2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HUN eXtreme OC Team - A siker íze

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Köszöntök mindenkit. Nem is tudom hol kezdhetném el ezt a történetet, ami végre elért egy olyan...

[ ÚJ TESZT ]

Köszöntök mindenkit.
Nem is tudom hol kezdhetném el ezt a történetet, ami végre elért egy olyan szakaszához, ahol bebizonyosodott, hogy nem volt felesleges és hiábavaló az eddig befektetett munka.

Nem szeretnék most kitérni minden egyes részletre, mert akkor nagyon hosszú lenne ez a cikk (így se lesz rövid), csak úgy nagyjából összeszedni az eddigi sikereket és azokat a dolgokat, amikre büszkék vagyunk.

Az egész történet körülbelül 1 évvel ezelőtt kezdődött.
A gépemet szereltem, és úgy tűnt elszállt a tápom. De muszáj volt megnézni egy másik táppal is, hogy tényleg az-e a hibaforrás. Szatesz felajánlotta nekem, hogy felhozza a tápját, és azzal megnézhetem a masinát hogy mit alkot. Ekkor találkoztunk először, és így visszagondolva örülök is neki, mert amúgy nem hiszem, hogy megismerjük egymást, és akkor ez a cikk (és még sok másik) se lenne. És aminek a legjobban örülök, hogy azóta is nagyon jó barátok vagyunk.
Valamikor március közepén felröppent a hír, hogy lesz egy tuningverseny, amire várják majd csapatok és egyéni felhasználó emberkék jelentkezését. Ezt megtudva Szatesz-szal rögtön elhatároztuk, hogy kellene csinálni egy csapatot és úgy nevezni a versenyre.

2008 áprilisában alakult meg a HUN eXtreme OC Team

Úgy tűnt a dolog, hogy hárman leszünk : SubaruWRC, Szatesz és Én, de később rájöttünk,hogy a nagy távolság miatt nem tudjuk összehozni a közös tesztelést. SubaruWRC ezért úgy döntött, hogy kiszáll tőlünk. Így ketten maradtunk és próbáltunk összehozni valamit a versenyre, ami egész jól összejött. A selejtezőt simán nyertük, és a három legjobb között küldhettünk az Amszterdamban rendezésre kerülő európai döntőre. Sajna itt a szerencse nem pártolt mellénk, és lecsúsztunk a dobogóról, de szomorkodni nem volt okunk, hiszen ez volt az első hivatalos "szereplése" a csapatnak.

Teltek múltak a hetek-hónapok, tesztelgettünk és próbálkoztunk minél jobb eredményeket elérni, egyre több extrém tuninghoz szükséges alkatrészt sikerült beszereztünk, amivel már könnyebben és sikeresebben ment a tuning.

Közben megismerkedtünk egy hozzánk hasonlóan őrült emberrel, aki legalább annyira elvetemült volt a tuningban mint mi. Mivel mindketten ismertük már, tudtuk, hogy ügyes srác, 3DMark-ban és WinRar-ban is alkotott már nagyon szép eredményeket.
Természetesen Speed barátunkról van szó, akit egy közös tesztelés után kértünk fel, hogy csatlakozzon hozzánk, és ő rögtön beleegyezett.

Ezek után már minden nagyobb tesztalkalommal hárman nyüstöltük a gépet, és ekkor értük el az eddigi legjobb eredményünket is processzor túlhúzásban, ami bőven meghaladta a 6GHz-et. Születtek új 3DMark eredmények, több olyan eredmény is, ami kategóriájában országos rekord lett és részt vettünk nemzetközi versenyen is, ahol szép eredményt értünk el.

És eljött az új év, eljött a február.
Kiderült, hogy hazánkban újra egy nagy gyártó, mégpedig a Gigabyte rendez itthoni fordulót, ami ezután egy Európai döntőre és később egy Világversenyre növi ki magát.
Bő egy héttel a verseny itthoni fordulója előtt kaptuk az infót, hogy ez kicsit más lesz mint az eddigi verseny, itt nem lesz selejtező, hanem a gyártó választja ki azokat a csapatokat, akiket érdemesnek talál arra hogy megmérettessék tudásukat.
A választás 2 csapatra esett :
- OCTeamHungary
- HUN eXtreme OC Team

Nagyon örültünk a meghívásnak és annak is, hogy felfigyeltek ránk, hiszen eddig hazánkat csak az OCTeamHungary képviselte hivatalosan az ilyen jellegű rendezvényeken. Itt volt az alkalom a bizonyításra, úgyhogy egy percig se tétováztunk, próbáltuk összeszedni magunkat a versenyre.

Sajnos már rögtön az elején nehézségekbe ütköztünk, mégpedig a feljutással kapcsolatban, de az utolsó pillanatban ez is megoldódott, úgyhogy már semmi sem állíthatott meg minket, hogy ott legyünk a versenyen.
2009 február 21 - Szombat
12:00 körül nekiindultunk az útnak, irány Budapest.
Egy gyors autó csere Mályiban és már száguldottunk is felfelé a gyönyörű 530d-s BMW-vel.

Negyed 2 körül már Pesten voltunk és beiktattunk egy BurgerKing túrát is . (egyetek Dupla Whopper menüt, nagyon finom). Fél óra alatt has megtömve, irány a versenyhelyszín. Parkolóhely szinte 0 (miből is gondoltam, hogy lesz), gyönyörű 30 percig bolyongtunk, hogy végre megállhassunk valahol, végül ez is sikerült.
14:45 - a rendezvény helyszínén már csinos lányok fogadtak minket és megmutatták, hogy hova is kell mennünk. Megismerkedtünk a szervezőkkel, akik nagyon rendesek és segítőkészek voltak, elmagyaráztak mindent, hogy hogy is fog zajlani ez az egész. Egy kis eszmecsere az OCTH 2 tagjával és már készültünk is a küzdelemre. Nagyon jó volt velük személyesen is találkozni, mivel eddig nem volt rá sok alkalmunk. Közbe a nézők is helyet foglalhattak a számukra előkészített helyen és már indították is a fényképezőket és kamerákat.
Sajnos azt már tudtuk a verseny kezdete előtt, hogy hármunk közül csak ketten babrálhatjuk majd a gépet, így sportszerű, ha mindkét csapatban egyenlően vannak. Szatesz és Én gépészkedtünk, de Speed is ott lehetett velünk és kisegített minket tanácsokkal ha valahol megakadtunk.

Elkezdődhetett a verseny, megkaptuk az engedélyt, hogy nekiessünk végre a cuccoknak, amit már persze mindkét csapat nagyon várt. Gyors kicsomagolás és áttekintés után rögtön a szigetelésen dolgoztunk (az az alap ami egy ilyen teszt előtt szükséges, enélkül max egy csillivilli működésképtelen kacat maradna csak a gépből), amit a jól bevált Szilvia papírtörlővel (hibás észrevételek szerint WC papír) alkottuk meg. Nekünk ez vált be eddig a legjobban, nagyszerűen felszívja a nedvességet, nem ázik át tőle a lap.

Gép összerakva, kábelek és minden egyéb a helyén....de nehogy már jól érezzük magunkat, rögtön az elején előjött egy kis adrenalinbomba : a gép meg se nyekkent!!! Nagyszerű élmény volt látni kb 250-es vérnyomással, hogy a másik csapat már takarítja az XP-jét, mi meg még mindig nem tudtuk bekapcsolni a rendszert. Nem tudom mi lehetett a probléma, de egy BIOS Reset sikeresen megoldott mindent és már süvített is a cucc.

Rövid ismerkedés a lap bios-ával és már emeltünk is a proci órajelet. Azt már korábban megbeszéltük, hogy először csak ésszel és óvatosan állunk neki a tuningnak, mivel eddig nem sok X58-as rendszerrel volt dolgunk és nagyon nem szerettük volna 10 perc alatt hazavágni a gépet, mert az automatikusan kiesést von maga után.
4200MHz könnyedén betöltött, előkotortuk a 23-as szorzót, minden felesleges csicsát kiiktattunk a bios-ba és nekiestünk a komolyabb órajeleknek.
Minden nagyon jól ment, egyre feljebb és feljebb haladtunk, a hűtés eszméletlen jól működött (ez volt az eslő éles bevetése nálunk, a verseny előtt pár nappal kaptam kézhez). Egészen 204BCLK-ig szépen ment minden, aztán itt mintha elvágtál volna. Nem értettük mi a bibi, állítottunk pedig már mindenféle feszt neki, de képtelen volt bootolni.
Szatesznak egyszercsak bevillant egy ötlet :
- állítsd át a ramokat 7-7-7-21 T1-be.
Meglepődtem, mivel a ramok CL8-ba mentek előtte és mégse volt stabil a rendszer, nem bírtam elképzelni hogy Ati honnan húzta elő ezt az ötletet, hogy majd kisebb időzítésen menni fognak.
Akármilyen hihetetlen, bejött a tipp, megindult tőle a lap, már nem fagyott boot közbe, sőt egészen 209BCLK-ig stabil volt vele a rendszer. Sajna idő szűkében nem tudtuk tovább csiszolgatni a beállításokat, az eredményre kellett hajtanunk.
4807MHz-en (23x209BCLK) elindítottuk a SuperPI 8M-et és feszülten vártuk a nézőkkel együtt (akik közbe szépen körbeálltak minket és a másik csapatot is), hogy mi lesz a vége.
1m 39,078s : ez lett a végeredmény.

Jó eredménynek tűnt, de egyikünk se tudta, hogy mit alakított a másik csapat, így várni kellett amíg ők is végeznek a tesztekkel. Egyikünk se egy csöndes típus, pláne társaságba, de most mindhárman feszülten vártuk az OCTH eredményét. Pár perc elteltével jött a hír : 1m 42,375s az "ellenfél" eredménye.
Ekkor fellélegezhettünk, megnyertük a verseny első részét.

A második felvonásban 3DMark06 pontháború vette kezdetét.
Ez normális esetben elég hosszú része a tesztelésnek, pláne nVidia kártyával, ahol nem csak a GPU és a Mem. órajelét kell okosan beállítani, mint az ATI kártyáknál, hanem figyelni kell a Shader órajelekre is. Sajnos itt nem volt rá elegendő, hogy minden egyes értéket a maximális órajelig kitesztelhessünk, így a korábban beszerzett infók alapján állítottuk be a kártyát. Kiderült, hogy nem nagyon akarja az igazat, a 750/1600/1100-on nem volt hajlandó stabilan lefutni, így vissza kellett venni egészen 710/1533/1100-ig, hogy végre eredményt is lássunk. Mindeközben a proci hibátlanul teljesített, 4715MHz-en stabilan futott -59, -65 fok között. Az eredményünk 21746 pont lett.

Nem voltunk hanyattesve, egy i7+gtx260 rendszertől többet vártunk volna. De ekkor még mindig nem tudtuk mit alkotott a másik csapat. Mint ahogy azt sejtettük, a tapasztalat meghozta náluk az eredményt is, 22442 ponttal ők nyerték ezt a részt.
Mi még próbálkoztunk feljebb tornászni az eredményünket, bekapcsoltuk a +4 szálat, és picivel 22000 pont fölött végeztünk, de így se sikerült befogni az OCTH eredményét és már az idő is letelt úgyhogy ez az eredmény nem számított már bele a végeredménybe, igaz nem is változtatott volna azon.

Ekkor következett az eredményhirdetés.
Mint kiderült a versenyen a döntő rész a SuperPI eredmény volt, a 3DMark06 eredmény más pontozással számított bele a végeredménybe :
SuperPI 8M : I. hely - 12 pont II. hely - 10 pont
3DMark06 : I. hely - 6 pont II. hely - 5 pont
Már a SuperPI tesztrész után mondták egy páran hogy mi nyertük a versenyt, mert a 3D teszttel már nem lehet behozni a lemaradást, de ezt valahogy nem tudtam elhinni, az a biztos ami már elmúlt, majd kiderül a végén.
Ki is derült : az eredményhirdetésen 17 ponttal zártunk, 1 ponttal megelőzve az OCTH csapatot, így a miénk a győzelem és a lehetőség, hogy Prágában az Európai Döntőn is szerepelhessünk.

Azt a pillanatot, amikor ezt kijelentették nem nagyon tudom leírni, de szerintem mindhármunk nevében mondhatom, hogy nem is nagyon fogtuk fel, hogy mi is történt.
Hihetetlennek tűnt, hogy ez tényleg megtörtént, álomszerűnek tűnt, mintsem valóságnak.
Az első hely mellé megkaptuk még ajándékba a tesztkonfig alkatrészeit, nevezetesen az alaplapot, memóriát, videókártyát és egy teljesen új tápegységet.

Ezután gratuláció és közös fotózás következett.
Maximális Tisztelet az OCTH tagjai felé, az eredményhirdetés után ők voltak az elsők, akik odajöttek nekünk gratulálni és egy ajándékkal is kedveskedtek nekünk, - sok sikert kívánva ezzel is a prágai megmérettetésre - ami egy egész termetes méretű termosz volt.
Nagyon rendes gesztus volt tőlük, nagyon jól esett, sokadszorra is szeretném(énk) megköszönni nekik.

Ezután persze abszolút felszabadultan, "ereszd el a hajam" akció indult, Szatesz és Jugeen a megmaradt LN2-t locsolták szét az egész terembe, de ez még nem volt elég látványnak, ezért pár liter vízzel megtoldották, aminek az eredménye először egy elég vastag "köd-réteg" lett, ami szinte folyt a padlón, utána pedig a megfagyott víz kellemes korcsolyapályává alakította át a termet.

A közös fotózás is hasonlóan "őrülten" zajlott, mindenki-mindenkivel le van fényképezve.

Ezután már az összepakolás vette kezdetét és eljött az elbúcsúzás ideje.
Sajnáltuk, hogy menni kell haza, nagyon rövidnek tűnt ez a remek délután, pedig már elmúlt 9 óra, mire elindultunk a kocsihoz.
Természetesen hazafelé beugrottunk még egyszer a Burger King-be, ez a Whopper menü elcsábította az agyunkat.
Úton hazafelé kezdtük el tényleg felfogni, hogy: "gyerekek, mi ezt tényleg megnyertük !!!"
Ha valaki 1 évvel ezelőtt azt mondja nekünk, hogy mi fogjuk megnyerni ezt a versenyt és megyünk az európai döntőre, akkor szerintem csak mosolyogtunk volna és elküldtük volna, hogy pihenje ki magát, biztos fáradt.

Most így átgondolva az eltelt bő 1 évet, azt kell mondjuk, hogy hiába volt sok kudarc és sikertelenség, érdemes volt hajtani az eredményekért, mert most végre meglett az eredménye.
A prágai döntőről nem merek még semmit mondani, de egy dolog biztos: mindent bele fogunk adni, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk !!!!

És most természetesen a köszönetnyilvánítás következik, hisz van mit megköszönnünk!

- Köszönet a Gigabyte Magyarország dolgozóinak, amiért ilyen színvonalas és remek versenyt hoztak nekünk össze itthon! Reméljük még számos általuk rendezett versenyen vehetünk részt a jövőben is.
- Köszönet a versenyt támogató gyártóknak és hazai képviseletüknek, nagyszerű termékeket adtak a kezünk közé.
- Köszönet Az OCTeamHungary tagjainak, nagyon sokat köszönhetünk nekik, hisz amiben csak tudtak segítettek nekünk és nem mellékesen a versenyen először használt CPU POT is köszi Achill3uS-nak, nagyon korrekt kis cuccot adott a kezünkbe.
- Köszönet Overlocker-nek, aki ugyan már nem OCTH tag, de korábban és most is nagyon sokat segített nekünk.
- Köszönet minden kedves versenyen megjelenő ismerősnek, barátnak, fórumtársnak és mindazoknak akik jelen voltak, jó volt látni hogy sok ember van akit ez érdekel és eljön szurkolni a csapatoknak.
és nem utolsó sorban
- Köszönet mindenkinek aki szurkolt nekünk, nagyszerű élmény a gratuláló leveleiket olvasni.
- Köszönet minden kedves cikk olvasónak is, aki végigolvassa ezt a rövidnek nem éppen nevezhető cikket.

Üdvözlettel : HUN eXtreme OC Team, Miskolc

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.