2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Generációváltás 2: In Memoriam Q6600.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok. Elérkezett a búcsú ideje. Hőn szeretett Q6600-as gépem az utolsó napjait tölti a régi helyén.

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok.
Elérkezett a búcsú ideje. Hőn szeretett Q6600-as gépem az utolsó napjait tölti a régi helyén. Pénteken már egy szerencsés kolléga birtokában lesz, aki megszerezte magának ezt a szépséget. Eredetileg Augusztusra terveztem megejteni a cserét, de hát így sem rossz. Lássuk hát, mit is fog kapni a szerencsés vásárló (Aki egyébként szintén PH!-tag):

Gigabyte GA-965P-DQ6

Az alaplap az elsők között volt, amelyek támogatták a Core 2 Quad procikat, ezért vettem én is pont ezt a típust. Nagyon stabil alapnak számított egész végig, semmi problémám nem volt vele hardverileg - de ez elmondható a többi perifériára is.

Intel Core 2 Quad Q6600

Az alaplaphoz először egy Intel Core 2 Duo E6600-as processzort vettem, mivel bőven elég volt indulásnak. Később, amint a helyzet megengedte, cseréltem egy Quad Q6600-ra. Mindkét processzort első pöccre felismerte az alaplap - mondjuk én amúgy is rendszeresen frissítem a BIOS-t -, így semmi probléma nem volt velük, becsülettel kiszolgált, és szolgál még ma is annak a kedves PH!-s kollégának a gépében, aki megvette tőlem azt is anno.

Gigabyte GV-NX88T512HP

A videókártya újabb keletű darab - de azért még így is másfél éves -, amikor elhoztam a konfigurációt, akkor még egy 7800GTX volt benne, ami még az Athlon 64 3500+-ból lett átörökítve ebbe. A kártyával nagyon elégedett vagyok és az lesz az új tulaj is, hiszen nagyon jól sikerült GPU lett a 8800GT, ezen a verzión ráadásul még egy Zalman hűtés is található gyárilag, ezáltal szinte zajtalan működés közben.

Cooler Master Real Power RS-550-ACLY

A tápot szintén úgy választottam, hogy elég legyen jó darabig az alkatrészek számára, csak sajnos nem kaptam akkor moduláris tápot, így csak ezt tudta nekem a srác hozni helyette - persze egyeztetés után -, nagyon jó ez is, csak a sok kábelt néha nehéz normálisan elrendezni. A táphoz jár egy elegáns terhelésmérő is, ami jelzi az éppen mért fogyasztást. Sajnos csak egy 6-tűs PCIe csatlakozó van rajta, de átalakítóval lehet több kártyát is működtetni vele, mert fel van készítve SLI-re.

Raidmax Sagitta

A házról nem kell mit mondanom. Szép. Szerintem ilyen egy igényes PC-lakosztály. Van benne hely bőven, ventilátor elöl-hátul-oldalt, teljesen csavarmentes - kivétel az első és hátsó fedlapok -, plexi ablak az oldallapon, ami kitűnő belátást enged a gép belsejébe. Szóval egy igazi modding ház.

A gép tartozéka továbbá 4GB (2x2) KingMax DDR2-800-as RAM, ami szintén újabb keletű, hiszen először 2GB (2x1) volt benne. Vehettem volna bele 4x1-et is, de minél kevesebb modul, annál jobb, biztosabb működés a Dual Channel miatt.
Emellett egy Pioneer DVR-215D SATA-s DVD-író és egy WD Raptor 74GB-os 10Krpm-es vinyó is jár a géphez, és ezzel teljessé vált a lista.

Elhiszem, sokaknak már egy ilyen gép is álom kategóriába tartozik, és én sem azért adom el, mert nem lenne bőven elég még a közeljövőben megjelenő játékok számára sem. Pusztán arról van szó, hogy most lehetőségem van váltani. Annak idején pontosan így hoztam el a Core 2-es rendszert, és nem bántam meg.

Ezzel ennek a kis memoárnak a végére értem, köszi az eddigi türelmeteket. Holnap lefuttatok pár tesztet még utoljára, mert kérték, hogy legyen egy összehasonlító-teszt is. Utána kitakarítom, és holnapután este már dobozolva lesz, készen a pénteki utazásra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.