2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Hamutál sörösdobozból

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Első komolyabb próbálkozásom vassal.

[ ÚJ TESZT ]

Fél éve nagybátyám jóvoltából ismerkedtem meg a vas megmunkálásának rejtelmeivel. Nagyon megtetszett a dolog és össze is dobtunk egy monitorállványt vasból. Elkezdtem gondolkodni, hogy mit is lehetne még készíteni, ami egyedül is megy és nem nehéz megcsinálni. Mivel kezdő vagyok ebben a témában, és persze jó ideje cigizek, egy hamutál összeeszkábálása nem tűnt annyira bonyolult feladatnak. Tévedtem!

Az ötlet egy 10x10x3cm méretű, négyzet alakú „cigitemető” volt, ami ki lesz majd bélelve méretre vágott sörös dobozzal. Semmi extra, sima ügy annak, aki életében hegesztett már, tud fűrészelni, szereti a sört és ollóval pontosan dolgozik. Aztán találtam a szobámban egy ajándékba kapott cherry-s fém szivardobozt, aminek a fedelét fel akartam használni, hogy lecsukható legyen a hamutál, ugyanis a párom nem dohányos és nem éppen előnyös, ha egy cigivel teli tál figyel az asztalomon kellemetlen szagot árasztva magából. Ok, semmi gond, ráoperálom valahogy, de ezen a ponton sem szabtam határt a képzeletemnek és további megoldásokat találtam ki és egyre több időt vett igénybe a megvalósítás, viszont ezeket később írom le.

Sajnos a dokumentálás kb. a munka közepén jutott eszembe, így onnantól vannak valós képek, de igyekeztem az elejéről is lőni pár fotót utólag.

Lássunk hozzá…

Lemértem a szivardoboz oldalait és ennek alapján megterveztem magát a tálat. Ezután lefűrészeltem a szükséges darabokat a sarkainál 45°-ban és összeillesztettem őket a hegesztéshez. Naná, hogy a négy hegesztésből az utolsó sikerült legjobban/ legszebben, de nem volt probléma, kívül lesz úgyis, majd eltakarom valamivel, belül meg a sörös doboz szépen eltünteti az esetleges hézagokat. Így jött a következő fejlesztés, hogy akkor álljon az egész négy lábon és nem kell a négy sarok elfedésével foglalkoznom. Ezeket is gyorsan legyártottam.
Így néz ki az alap.

A lyukak a lábak rögzítéséhez vannak kifúrva és a további változtatások miatt.

A lábak festés után, ezekből 4 db van.


Levágtam a szivardoboz fedelét, úgy hogy legyen mód majd a rögzítésére. A fedél tetején a matrica leszedéséhez meleg vízben áztattam egy darabig, majd azt leszedtem, jöhetett egy kis csiszolás és utána a 3 réteg festés.

Szivardoboz fedele zsanérjával együtt és a hozzá tartozó „zár” rész.


Gondolkoztam, hogy vajon elég lesz-e egy sörös doboz a kibéleléshez és rájöttem, hogy hiába szabom ki szépen pontosan, akkor is a vágások nyoma a sarkoknál ott marad. Eldöntöttem, hogy két dobozt fogok felhasználni, amik fedik egymást és a két szemközti oldalnál elég egy-egy vaslappal eltakarnom a réseket, plusz a fedél rögzítése is meg lesz oldva 4 kis csavarral.

Sörös dobozok szétvágva és a két vaslemez lecsiszolva, amik eltakarják a 4 sarokban a vágásokat.

Az alul lévő sörös dobozt ketté kellett vágnom mert egy csöppet elszabtam, de ez se gond, úgyis alul lesz, nem fog látszani.



Ez eddig szép és jó, gyorsan is haladtam, de nem volt elég, átlagos volt, én meg különlegeset szerettem volna. Fogtam egy nagy csavart és kifúrtam a közepét. Ebbe kell a cigit elnyomni. Vagyis nem! Beleteszem, nem kap oxigént és elalszik magától. Örültem, nem kell nyomkodni a tálban a még izzó dohánydarabkákat.

A „cigikiller”. Levágtam a csavar fejének a felét, hogy alulról be tudjam csavarni és ne lógjon túl a lábakon.

Lassan összeáll az egész. Így már tuti lesz! Mégsem! Valami még hiányzik... Világítás. Hogy miért? Film nézés közben egy cigi elszívása a sötétben, villanykapcsoló messze, monitor fénye nem elég, nem találok bele a hamutálba. Meg is terveztem, hogy mégis miként valósítsam meg. Egyértelmű, XXI. század, USB. Szétszedtem egy elemes díszlámpát, kivettem belőle 2 kék LED-et, volt egy használaton kívüli USB hosszabbítóm, volt kábelem is, szóval minden adott volt, csak a LED-ek helye nem. Később megoldom. Egy kis forrasztás, vezetékek vágása és kész is.

A világításhoz két négyzet alakú vasrudat használtam. Ezeknek az elkészítése volt a legnehezebb számomra, pontosan és kis méretben kellett dolgoznom. A két tartó az elülső 2 sarokban fog elhelyezkedni.

Átlósan először fűrésszel megjelöltem a LED helyét, amit majd flex-el szépen eltüntetek. Ide fúrtam egy lyukat és az aljára csináltam egy bemélyedést, ahova egy kis anya kerül, hogy tudjam rögzíteni.


A hamutál aljára csináltam egy tartót, ami megfogja az USB kimenetét. Ezt egy kimaradt fém díszlécből készítettem, ami a küszöb egyenetlen éleit hivatott eltakarni.

A díszlécet úgy hajlítottam meg, hogy a kimenet beleférjen, plusz egy lyuk a becsavarozáshoz.

Jöhet az összerakás.

1. lépés: Kimenet beszerelése. Belülről kellett becsavarnom, mivel erre majd rájönnek még a sörös dobozok.

2. lépés: Sörös dobozok behelyezése. Az alsónak az oldalait ki kellett még fúrni a csavaroknak és a kábeleknek. A felül lévő sörös doboz fog látszani, így azon csak a nagy csavar helyét varázsoltam oda.

3. lépés: Bent van a csavar és a 2 vasrúd, amikben már ott figyelnek a LED-ek is.


4. lépés: Forrasztás alul. Fehéret a fehérrel, színeset a színessel.

5. lépés: Lábak és a fedél felrakása. Elöl a lábak mögött még vágtam egy darabot a sörös dobozból, hogy szép legyen, mögötte található a fedél „zár” része. Ugyanez az elrendezés látható hátul is.

A hamutál elkészült.
Nyugalmi állapotban így néz ki:


Működés közben pedig így:


Egyelőre ennyi, tervezek még egy kis dobozkát elemekkel és az USB bemenettel, ami olyan, mint egy mp3 lejátszó, csak ebben az esetben áramot fog szolgáltatni. Valamint a billentyűzetemre egy lámpát, ami a „Scroll Lock” LED-jére van kötve, hogy erről is meg lehessen majd oldani a hamutál világítását. Ezeket a következő részekben teszem majd közzé, ha van rá igény.

Köszöntem a figyelmet első próbálkozásomról, remélem tetszett. :)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.