2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

iPod Touch 2G

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy játék nyereményeként kalandos úton került hozzám a készülék, amelyről szeretném megosztani...

[ ÚJ TESZT ]

A „Beszerzés”:

Igen, már ez is érdekes történet volt mivel nem hagyományos úton (vásárlás) sikerült beszerezni, hanem egy nyereményjáték során került hozzánk. Ez egy Budapest Bankos játék volt, amin édesanyám vett részt és végül is ő nyerte. Aztán az lett a végső döntés hogy ő nem tudja mire használni így hozzám került, nem is mondom, de örültem, mint majom a farkának. :)

*A képek nem saját készítésűek mert nem tudtam megfelelő képeket csinálni.*

Mi lapul a dobozban:

Nézzük csak sorba, a doboz maga nagyon kicsi, első ránézésre sem számíthatunk sok mindenre és ez így is igaz.

-iPod Touch (8Gb)
-Headset
-Adatkábel
-Törlőkendő
-Dokk adapter
-Használati útmutató és jótállás
-És a két elmaradhatatlan almás matrica



[Nagyítás]

Igen, a tartalom tényleg hűen tükrözi az Apple azt a szemléletét miszerint minden termékhez csak a nélkülözhetetlen kiegészítők szükségesek annak használathoz. Ez azzal jár, hogy hálózati töltőt ne is keress, mert az egyszerűen nincs. Nem mondom, hogy nem baj bár én kibírom nélküle, de biztos vannak olyanok is akiknek ez kényelmetlenséget okoz.



[Nagyítás]

Amúgy a csomagolás nagyon ízléses, a készüléket kijelzőjét egy fólia fedi amire a menü van nyomtatva, ezt lehúzva lehet a tartójából kipattintani. Alatta pedig a fentebb felsorolt tartozékokat találjuk meg, amik olyan jól össze vannak hajtogatva, hogyha kiveszed még egyszer semmi esélyed úgy visszarakni hogy bele is férjen.

A külsőségek:

Először is a méretek, 110mm magas, 61,8mm széles és 8,5mm „vastag”. A súlya pedig nem kevesebb mint 115g. Kézben tartani nagyon jó bár volt akitől azt hallottam hogy kicsit súlyos. Talán igaz is ha a méretek alapján nézzük, a Sony Ericsson P1-em majdnem 1Cm-el vastagabb és emellé „csak” 127 grammot nyom.
A vékonysága miatt én sokszor félek egy kicsit, mert mindig olyan érzésem támad mintha mindjárt kicsúszna a zsebemből. Viszont kézben tartva annál kényelmesebb szinte tapad az ember kezére, én egy sorozat epizódot simán végig nézek rajta, ami olyan 42perc hosszú.



[Nagyítás]

A cucc hátlapja ha jól tudom valamilyen magnézium ötvözetből (?) készül és ezt semmi nem töri meg csak a Wi-Fi antenna és a bele gravírozott információk. Az egész nagyon jól mutat de ez azzal is együtt jár hogy ha nincs rajta valamilyen fólia akkor nagyon gyorsan képes karcos lenni, az ujjlenyomatokat pedig szinte magára szippantja. Ami nem nagy probléma szerintem, mert senki nem foglakozik vele, különben is ha zsebben hordja valaki egy óra alatt „kipolírozódik” benne.

Az előlap is hasonló tulajdonságokkal bír itt is csak két dolog van a 3,5”-os kijelző és a home gomb.
A kijelző Multi-Touch technológiával készült, ez azt jelenti hogy a hagyományos érintőkijelzőkkel szemben ez egyszerre több nyomáspontot is képes érzékelni, azaz ha ráteszed mind az öt ujjad akkor azt a szoftver 5 különböző pont ként érzékeli. Tapintása nekem eltér az eddig használt érintőképernyős dolgaimtól, mivel itt nem egy fólia van a kijelző előtt aminek olyan puha a tapintása, hanem teljesen kemény, olyan mintha üveg lenne.



[Nagyítás]

Az oldalain is csak pár gomb és csatlakozó van, bal oldalt hangerőszabályzó, felül sleep gomb, alul pedig egy dokk csatlakozó és egy 3,5mm-es jack csatlakozó található. Ez elég zavaró hogy a jack csatlakozó is alul van, mivel ugye a zsebedbe fejjel lefelé kell betenni hogy ne törjön meg a kábel. Ez oké is, de viszont ugye ilyenkor megfordulnak a hangerőszabályzó gombok is és ilyenkor csak megszokás kérdése hogy a farmeron keresztül a jó irányba nyomod-e meg.



[Nagyítás]

Hardver ügyileg elég jól állunk, a processzor 620Mhz-re képes, de a szoftverben ez korlátozva van 532Mhz-re (ami így is gyorsabb mint az iPhone-ok vagy az 1. generációs Touch-ok sebessége, ami 412Mhz), 512Mb RAM(Ami a 8Gb-ból jön le). Wi-Fi (802.11b/g), 3,5”-os kijelző 320*480 pixeles felbontással, beépített hangszóró, giroszkóp.

A giroszkóp egy olyan szerkezet ami a 3 tengelyen történő elmozdulást érzékeli, ezt a gép arra használja hogy a különböző szoftverek helyzetét a gép aktuális állásához igazítsa. Vagy egyes programok (Pl. Google Earth) nem csak a jobbra, balra forgatást érzékelik hanem a fel-le döntést is, ilyen módon lehet állítani a kamera szögét.

Van még pár dolog amiről nem esett ezidáig szó. Ilyen például a beépített hangszóró, én először el is gondolkoztam hogy milyen lehet a hangminőség hogyha ilyen vékony, nem számítottam valami jóra, de csalódtam. A hangzása kellemes, abszolút nincs dobozhangja annak ellenére sem hogy a hang egyedül a dokk csatlakozón keresztül tud távozni. A hangerő is megfelelő, arra vígan jó hogy a haveroknak megmutassunk egy YouTube videót, klippet vagy zenét.

Az Akkumulátor egész jól bírja, nálam ez általában 2 napot jelent sok zenével, egy kicsi videóval és otthon Wi-Fi használattal.

Szoftver:

A kütyün az „iPhone OS” fut, ami nagyon gördülékenyen végzi a dolgát. Alapból nem sok szoftvert kapunk a készülékkel de az Apple Store-ból magunk is sok új szoftvert telepíthetünk.

Az első alkalmazás amit szemre veszünk a „Music”, ez tulajdonképpen a zenelejátszó szoftver ami az iPod-októl megszokott gyors és megszokott kezelhetőséget hozza. Nincs akadás, a görgetőrutin annyira jól sikerült hogy egy ujjmozdulattal akár egy 100-as listát is végig lehet görgetni. HA elforgatjuk a gépet átvált „Cover-Flow” nézetre ami annyit tesz hogy az ujjunkkal böngészhetünk az albumok között ami azért nagyon látványos.

Itt egy videó a "Cower-Flow" működéséről: [Klikk]

Következzen a „Safari” az Apple Web Kit motorra épülő böngészője. Egyszerre több lapot is kezel, az oldalakat pedig pontosan és gyorsan jeleníti meg, egyedül a flash támogatás hiányolható belőle. Ha elforgatjuk ez az alkalmazás is oldalra fordítja a képet, zoomolni pedig a két ujjunk össze vagy széthúzásával lehet.

Itt is van egy videó a működésről: [Klikk]

A „Photo” nevű program egyértelműen a képek megjelenítésre való, minden irányba képes elforgatni a képet és az ismert „kétujjas” módszerrel tudunk zoomolni.

A „Video” nevű alkalmazás videók megjelenítésre képes, de szigorúan csak arra amit az iTunes-is megiszik azaz leginkább mp4-re.

A billentyűzet még egy érdekes téma, mivel ugye abból csak a virtuális fajta áll rendelkezésünkre. Én először rengeteget gépeltem félre rajta, de egy pár nap gyakorlással ez minimálisra redukálható, plussz egy hét használat és már a gyorsasággal sincs semmilyen probléma. Ékezetes betűink is vannak ha az adott betűn hosszan tartjuk rajta az ujjunkat akkor azok is felsorakoznak.

A szövegben úgy javíthatunk hogy valahol a szövegen hosszan rajtatartjuk az ujjunkat, akkor ott megjelenik egy nagyító, és azzal oda húzhatjuk a kurzort ahova csak szeretnénk.

Továbbiakban van nekünk , Email kezelőnk, noteszünk, naptár, óra (Világóra, stopper, számláló, ébresztő.), Térkép(Google maps), kapcsolatok(Lényegében telefonkönyv), You Tube, Számológép, időjárás, Árfolyamok. És természetesen az elmaradhatatlan Apple Store és az iTunes zenebolt.

Ezenkívül természetesen rengeteg program létezik amik segítik a mindennapi használatot. Ilyen pl. az RSS olvasó, IM Kliens, E-Book olvasó, és én például az autóm fogyasztását is ezzel tartom nyilván. :)

Essék szó a játékokról is. Grafikától nem várjuk egy PSP szintű dolgot bár nem is egy JAVA játék szintjét hozza, valahol a kettő között lehetne behatárolni. De a legtöbb játék igyekszik kihasználni a giroszkóp és a Multi-Touch adta lehetőségeket, amiből nagyon jó logikai játékok születnek.

Néhány játék:
Burning Tires
Labyrinth

A szoftverről még annyit hogyha nagyon sok programot telepítesz fel akkor képes egy picit meglassulni de ez abszolút nem vészes. Fagyás is előfordul, ez úgy jelentkezik hogy vagy kilép az adott alkalmazásból vagy rosszabb esetben tényleg megfagy. Ekkor Sleep+Home kombóval ki lehet kapcsolni és utána újra be.

PC oldalról:

Ugye alapesetben az iTunes az egyetlen alkalmazás amivel használni lehet a készüléket. A Windows mint digitális fényképezőgépet ismeri fel. Sok használat után rá kellett jönnöm hogy az iTunes nagyon is jó mint zenelejátszó, viszont nálam videólejátszásra 100%-ban alkalmatlan, mert nagyon szaggat minden videó.

Zenemásolásra két lehetőségünk van. Egyszer szinkronizálunk, akkor a más gépen nem tudjuk használni mert minden más iTunes le akarja törölni ról a tartalmat és saját magával szinkronizálni. Vagy van egy Manuális kezelésre lehetőség, ez azt takarja hogy kézzel lehet rá videót, zenét rámásolni esetleg programokat szinkronizálni, viszont az iPod-ról a gépre nem lehet másolni.

A headset:

Nekem azt kell mondanom az eddigi legjobban hordható darab, nem túl hosszú a kábel, könnyű. A hangzásvilág is egész jó bár a mélyek lehetnének erőteljesebbek is. Egy „In-Ear” fülessel ezt is ki lehetne küszöbölni de nekem megfelelő a gyári füles is.

Összegzés:

Amennyire eddig nem kedveltem az Apple üzleti politikáját most annál jobban megszerettem az Apple-t, igazán minőségi, nem recseg-ropog sehol. Egyszóval süt róla a minőség. Viszont szem előtt kell tartani, hogy ezzel együtt hozzáláncolod magad az iTunes-hoz is, mert természetesen mással nem, vagy csak nehezen lehet szinkronizálni. Szóval mindenki levonhatja a következtetéseket, mindenesetre tőlem kap egy „tetszik” plecsnit. :)

U.i.: Ez az első írásom ha akartok írjatok valami kritikát, hogy a következő jobb lehessen.

Azóta történt

  • iPod Classic 7 2017-ben

    Óriási tárhely, jó üzemidő, egyszerű kezelhetőség és még néhány unaloműző is helyett kapott benne.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.