2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Hangrendszerem

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokan hihetetlen összegeket ölnek hangrendszerükbe, 2,1, 5.1, 7.1 és társai… Én iszonyatos...

[ ÚJ TESZT ]

Sokan hihetetlen összegeket ölnek hangrendszerükbe, 2,1, 5.1, 7.1 és társai…
Én iszonyatos módon szeretem a zenét, ebből kifolyólag szeretem a minél jobb hangzást, ám értelmetlennek találom az olykor akár 20-30 ezer forintnál drágább hangcuccok hozzákapcsolását a számítógépekhez, ha csak nem valami bulit szeretnénk szervezni minden hétvégén. Otthoni hangrendszernek szerintem tökéletesen megteszi egy 2.1 –es kis rendszer is ezért én úgy döntöttem, hogy saját magam készítek egy kis rendszert. Voltak régről apróságok amik megmaradtak, mint például apám régi bakelites lejátszójának a hangfalai (maga a lejátszó is megvan a mai napig). Ez a lejátszó nem egy egyszerű kis valami volt, igazi nagyágyú volt a maga idejében. Ha jól emlékszem még Németországból lett behozva. Ehhez társult két hangfal is egyenként 3 hangszóróval, magas mélyközép és mély. Ezek maximálisan 80 wattot tudnak produkálni, ami azért nem annyira rossz kis teljesítmény. Régről maradt egy Magton erősítő beépített, többsávos equalizer-rel és egy 2.1 es erősítőm amit egy halott kis rendszerből szedtem ki. Ebbe újra életet leheltem és úgy döntöttem, hogy összehozok valamit amit én csináltam. Hát egyik délután amikor jöttem haza az iskolából bementem egy autós boltba ahol mindenféle cucc van, autórádióktól elkezdve hangszórókon át a neonokig minden. Vettem is egy egyszerű SAL hangszórót. Épp levolt árazva, utolsó darab meg minden és srác 2000Ft körül odaadta nekem. Ez egy egyszerű 20centis papírmembrános kis valami amiből nem gondolná senki, hogy szépen szól, de mégis. Valami brutális, hogy milyet üt. Emlékszem még amikor egyik haverom 6-7 ezer körül vett kevlár szövetest azt hitte, hogy hú akkor az halálra veri az enyémet, de megmondom őszintén nem nagyon maradtam el tőle.


Nos úgy tűnt minden megvan a dolgokhoz, hát álljunk neki a mesterműnek. Fogtam egy dekopírfűrészt, egy fúrót, sok csavart, szigszalagot, több méternyi vastag kábelt, meg pár régi adaptert. Először szépen kimértem mindent, és csináltam egy ládát a mélysugárzónak. A láda 70 centi széles, 35 centi mély és 40 centi magas. Ennek a belsejébe raktam bele a kis mélysugárzót és egyik oldalt az oldallap nem ért le a földig, hanem hagytam neki egy kis 5 centis rést. Beépítettem a 2.1 –es erősítőt a ládába, a mély részére rákötöttem a mélysugárzót a két magas részt pedig kiiktattam. A hangerőt felcsavartam a 3/4-edére aztán a bemenetet és a tápot kivezettem a ládán kívülre. A bemenetre raktam egy 3,5” jack hüvelyt, a tápot meg összekötöttem egy adapterrel. Ezek után fogtam a Magton erősítőt és összekötöttem a két hangszóróval. Ezt nem kell gondolom részletezni, nem nehéz dolog =). Erre is rákötöttem egy adaptert. Fogtam egy jack elosztót melyből kétfelé ágaznak a dolgok, így egyik ment rá a Magton erősítő bemenetére a másik pedig a mélyláda erősítőjének adta a jelet. A közeljövőben még szeretnék valami egyszerű kis dobozt, vagy valamit készíteni a Magton erősítőnek mer így olyan csupasz az egész. Viszont a végeredmény valami brutális. Ez a hangrendszer már évek óta működik nálam és mindig finomítgatom valamivel. Erősebb adaptert kap, vagy leszigeteltem a mélyládát, hogy a levegő ne szökjön ki. Ha „véletlen” felcsavarom a hangerőt a maximumra semmi recsegés nincs, minden gyönyörűen szól, úgy ahogy a nagykönyvbe megvan írva. Sajnos egyszer sikeresen be lett nyomva a mélynyomó membránja és nem tudok mit kezdeni vele, ezért kénytelen voltam kicsit visszavenni a hangerejéből, ugyanis nagyobb mélynél nem volt valami meggyőző a hangja, de még így is képes megremegtetni az ablakokat a szobámba.


Igazából büszke vagyok erre a kis hangcuccra mert nem több mint 3ezer pénzmagból hosztam össze, ami a jóval drágább, akár 10-20 ezer forintos társait simán lepipálja. És hogy ezt honnan veszem? Nos, egy exbarátnőm 20-on nem tudom hány ezer forintos hangcuccát amikor hallottam elfogott a röhögés, hogy miket árulnak. Igaz, hogy azon volt digitális kijelző, távirányító meg minden felesleges baromság, de a minőség a közelébe sem ért az én itthon barkácsolt kis „csodámnak”. A mai napig akárki hallotta ezt a hangrendszert, senkitől nem hallottam negatív kritikát, dícséretet viszont annál több embertől.




Képeket pedig nemsokára rakok fel a hangrendszerről.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.