2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

FIFA 13 iOS bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megjelent az AppStore-ban a FIFA 13, a legnagyobb népszerűségnek örvendő focis játék legújabb része.

[ ÚJ TESZT ]

A napokban megjelent az AppStore-ban a FIFA 13, a legnagyobb népszerűségnek örvendő focis játék legújabb része, így mostantól iPhone-on, iPod Touchon és iPaden is a legújabb játékoskeretekkel és a legújabb technológiával űzhetjük az amúgy is népszerű sportot.
Örömmel konstatáltam, hogy a játék az elődeivel ellentétben immár univerzális, így egy összegért élvezhetjük iPhone-on és iPaden is.

Ami egyből megnyitáskor feltűnik, az az átszabott menürendszer. Az előzővel sem volt semmi gond, de a mostanival már minden menüpontot egyszerre láthatunk a kijelzőn, így talán még könnyebb a kezelés és tájékozódás.

A menüben tovább nézelődve észrevehetjük az új játékmódokat a Tournament és az Online mód személyében.
Előbbi sokban hasonlít a manager módra, csupán annyi a különbség, hogy itt egyetlen bajnokságban vagy kupában kell győzelemre vezetnünk csapatunkat, illetve nincs menedzselésre lehetőségünk, tehát nem fejleszthetjük a stadiont, edzőket, stb, költségvetése sincs a csapatnak (vagy legalábbis azzal nem nekünk kell foglalkoznunk ), illetve játékosokat sem vásárolhatunk és adhatunk el.

A másik új játékmód, az Online mód pedig gondolom mindenki számára egyértelműen jelzi, hogy másik emberi játékosokkal mérhetjük össze tudásunkat az interneten keresztül.

A játék grafikája is szemmel láthatóan javult, bár ez leginkább iPaden szembetűnő, iPhone-on a kijelző mérete miatt nem olyan feltűnő. A legtöbb játékos is könnyebben felismerhető visszajátszáskor például, de sajnos még mindig jópár játékos van, akiket nem sikerült túl jól lemodellezni, így nagyban eltérnek valós megfelelőjüktől.

Kisebb bugok előfordulnak

A gamepad opció továbbra is elérhető, mely egy remek funkció, hiszen így egy iPad és 2 iPhone vagy iPod Touch segítségével barátainkkal is megmérkőzhetünk és valódi konzol szintű játékélményben lesz részünk az iPhone-okat kontrollernek használva.
Ennél a funkciónál azért sajnos 2 hátrányról nem szabad megfeledkeznünk, az egyik az, hogy így a gesztusok nem használhatóak, tehát például nem tudunk rányomni arra a játékosra, akinek passzolni akarunk, nem tudjuk letenni a labdát a kapussal, tehát csak a d-pad és a 4 gomb használható az irányításra, illetve a másik probléma az, hogy ha a gamepad funkciót használni szeretnénk, most már az iPhone-on is rajta kell lennie a FIFA13 alkalmazásnak, ami nem feltétlenül szerencsés, hiszen majdnem 1 giga helyet elfoglal, ezen kívül ha mondjuk barátainkkal szeretnénk játszani, nekik is meg kell venniük az alkalmazást 5,5€-ért, míg eddig elég volt az ingyenes gamepad alkalmazást letölteniük...

Az elsőre szembetűnő változások mellett vannak még kisebb, de szintén hasznos újítások is, mint például az iCloud szinkronizáció, ami akkor jön jól, ha az embernek több iOS-t futtató eszköze is van, hiszen így wifin vagy mobilneten keresztül azonnal szinkronizálnak a készülékek egymással és ahol abbahagytuk a játékot az egyiken, ott folytathatjuk azt a másik készüléken.

A másik ilyen hasznos újítás a csapatkeretek frissíthetősége, tehát most már nem kell majd mindig megvennünk a legújabb FIFA-t a legújabb keretekhez, hiszen remélhetőleg folyamatosan frissíteni fogják a kereteket.

Sajnos ha már a kereteknél tartunk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy a felállások még mindig eléggé hibásak, tehát sok csapatnál messze nem a valóságot tükrözik + sok játékost gyárilag olyan posztra rak a játék, ahol nem tudja a legjobbját nyújtani.

Az utolsó újítás nem érint olyan sok felhasználót, de talán lesznek, akiknek hasznára válhat, mivel mostantól az Instant Replay menüpont alól egyből meg lehet osztani a videóinkat Youtube-on.

Pro:
- jó grafika
- könnyű irányítás, gesztusok
- iCloud szinkronizáció
- sok játékmód
- univerzális
- gamepad opció

Kontra:
- hibás felállások
- a gamepad opció nem külön alkalmazásként érhető el
- sok játékos még mindig nehezen felismerhető

Összességében szerintem megint egy remek játékot sikerült összehoznia az EA-nek, bár még mindig nem tökéletes, de egyre kevesebb hibája van a játéknak és egyre több funkció érhető el benne.

Akinek eddig nem volt meg egyik FIFA verzió sem, annak erősen ajánlott a legújabb megvásárlása, ha szereti a focit, hiszen ez az eddigi legjobb FIFA iOS-re, de akinek megvolt valamelyik korábbi verzió, annak is érdemes lehet beruháznia a FIFA 13-ra, hiszen a grafika is sokat javult, illetve számos új funkció jelent meg.

Pár eredeti méretű kép megtekinthető itt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.