2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Home Szerver építés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Már régóta tervezem egy ilyen megépítését, de az Atomos alaplapok megjelenésével jött az el, hogy...

[ ÚJ TESZT ]

Már régóta tervezem egy ilyen megépítését, de az Atomos alaplapok megjelenésével jött az el, hogy elképzelésemnek mindenben megfelelőt tudjak építeni.

Feladatok amire használnám:

• router – A gyári routerekkel a fő baj a kapcsolatok korlátozott száma, ez föleg torrentezésnél probléma. A linuxos firmware-rel szereltek meg jelentősen drágábbak, és letöltésre és fileszervernek csak nagyon korlátozottan használhatóak. Gbites kapcsolat hiánya is hátrány. Egy kész szerverbe ez a funkció maximum egy plusz hálókártya kültségét jelenti.

• file szerver/ média szerver – Itt a készen kapható megoldásokkal és a linuxos routerekre kötött usb-s házakkal föleg az a problémám, hogy vagy iszonyatosan lassúak, vagy nagyon drágák. 20-30MB/s-től tartom jól használhatónak, a ~10MB/s, amit a 100Mbites hálózat tud pont a határeset, HD tartalmak esetén már nem ideális.

• ftp szerver – Nem egy elsődleges feladat, de ha valakitől nagyobb filet szeretne kapni az ember akkor hasznos tud lenni.

• webszerver – Ha már megoldható, akkor az is jól jön alapon.

• torrent letöltés – Linuxos routerek nem tudják a 10Mbites Chellot kiszolgálni torrenten, így erre mindenképp PC kell, valamint uTorrent webes felülete jóval kényelmesebb, mint parancssorban kezelni a letöltéseket.

• DVB-T tuner streamelése(és irányítása) hálózaton – erre nem is tudok kész megoldást.

Fontos szermpontok még számomra:

• kis méret – Nem annyi fontos, de a választott hardverek miatt adja magát.

• kis fogyasztás – Mivel napi 24 órában fog menni, így ez jelentősen beleszámit az árba. Kb 50W-ra becsülöm, ami kb 800Ft havi költség, egy évre 9500Ft

• halk – Mivel mindig megy és a szobámban, így egy halk winchesteren és lehalkitott ventin kívűl más ne legyen benne. Passzív hűtésen is gondolkodtam, de nem tartom annyira megbizhatónak a barkács-átalakítást, igy egy venti egy kis légmozgásért mindenképp marad benne. Ha minden alkatrészből passzivat vennék az meg jelentősen megdrágítaná a rendszert. Későbbi fejlesztésnél esetleg el tudom képzelni, hogy ilyen irányba javítok rajta.

• olcsó – Kb egy linuxos router+Gbit switch+usb-s ház+winchester árat próbáltam közeliteni, persze ha kicsit több az nem probléma, hiszen a megoldás lényegesen jobb lesz egy ilyen kombónál.

És akkor lássuk a hardvereket:

• Alaplap, processzor, memória: Intel Desktop Board D945GCLF alaplap, Atom 230-as processzor, 1Gb DDR2 memória. Az alaplap a méret, ár, kis fogyasznás követelményeknek tökéletesen megfelel, még passzívvá alakítva is, hiszen a chipseten van az aktív hűtés, amire csak 3d-s használatkor van szükség, én pedig nem tervezek semmi ilyesmit, sőt, a gép 99%-ban remote desktoppal lesz használva, tehát akár videókártya nélkül is elmenne.Esetleg kisérletezek majd a videókártya teljes letiltásával, de nem hiszem hogy úgy elindulna a gép. Egyetlen szűk keresztmetszet az 1db PCI slot, de azt egy 2 slotos PCI Riser carddal késöbb meg lehet oldani, ha szükség van rá.(DVB-S2 tuner bővítés) Most csak egy Gbites hálókártyával bővítem, az alaplapi 10/100-as pedig elég WAN portnak.
o Alaplap kb 13000Ft(és ebben a processzor is bent van)
o Memória kb 3000Ft
o PCI Gbit hálókártyám van, de párezer forint lenne csak.
o Riser card(opcionális) kb 3500Ft

• Tápegységnek egy 150W-os ATX-es tápot vettem a pcbonto.hu-n, ez bőven elég lesz, és a benne lébő ventillátor egy kis átépítés után az egész konfogot fogja hűteni(vagy esetleg egy halkabbra cserélt példánya). Később esetleg egy 60W-os DC-DC konverteres tápra cserélem a jobb hatásfok és a passzív hűtés miatt.
o 150W ATX táp : 1500Ft
o P4 csatis átalakító, mivel nincs a tápon és az alaplap nem indul el nélküle: 300Ft
o 60W DC/DC konverter+12V táp: 10000Ft+kb 3000Ft (későbbi fejlesztés)

• Wifi: TPLINK usb-s wlas stick, ami tud AP módot, 2500Ft

• USB-s DVB-t tuner: noname, ebay-ről, 5000Ft

• Merevlemez: WD 320Gb sata , esetleg +1 250Gb-os Samsung: ezek a gépemből jönnek át, árat nem irok rá.

• Ház: Talán a legnehezebb egy megfelelőt találni, ami az olcsó követelményt is kielégíti. Keretnek kb 2-3000Ft-ot szánok rá. A követekező lehetőségeken gondolkodom:
o Egy használt HTPC ház : sajnos általában drágábbak, még nem találtam olyat ami megfelelő lenne.
o Kiszuperált barebone ház: találtam párat vaterán, ami esetleg jó lenne, a táp miatt barkácsolni kell, meg a PCI riser sem fog belemenni gond nélkül, amúgy talán a legideálisabb megoldás.
o Rossz műholdvevő/dekóder/rádió/videó/akármi doboza: A nehézség az, hogy kb minimum 6,5 cm magasnak kellene lennie és szépnek(kevés gombbal/csicsával) az előlapnak. Eddig ebben sem találtam megfelelőt. Sok barkácsolást igényel, de talán a legrugalmasabban alakitható.

Kijelző: Mivel az alaplapon van printer port, valamint monitor nem lesz rákötve praktikusnak tünik néhány információ kiiratására(le/feltöltés/hömérséklet/load). Nem drága, kis barkácsolással megcsinálható., 1200Ft

Összesen alsó hangon 23000Ft + a meglévő hardverek ára, amihez még hozzájön még egy Gbit switch.

Operációs rendszernek Windows Server 2003-at rakok rá, mivel MSDNA-val ingyenes, ebben van gyakorlatom és a feladatok egy jórészét alapból megoldja, és a többire is van megfelelő program rá. A tunerhez sajnos csak XP-s driver van, igy eleve bármi más hátránnyal indul(új tuner kellene), pedig Server 2008-at szivesen kipróbálnám.

Amiért ezt a cikket a megépítés előtt megírtam, hogy szívesen fogadok tanácsokat, ha esetleg valaki valamit máshogy csinálna, vagy mást tenne bele. A megépítésről tervezek építési leírást, amit majd közzé is teszek. Mindenkinek előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.