2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

iAudio G2 - Kicsi a bors

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rövid ám de lényegre törő cím után bele is kezdenék a támába. A szóban forgó iAudio G2-es...

[ ÚJ TESZT ]

Rövid ám de lényegre törő cím után bele is kezdenék a támába.
A szóban forgó iAudio G2-es egy sokak által ismert mp3 lejátszó, ami mellesleg alig nagyobb egy gyufásskatulyánál.
A cikk azoknak az embereknek készült (igen, nemcsak saját szórakoztatásomra)
akik még nem ismerik. Bár ''mai'' szemmel már nem egy csúcs készülék a COWON terméke, szerény véleményem szerint még mindig megállja a helyét és megfelelően is teljesít.


[kép]


De mit jelent az, hogy megfelelően teljesít? Mit is várunk el egy alsóbb kategóriás MP3 Player-től? Először is kezdeném magával a gyártóval, hisz egy terméknél szinte minden vásárló először magára a márkára, a gyártó nevére kíváncsi. Ez az iAudio termékek esetében a COWON [link], nem véletlen, ha sokak számára ismerősen cseng a cég neve: Igen, ők fejlesztetik a Jetaudio névre hallgató kíváló médialejátszót.


[kép][kép]


Miután a Jetaudio egy kiváló program, nemvolt kérdés, hogy megbízzak-e az iaudio termékekben (persze főleg a szoftvert és az elektronikát, stabil működést illetően).

Bármilyen furcsa, de pszichésen fontos az esztétikus csomagolás, ezt is sikerült megoldaniuk egy kicsi, ám de annál elegánsabb dobozkával
Tartozékként kapunk mellé egy darab fülhallgatót, melytől sokmindent nemszabad várni, sőt általánosságban elmondható, hogy a legtöbb gyárilag mellékel füldugó igencsak rontja a lejátszó hangképét. Apró figyelmesség a gyártó részéről a két darab kijelzőre ragasztható, öntapadós fólia, mely főleg a karcok ellen hivatott védeni. Illetve 2 év jótállás + sajnos még mindig pozitívum számba menő magyar nyelű használati utasítás. Illetve USB kábel, Driver CD.


[kép]


Külcsín: A lejátszó megjelenése elegáns, távol-keleti design-hoz mérten már-már visszafogottnak mondható, egyszínű sötétkék, néhány nemtúl hivalkodó krómszínű elemmel és fém joystick-el. Az összeszerelési minőség jónak modható, nem recseg- ropog, jó a tapintása bár a masszív jelzőt azért nem alkalmaznám rá. A kijelzőt túlságosan zsúfoltnak találom, nem látom értelmét pl.: az ún. jelszint vagy kivezérlésjelzőnek egy mp3 lejátszónál. A kezelése egyszerű lenne ha a joystick minden mozdulatra jól reagálna, ugyanis 5 irányba mozog (jobb-bal, fel-le +nyomógomb) és nemtúl határozott mozdulat estén hajlamos lenyomás helyett jobbra-balra lépegetni, főleg, mivel a rövid és hosszú gombnyomások más-más funkcióval rendelkeznek.

Belbecs: A hangzás alapvetően jónak mondható, jómagam egy egyszerű Sony füldugóval használom, egy jobb minőségűvel valószínűleg szebben szólna. Így se kiemelkedően jónak, se kiemelkedően rossznak nem mondnám, de árához mérten szép hangja van. Sajnos hangszeres zenéhez ennél több kéne, de semmiképpen sem rossz a hangzás. Elegendő basszus megvan, lehet játszani a BBE, Mach3Bass, mp3Enhance és sorrund effektusokkal, 5 sávos Equalizer segítségével ízlésünknek megfelelően állítható a hangzás, így a magas és középtartomány is erőteljesebb lehet. Bonyolultabb muzsikákat hajlamos kissé szétkenni, elektronikus zenére viszont biztos tökéletes.
Pozitívum, hogy semmiféle alapzaj nem hallható és kellő dinamikával szól a kis iaudio.
A hangerőt 40-es skálán állíthatjuk, melyen 26-os szint a maximum, ami még torzításmentes (EQ beállítástól függően), bár ez elégnek mondható hangerő tekintetében.

Szolgáltatások: USB kulcsként is használható, frissíthetjük a firmware-t és egy mellékelt szoftver segítségével külön üdvözlő képernyőt is szerkeszthetünk.
Jó dolognak tartom a ceruzaelemes (AA) és akkumulátoros üzemet, mely a készülék súlyára és méretére nics hatással, mégis gazdaságos és olcsó. Kicsit szomorúan törődtem bele az USB 1.1-es adatátvitelbe, bár az 512Mb-os beépített memóriát így se telik túl sok időbe tele pakolni kedvenc muzsikáinkkal. Lejátszás közben szerkeszthetjük a playlist-et, adhatunk hozzá számokat másik mappából vagy a gyökérkönyvtárból, képes dalszövegek megjelenítésére lejátszás közben, ha ez nem tetszik használhatjuk az id2 vagy id3 tag-et is. Beállítható ennek görgetsi sebessége, a kijelző kontrasztja, utánvilágítási ideje, stb. A lejátszó beépített mikofonjával többféle minőségben, wav formátumban készíthetünk hangfelvételeket, illetve 3,5 Jack bemenet segítségével ezt külső eszközzel is megtehetjük. Pirospont jár a 40 órás üzemidőért, ami kiemelkedő. Valóban ritkán kell akksit cserélnem/töltenem, pedig nyúzom rendesen. Egyszó, mint száz: rengeteg szolgáltatás és jó hangzás belezsúfolva egy kicsiny ékszerdobozba. Apróbb, idegesítő kis hibái mellett egy jól használható, sokoldalú és minőségi lejátszót készített a Cowon.

Pozitívumok:
-Kis méret és súly
-Árához mérten jó hang
-Átlátható menü
-Hosszú lejátszási idő

Negatívumok:
-Zsúfolt kijelző
-Lassú adatátvitel
-olykor pontatlan yostick

Végezetül a száraz adatok:

[kép]


CommanDOS

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.