2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gigabyte DS4: van élet a halál után 2

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok! Nem lenne teljes az életem, ha megint nem okozna galibát kedvenc alaplap gyártóm terméke egy...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!

Nem lenne teljes az életem, ha megint nem okozna galibát kedvenc alaplap gyártóm terméke egy Gigabyte P35 DS4 alaplap. A történet kicsit hasonlít az [első részre], de két dologban különbözik a történet. Más típusú alaplappal, és a felhasználói hibát kizárva történt meg a hiba jelenség.

Egyik nap kapcsolnám be a gépem és az ismert non-stop ki-be kapcsolgatás fogadott. Mondom klassz! Pont siettem volna és fontos adatokra lett volna szükségem. Ok, akkor egy gyors reset. Semmi változás! Akkor egy gyors áramtalanítás és bekapcsolás majd megnyomon az insert gombot, ha minden jól megy ilyenkor alapbeállításokkal kéne indulni a gépnek. Még mindig semmi változás. Csináljunk egy gyors bios resetet gondoltam magamban. Még mindig semmi! Itt már kezdtem ideges lenni.

Éreztem, hogy valami memória gond lehet, mivel bevillant az előd alaplap hasonló fiaskója. Kivettem az első memória modult és a gép azonnal elindult. Csináltam egy gyors bios frissítést hátha ott van a gond elásva. (F8->F13) Meg örültem, hogy ennyivel megúsztam. Megsúgom korai volt az öröm! Gyorsan ellenőriztem a bios beállításokat, majd visszahelyeztem az előbb kivett memória modult. Ismét nem indult a lap. Mivel itt már nem volt több időm foglakozni a géppel, csak kivettem a modulokat és félbe hagytam a dolgot, már így is késésben voltam. Hazaérve gyorsan kontakt tisztítóval lefújtam a memóriák érintkezőit és vissza helyeztem őket a helyükre. Gondoltam régen volt szétszedve a gép és csak valami kontakt hiba lehet. Bekapcsoláskor Bios Cheksum Error fogadott! Gyorsan kivettem egy memóriát, de semmi sem változott.

Kivetem az összes memóriát, és csak egyet helyeztem be az első slotba. Semmi nem történt. Végig próbáltam az összes memória foglalatot és a harmadik foglalatba helyezve a memóriát a Bios Checksum Error alatt megjelent egy Search Bios File To HDD felirat! Itt már kezdtem örülni, nem kell kukáznom a lapomat. Gyorsan elővettem a szekrény mélyén heverő 270MB-os Maxtor wincseszteremet és FAT32-re formázva feltettem rá a F13-as bios fájlt. Indításkor gyorsan meg is találta a fájlt a gép és egy Bios Recovery felirat után már újra is indította magát a lap. Innentől kezdve normálisan működött a gép, illetve már be tudtam jutni a biosba is!

Nézegetve a bios szerkezetét kicsit furcsának tűnt nekem, mivel régi opciók is voltak benne, amit az F13-as biosban nem láttam. Restart után ellenőriztem a bios verzió számát és F5 jelent meg!! Ez igen csak érdekes volt, mivel én az F13-as biost adtam meg neki. Mivel ez is egy Dual Bios-al megáldott lap, ezek szerint még mindig a gyári bios volt elmentve a második epromban, és azt állította vissza a lap.

A régi P965-ös lapok tartalmaztak egy Recovery bios frissítés lehetőségét is a biosban, de ez a P35-nél kimaradt, így az eredeti a gyárban beégetett biost állította vissza az alaplap. Egy hátránya lehet a dolognak, ha valaki olyan processzort használ, amit az F5-ös bios még nem ismer, akkor egy ismét nem induló lappal fog gazdagodni. Persze ez gyorsan orvosolható lesz, csak egy F5-ös bios által támogatott processzort kell beszerezni és úgy frissíteni azt egy frissebb verzióra.

Lényegében ennyi lenne a történet. Közben kiszűrtem, hogy az egyik memória modul hibásodott meg és nem az alaplap okozta a gondot. Ezért a cím lehetne "Gigabyte DS4: van élet a halál után 2 avagy egy memória modul halála" is, csak hát ez túl hosszú cím lenne!

Robi73

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.