2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Esetem a gazdaságos benzinnel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Lehet, hogy az itt leírt eset sokak számára ismerős vagy ne adj Isten mással is megtörtént...

[ ÚJ TESZT ]

Lehet, hogy az itt leírt eset sokak számára ismerős vagy ne adj Isten mással is megtörtént már, de az elmúlt napok függvényében úgy döntöttem mégis publikálom.

Hétvégi kiruccanásra indultam néhány barátommal és a család új jövevényével, a mindenki által szeretett és extrákban is bővelkedő 1.4-es Renault Thalia-val. Félúton megéheztünk és úgy döntöttünk megállunk a jól ismert T betűs gazdaságos hipermarketlánc egyik üzletében. Miután jól megraktunk kosarunkat és a bendőnket észrevettük, hogy bizony már nagyon a nulla felé közelít a kocsi benzinmutatója, nosza akkor tankoljunk is meg itt helyben, hogy ő se éhezzen tovább. A tankot majdnem háromnegyedéig raktam 95-ös benzinnel és rögtön indultunk is tovább.
Nem sokkal később ismét meg kellett állnunk elintézni valamit, de amint folytatni akartuk utunkat kisebb akadályba ütköztünk: Az autó nem akart indulni az Istennek sem. Csak tekert, tekert, de minta nem kapott volna benzint a motor. Na mondom ez így nem jó. Tanakodtunk, gondolkodtunk, eltelt pár perc és megpróbáltam újra. Kicsit meglepve álltam a dologhoz, ugyanis a kocsi még pár hónapos volt csak, szép is lenne, ha már elkezdene rakoncátlankodni. Már attól féltem hamarosan lemerül az akksi és ottragadunk, de aztán egyszercsak mégis életrekelt. Szinte hallottam a szívemről lezúduló kövek moraját.
Az utunkat természetesen folytattuk, jól éreztük magunkat, el is telt szépen a nap. Hazafelé úton szerencsésen eltévedtünk, mert a szokott útvonalon építés zajlott. Egy lámpánál várakozva az autó egyszercsak leállt minden előjel nélkül. Na bumm, ismét jöhet a para. Gyors indítás, szerencsére sikeresen. Sebesség, gáz, majd rángatás és hirtelen lefulladás. Ezt még egymás után vagy háromszor, mire végre el tudtunk indulni. Egyetlen szerencsénk, hogy épp hajnali 1 és 2 óra között volt és senki nem járt azon az úton. Ezek után szerencsésen hazaértünk, de a történet újabb szálon folytatódik tovább.

Néhány nap múlva hív egyik barátom, hogy nem akar indulni a Polskija, menjek már el és segítsek megnézni mi lehet a baj. Tünetek: Csak teker, teker, de nem indul. Na gondoltam vagy gyújtás vagy üzemanyag. Hirtelen előtörő kérdés: Hol tankolsz? A válaszon nem lepődtem meg. Természetesen a gazdaságos kútnál... Az ügy megoldása az lett, hogy néhány próbálkozás után az autó ismét beindult magától.

A történet harmadik és egyben befejező szála pedig két napja kezdődött és ma fejeződött be. Nemrég vettem egy Peugeot 205-ös kiskocsit magamnak, amit nagy intenzitással használtam az utóbbi időben. Az egyik hétvégi út során eléggé porzott már a tank és ismét a T kút volt a legközelebbi hely, ahol benzint kaphattam. Nosza hát akkor legyen, 3500-ért ment bele 95-ös. Irány haza, majd egyik barátom el is vitte a száguldó szörnyeteget Szegedre, ugyanis másnap szintén be volt tervezve egy közös program. Reggel kapom a telefont: "Hallod nagy baj van...nem indul a kocsi." Idegbaj kerülget, víz és biztosíték kiver. Annak a napnak lőttek. Bepattantam a Thaliaba és lementem megnézni mi lehet a gond. Ahogy sejtettem a tünetek ugyanazok voltak: Önindító izzad, de az autó nem akarja a jót. Végül szerencsésen lemerült az akksi is. Irány haza vele, töltőre fel, másnap vissza, berak, imádkozik, teker: Nem indul! Na itt kezdtem nagyon ideges lenni. Hirtelen ötlettől vezérelve az AC-ről a benzincső lekap, szívom, fújom, próbálgatom és rá kellett jönnöm, hogy a motor nem kap benzint valamiért. Végül sikerült felszívni és a motor is elindult egyből. Diagnózis: Valami eldugította az egyik fúvókát és ezért leejtette a benzint és képtelen volt felszívni. Utána az első utam egy minőségi kúthoz vezetett, ahol 98-assal felhígítottam a benne lévő "valamit." Most tökéletesen megy és semmi baja...

Lehet, hogy csak a véletlenek furcsa összjátéka ez a három eset, mindenesetre több mint gyanús ez a sok egybeesés... Azt hiszem én egy újabb dolgot tanultam az elmúlt napok folyamán.

SOHA nem tankolok többet gazdaságos benzint!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.