2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Felelősség...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Gondolkoztam, vajon milyen címet adjak az írásomnak. Végül arra jutottam, szinte teljesen...

[ ÚJ TESZT ]

Gondolkoztam, vajon milyen címet adjak az írásomnak. Végül arra jutottam, szinte teljesen mindegy, mivel hatása közel lesz a nullához, mert azok akikhez szól elsősorban a reklámokat hallják, látják és értik meg, ezáltal hagyják magukat befolyásolni. Ez nem tanács, vagy kérés, egyszerűen csak az én véleményem arról, ami a közelmúltban alakult ki a világon (nem csak) a tartós árucikkekkel kapcsolatban. Tartós árucikkek alatt most a számítógépet, mobiltelefont és más ezekhez fűződő eszközöket értek.

Ezekkel kapcsolatban csak az aggaszt, hogy évek óta divat ezeknek egyre gyakoribb cseréje, ami indokolt abban az esetben, ha tönkrement, vagy már annyira lemaradt a szolgáltatások terén, hogy akadályoz minket a mindennapi munka vagy szórakozás során (utóbbi a számítógépekre hatványozottan vonatkozik). Viszont az, hogy évente (akár többször is) lecseréljük a mobilunkat, vagy egyéb elektronikai terméket a tulajdonunkban.
Az hogy ez mennyire nem praktikus, azt jól mutatja az ilyen termékek árának rohamos zuhanása, mely főleg annak köszönhető, hogy a gyártók a lehető legrövidebb termékciklussal dolgoznak, mert nagyobb profitra számíthatnak ezzel és az sem elhanyagolható hogy így sokkal versenyképesebbek tudnak lenni, még akkor is, ha igazi újítás nem történik a termékpalettán.
Arra persze már kevesen gondolnak hogy egy telefon legyártásához mennyi energia kell és hogy ez mennyire terheli környezetünket.

Az anyagmegmaradás törvénye a készülékekre is vonatkozik, ez azt jelenti többek között, hogy ha kidobjuk (finomabban szólva megválunk) tőle akkor az attól még nem tűnik el. Ahhoz hogy ilyen, a készülékekben alkalmazott anyagok lebomoljanak általában sok idő kell, viszont ez nem azt jelenti, hogy minket nem terhel ezért felelősség, hogy helyesen járjunk el ilyen esetekben.
A mobilszolgáltatók akciói között találhatunk olyanokat, melyekben használt készülékeket vesznek vissza és cserébe kedvezményesen vásárolhatunk az aktuális kínálatukból. Persze itt a szolgáltatók szempontjából a régebbi telefonok leváltása a cél. Természetesen nem azért, mert zavarná őket egy 7 éves telefon, hanem egyszerűen a szolgáltatások tekintetében le van maradva, így pedig kevesebb bevétel származhat az ügyféltől, mivel már nem feltétlen a hagyományosnak mondható szolgáltatások fontosak számukra- tehát a forgalmat így próbálják felrázni.
A számítógépeket is visszaveszik már egyre több helyen, ami jó hír, mert így a veszélyes hulladéknak számító alkatrészek szakszerűen tárolva/megsemmisítve lesznek remélhetőleg.
De sajnos ez nem mondható általánosnak.

A világ számos országában (és attól tartok Magyarország is ezek között lehet) ugyan összegyűjtik az „e-hulladékot”, de kereskednek vele, ami jó, mert az újrahasznosítás nem csak környezetvédelmi, de üzleti hasznot is nyújt, amikor az értékes anyagokat felhasználják, de valami hiba van a rendszerben.
Ezeknek a leselejtezett termékeknek a végállomása rendszerint valamely ázsiai állam (Pakisztán, Kína vagy India). Viszont ezekben az országokban egyáltalán a hulladék kezelésének biztonsági problémáit sem sikerült megoldani és a szakképzett munkaerő hiánya is gondot okoz.
Emiatt a környezetszennyezés (az ivóvízbe oldódott nehézfémek és az e-hulladék égetésekor keletkezett mérgező gázok) a kijelölt telepeken dolgozókat és a környező lakosságot sújtják ami rövidtávon nem, de hosszútávon rendkívül súlyos következményekkel járhat, nem csak a ma élő nemzedékre vonatkozóan.

Ebből kiindulva én úgy gondolom, hogy pusztán szolidaritásból, racionalitásból és/vagy környezettudatosságból is, de ne váljunk meg feleslegesen olyan elektronikai termékektől, melyek ugyan nem korszerűek, de funkciójuk miatt még tökéletesen ki tudja elégíteni alapvető igényeinket az adott eszköz iránt.
Ez nem jelenti azt hogy csak 2 évente érdemes váltani, de gondoljunk a jövőre is, mert nem csak pár generáció követ minket a jövőben, ne legyünk önzőek. Tudom ez a mai világban nagyon nehéz, amikor a Karácsony nem a Szeretet ünnepe, hanem a kereskedőké...
Ez talán az én életemben nem fog megváltozni, de nekünk embereknek megadatott az hogy válasszunk lehetőségek közül, melyek először csak pár ember tud magáénak, de ha elég kitartó és hisz az elveiben és emiatt kitart mellettük akkor van remény arra hogy egyszer megváltoztatja a világot, az embereket.

Azóta történt

  • Polaritás Axióma

    A kissé hülye címen túl szokatlan lehet a téma az eddigi logoutos írásaimhoz képest, ám...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.