníthető funkciókat a kijelző alatt található gombokkal változtathatjuk, vegyük hát sorra őket. A dátum és idő kijelzéshez sok kommentár nem szükséges.

A hőmérséklet kijelzés még egy értelmesebb funkció. Alapesetben Fahrenheit-ben mér, ez a driverben átállítható Celsius fokra.

A leütésszámláló talán titkárnőknek jöhet jól.

Az email számláló az Outlook-kal működik együtt. Sajnos a GMail Notifierrel nem.

A média funkció az aktuálisan lejátszott zene vagy videó adatait írja ki. Sajnos nem túl sok karakter fér ki, és nem is scrollozódik, így hosszabb nevű előadók vagy számcímek esetén a karakterlánc vége lemarad.

Végül itt a korábban már említett számológép funkció, ami külön gombbal indítható, és a numerikus billentyűzettel vezérelhető. Nem kell sokat várni tőle, de alapműveletek elvégzésére alkalmas.

Összességében elmondható a kijelzőről, hogy inkább a dizájn, mint a funkció miatt került a billentyűzetre. A mindennapokban nem sok hasznát fogjuk látni, a magam részéről jobban örültem volna egy olyan multimédiás vezérlőpultnak, ami a régi Cordless MX Duo modellen volt.

Végezetül azt mondhatom, hogy nem bántam meg, hogy az MX 5500 Revolution-t választottam. Az egér felülmúlhatatlan, a billentyűzet szép, és apróbb hibái ellenére nagyszerűen használható.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.