2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

IMAX Magyarországon - Kellett?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nem is tudom, hol kezdjem. Eddig életemben 1 imax xp-m volt és az félig meddig volt pozitív.

[ ÚJ TESZT ]

Nem is tudom, hol kezdjem. Eddig életemben 1 imax xp-m volt és az félig meddig volt pozitív. Azért csak félig, mert ugyan a imax intro-n berosáltam a film meg ahogy vesszük jó volt, de nem true-imax kép volt mivel 35mm-ről lett felkonvertálva a film 70mm-re. Ez a film a "300" volt, de mivel a kép alapból "szemetes" a képi "hatás" miatt ezért alapból felesleges volt imax-ban megnézni. Nem 3D-s ezt is muszáj hozzátennem! Mindegy magyar emberként ez is élmény volt, hogy forgatni kellett a fejem, hogy belássam a vásznat. Ha nem lett volna a film előtt lévő trailerek talán el sem mentem volna a bp-i imaxba.

Itt gyorsan megjegyezném, hogy az imaxnak nincs SEMMI köze az anno westendben létrehozott 3D-s mozihoz, sőt, a most létrehozott digitális terem 3D-s (Real-D) filmjeihez sincs semmi köze. Más technológia, más élmény. Úgy érzem nincs értelme egy mozgószékes 3D-s mozi vagy egy Real-D-t az IMAX-hoz hasonlítani mert a 3 nem ugyanaz.

Aki nem tudja mi az IMAX annak dióhéjban: http://hu.wikipedia.org/wiki/IMAX

Nos, akkor kezdjük is a BFI IMAX és a bp-i IMAX összehasonlítását.

IMAX BFI - UK, London:
1. mikor bemész a nézőtérre halk zene szól és fényjáték látható a vásznon
2. mikor kezdődik a film a fénypontok összegyűlnek és lemennek a jobb alsó sarokba, ahol az ajtón egy leányzó toppan be és vigyori fejjel, boldogan elmondja, hogy miért is ülünk bent, miért az imax és felhívja a figyelmünket, hogy egy hang-tesztet fogunk hallani.
3. Hang-teszt elindul, ember libabőrös, a sokezer watt dübörög, de kőkeményen. Megmutatják a vászon mögötti berendezést (megvilágítják) ahogy egymásra vannak pakolva majdnem négy emeletnyi magasan a hangfalak.
4. Mutatnak pár trailert és elindul a visszaszámlálás.
5. Film lefut. Minőség olyan amilyen. 35mm-től mit várjunk egy imaxban?
6. Kiscsaj megint előbukkan és megmondja merre mehetünk ki.

IMAX Cinema City Arena - HUN, Budapest
1. bemésza nézőtérre csak a nézők morajlását hallod. Valami kis folt díszeleg a vásznon, jelképesen.
2. Fény lefut a vászonról a kiscsajra aki ott áll és OLVASSA a leírtakat. Okay, hogy kezdő és ez az első nap élesben (0day-t nem nézve), de akkoris...
3. hang-teszt nincs. :(
4. elindul a t-rex vagy az into the deep trailere majd elkezdődik a visszaszámlálás ahol szomorúan tapasztalom, hogy a sokezer vatt nem a teljesítmény hanem inkább a fogyasztása a berendezésnek, ugyanis nagyon halk az intro.
5. film lefut. Kép szép, de a 3D miatt homályos, ha egyik szemeddel nézed akkor olykor-olykor felfedezheted a valódi imax képminőséget. T-rex ha tehetitek ne nézzétek meg, szvsz nagyon rossz, viszont az into the deep-nél nagyon gyorsan eltelt az idő.
6. Kiscsaj előbukkan és felolvassa, hogy hol mehetünk ki. Egyszer belebukik a szövegbe. Okay, első nap.

Összegezve a hasonlóságok:
- képminőség
- kiscsajra rámegy a fény
- trailer bejátszása film előtt.

Amiben jobb a bp-i imax:
- ülések távolsága. Itt kényelmesen el lehet férni, nem kell felállni ha valaki be szeretne menni és nem zsibbad el a lába az embernek mint a repülőn.

Mindenki láthatja, hogy nem voltam nagyon megelégedve az első alkalommal. Az egy dolog, h két régi filmet adnak be kezdésnek, de hogy ilyen tálalásban. Egy alap moziban is a vetítés előtt szó a zene, egy imax-ban meg megy a fényjáték a vásznon pluszban. Ha már papírról olvasva verik a nyálukat, hogy az IMAX milyen kurva jó és leesik 4 emeletet az állunk az élménytől akkor bizonyítsák is be, ugyanis 2 természetfilmben nem jönnek nagyon elő ezek a hatások (max a képi hatások). 12000 watt ide vagy oda én ha először ülök bent letudtam volna ennyivel, hogy a 12000 watt kevés és nem környezetbarát az imax. Szerencsére tudom, hogy milyen jól szól. Hiányzott nagyon az imax teszt vagy legalább a visszaszámlálásnál vegyél magasabbra a hangerőt, hogy ne 1200wattot hanem 12000 wattot érezzek.

Ha azt akarják, hogy nyugat módjára látogassák a filmszínházat (bár ott sem a legsikeresebb mostanában, na majd az új, egészestés filmek (pl. Dark Knight ami imax kamerával lett felvéve vagy a Transformes esetleg a HelliKopter)) akkor nyugati mintára is csalogassák ismét a moziba őket, pláne az első vetítéseken amikor sokan mennek el. Bár így is csak mindkét esetben késő délután/este csak fél/háromnegyed házzal ment a terem.

Tehát amik szerintem hiányoznak a MI IMAX-unkból:
- olyan egyén aki fejből mondja a szöveget, esetleg markánsabb a hangja (elnézést kérek a hölgytől, valahol megértem azért a mai napot),
- imax bemutató - de tényleg beleadni mindent, mint külföldön - egy jó mély, híres férfi színészhang bemutatásában kb. 1 percben,
- magasabb hangerő, legalább az imax bemutató és a visszaszámláláskor, mivel természetfilmek nem várom el h levigye a hajamat a hangrendszer, de remélem ha bejönnek a filmek akkor azok is dinamikusabban szólnak majd.
- fényjátékok a vetítés előtt.

Amúgy minden mással meg voltam elégedve. Jó, hogy van az imax szintjén is büfé, bár szerintem mindenki kint veszi meg a ropogtatni valót, ráadásul a jobb oldalon ülők nem is látják.

Ez csak az én észrevételem, vszínű ha még nem éltem volna át "imax élményt" akkor most nem írtam volna meg a postot, de úgyis hagytam volna el a termet, hogy "szép és jó a 3D, de ennyi. Legközelebb majd egy év múlva." Én viszont kitartok és megvárok egy egészestés filmet ezzel adva fél évnyi esélyt, hogy pótolják a hiányosságokat.

Konklúzió:
Az IMAX jó, szükség lehet rá. Igaz, a jegy 990Ft (diák) illetve 1350Ft (teljesárú), de ezért csak 45 percet illetve 1 órát kapunk IMAX természetfilmek esetén. Kint egy egészesét film emléxem, hogy magyar pénsztárcának drága volt, de az élmény miatt megérte és aki igazi mozibuzi és szereti a HD filmeket is az költeni fog rá kb 2500 (diák esetén 2000) lokális pénzegységet egy szupermoziért, pláne ha ez 2-3 hónaponként változni is fog, még akkoris, ha nem 3D-ről van szó. Mondom, én tuti elmegyek újra és főleg azért mert tudom, hogy az IMAX többet tud és ha korrekt rendszert hoztak ide és építettek fel akkor korrekt módon el is tudná látni a feladatát és én ebben hiszek és reménykedek, hogy így is lesz. De ha mint laikus úgy ülök be, hogy most aztán összeszarom a bokám akkor mélységesen csalódni fogok, pláne, hogy még a hang sem fogott meg. Persze a kiskölköknek tetszett, de az anyukák, apukák hanglejtéséből más jött le nekem felnőttek esetében. Tehát, NE féljünk használni amire beruháztunk.

(elnézést kérek az esetleges hejeszirási hibákért gyorsan ki akartam adni magamból amit gondolok)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.