2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Ju-Jutsu, a lágy művészet

  • (f)
  • (p)
Írta: |

"A gyakorlatok során az egyénnek tökéletesítenie kell a technikákat, melyeket az ellenfél...

[ ÚJ TESZT ]

"A gyakorlatok során az egyénnek tökéletesítenie kell a technikákat, melyeket az ellenfél legyőzésére alkottak meg. Minden egyes küzdelem alkalmával a harcosnak szembe kell néznie élettel és halállal."

Kaizan Nakazato

Sziasztok! Ebben az írásomban azt a harcművészeti ágat szeretném valamelyest bemutatni, amelyet jómagam több mint 4 éve művelek, több-kevesebb ( erről később ) sikerrel.Kellemes olvasgatást!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Már az írásmódja is megosztja az embereket, ugyanis valaki ju-JITSU-nak írja, valaki JUTSU-nak.Én most a hagyományos U betűs nevezetet használom.

Magának a szónak a hallatán sok embernek egyből az ismertebb harcművészetek ugranak be ( karate, judo, aikido ), de kijavítom őket :
A judo megalapítója Jigoro Kano (1860-1938). 1882 –ben hozta létre saját rendszerét. A karate bemutatkozása 1922 májusában történt, a Japán Nevelésügyi Minisztérium bemutatóján, Gichin Funakoshi (1871-1957) révén. Az aikido megalakulása 1930 -ra tehető, amikor is Uyeshiba Morihei (1882-1969) kobukan néven iskolát alapított.

A Ju-Jutsu pedig akkoriban már évszázadok óta létezett, de persze nem olyan szervezett formában, mint amiről írok. Ez volt ugyanis a szamurájok ( akiket ugye valahogy mindenki ismer, ki így, ki úgy ) mozgáskultúrája. Ugyanis mint jól képzett harcosnak, szüksége volt a megfelelő tudásra ahhoz, hogy azokat a küzdelmeket is meg tudja nyerni, amiket nem katanával( a kardjuk ), hanem puszta kézzel vívtak.

A név jelentése

A "Ju Jutsu" szó jelentése lágy művészet, mely nem a fizikai erőre helyezi a hangsúlyt, hanem a támadások elől könnyedén elmozogva, a támadó mozgását kihasználva, csapdába csalva az ellenfelet, dobások és egyéb karkulcsok segítségével mozgásképtelenné tenni az ellenfelet. Részletesebben :

A Ju Jutsu elnevezés két szó összetételéből alakult ki: a „ju” –ból, melynek jelentése lágyság, tulajdonképpen utánaengedést, a körülményekhez való alkalmazkodást takar. A „Jutsu” jelentése művészet, a technikák végrehajtásának szabad módszerét jelenti.

Maga a "sport"

Európában inkább a látványos Ju Jutsu terjedt el, ami egy bonyolult csavarásokból, dobásokból, kulcsokból álló rendszer. Alapjaiban viszont egyetlen célja van : minél rövidebb idő alatt harcképtelenné tenni és/vagy megölni az ellenfelet. Rengeteg dobás van ( sok közös van a judóval ). Jellegében a harcművészetek keveréke, mivel a többségük ebből indult ki, és szerveződött sporttá.Sok ütés van ( karate ), sok dobás ( judo ), folytások, leszorítások, küzdelmek, földharc.
A sport szó azért van idézőjelben, mert hivatalosan ez nem sport, mert a célja az ellenfél totális legyőzése, azaz megölése. Természetesen mi az edzéseken nem öljük meg egymást :)

Kívülállóknak nagyon fontos az, hogy kinek milyen öve van. Ez ugye a rangjelzés, tájékoztatás, hogy milyen szinten áll egy illető, valójában az öv funkciója az, hogy összefogja a kabátot. A rend kedvéért a fokozataink :

Kyu - Tanuló fokozatok

6. kyu (rokokyu) Fehér öv
5. kyu (gokyu) Citromsárga öv
4. kyu (shikyu vagy yonkyu) Narancssárga öv
3. kyu (sankyu) Zöld öv
2. kyu (nikyu) Kék övl
1. kyu (ikkyu) Barna öv

Dan - Mester fokozatok

I. dan (shodan) Fekete öv
II. dan (nidan) Fekete öv
III. dan (sandan) Fekete öv
IV. dan (yondan) Fekete öv
V. dan (godan) Fekete öv
VI. dan (rokudan) Piros - Fehér öv
VII. dan (sichidan) Piros - Fehér öv
VIII. dan (hachidan) Piros - Fehér öv
IX. dan (kudan) Piros öv
X. dan (judan) Piros öv

Ahogy telnek az évek, vizsgákat tartunk, hogy aki tud, az szintet léphessen, aki meg nem, az tanuljon, gyakoroljon és eddzen egy további éven át, így szerezve egyre több tapasztalatot és erőt. Én személy szerint most gyakorlok és edzek a szeptemberi pótvizsgára, mert most a júniusin nem álltam olyan szinten, hogy megszerezzem a papírt a 3. kyu-ról. Ez van, az élet megy tovább, tapasztalatot szerzek, ráérek még :)

Továbbiak

Persze a Ju-Jutsunak is van magyar szövetsége : [link]
Az érdekesség : mi nem vagyunk a tagjai ! Csak tiszteletbeli tagjai vagyunk.. Az okát én nem tudom, mert nem az én asztalom, de a poén az, hogy az X számú magyar ju-jutsu egyesületnek nincsen japán kapcsolata ! Nekünk van OSANO sensei révén.

Persze a Ju-Jutsu-nak is vannak versenyei, melyeken mi rendkívül jól szoktunk szerepelni, van egy polcnyi trófeánk.
Legutóbb Június 6.-án voltunk Budapesten az aTEREMben volt földharc versenyünk, amin minden kategóriában szereztünk érmet, Én a csoportomban 4. helyezett lettem, de az előttem végzett 3 ember is hozzánk tartozott :)

Röviden ennyi volt, akinek felkeltettem az érdeklődését, az nézelődjön a honlapunkon : [link]

A bátrabbak pedig Miskolcon jöhetnek edzeni az Árpád u. 2. alá a dojonkba (a diósgyőri rendőrőrs mellett közvetlenül), kedden és csütörtökön 19.00-tól 20.30-ig.

Akinek kérdése, véleménye van, írjon bátran kommentet !

Sayonara !

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.