2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Hiánypótló USB teszt!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy hogyan alakul az egyre hosszabb USB kábelek használhatósága?

[ ÚJ TESZT ]

Egy baráti beszélgetés (három sör) közben felmerült témát osztanék meg veletek. Álmomban sem gondoltam hogy valaha számokban ölt ez testet, de ha már egy jó cimborám ennyit dolgozott vele, nem maradhat publikálatlanul. Át is adnám neki a szót:

Hali!

A kísérlet lényege, h megállapítsam, hogy milyen hosszúságú USB kábelen ismeri fel még a gép az USB eszközöket. A kísérlethez egy 4GB-os Kingston Pendrive-ot használtam, valamint különböző hosszúságú USB hosszabbítókat, név szerint:
3 db 5 métereset, egy 1 métereset és 1db 0,5 métereset (valamelyik telefonhoz volt).

Először megmértem a kábelek ellenállását. A belső szálon és a külső fémen is:

Fogalmam sincs, hogy ebből mit lehet leszűrni, de elég tudományosnak néz ki a táblázat...

A kísérlet legfontosabb része mégis az adatátviteli sebességek mérése. Elvégeztem a mérést a ház elején és közvetlenül a hátulján lévő USB portról is, a következő eredménnyel:

Tehát 5 méternél hosszabb kábelről esélytelen a használat, azalatt tulajdonképpen mindegy milyen hosszú. Érdekes továbbá, hogy a városi legendával ellentétben a hátsó USB port tulajdonképpen semmivel nem gyorsabb, mint az első. Használat közben észre sem vehető a különbség. Az alig mérhető különbséget valószínűleg az a kb. 30 cm kábel okozza, ami az alaplappal összeköti az első portot.

Az egér egyébként 3*5m-es kábellel is kitűnően működött!

Reméljük újabb hiánypótló írás született, tudjuk hogy a téma jobban körbejárható lett volna, de talán a cikk "komolysága" nem teszi ezt szükségessé! :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.