2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HDD-keret a Sharkoontól

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Sharkoon elsősorban hűtési megoldásairól, a Silent Eagle hűtőiről nevezetes, de a német cég...

[ ÚJ TESZT ]

A Sharkoon elsősorban hűtési megoldásairól, a Silent Eagle hűtőiről nevezetes, de a német cég portfóliójában megtalálhatók a pc-kuckóktól kezdve a különböző perifériák, multimédiás eszközök, kábelek és egyéb részegységek is. A termék 3.5" SATA merevlemezeket fogad magába, és mint a dobozán látható, két színben forgalmazzák.

A doboz tartalma:


A keret, anyagát tekintve alumínium, műanyag front- és hátrésszel. Piros pont a gyártónak: egy kis csavarhúzót is mellékel. Ehhez csavarok is járnak természetesen, a merevlemez rögzítésére. Kapunk mellé talpat, az eszköz "állítva" és fekve is használható. A fekvő-üzemmódot az öntapadó kis alátét-szivacsok szolgálják (3M). A felszerelés adapterrel, szerelési-útmutatóval és USB-kábellal zárul.

Elöl a led alapállapotban kéken, írás/olvasáskor vörös színnel borzolja az idegeinket :) Viccet félretéve, nem zavaró a fényerő. Hátul van a bekapcsoló gomb, eSATA és USB (2.0, B típus) csatlakozók, tápcsatlakozó.

Installálási procedúra:

A készülék hátulján lévő 4db rögzítőcsavart eltávoltjuk, a belső, fiókként kihúzható. Jöhet a merevlemez, ez esetben a jó öreg Samsung HD300LJ. Csatlakoztatjuk, a mellékelt csavarokkal alul rögzíthető. Majd a talpat felhelyezzük igény szerint a szorítóanyákkal.

Tesztelés:

Az említett merevlemez némi rezonanciát okoz, fekvő-üzemmódban a helyzet rosszabbodik. A vibráció tehát a talpat használva nem zavaró, mindenesetre, valami rezgéscsillapító megoldás (pl. gumibakok) elférhetett volna a készülékházban. Az adattár természetesen, aktív hűtés hiányában kissé átmelegíti a keretet. Nyilván a melegedésnek és a vibrációnak a mértéke az általunk használt winchestertől függ.

A 13%-os processzorterhelés mellett az átlagos átviteli sebesség 23 MB/s, 25,6 MB/s löketszerű csúccsal, lehetne jobb is a körülbelüli 35 MB/s USB-korláthoz képest. Általános használatra így is teljesen megfelelő.

Értékelés:

A külső szubjektív, mindig is tetszettek a sallangmentes, egyszerű formatervek. A készüléket ennek megfelelően választottam, hiányosságként felróható a rezgéscsillapítás, eSATA kábel hiánya, de ezeket a kedvező ára (5800 Ft) és az eSATA csatlakozó kompenzálja. Könnyen szerelhető, minőségi termék.

Gyártói oldal: [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.