2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Életem a Ph!-n.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tavaly augusztus óta vagyok tagja a közösségnek, és amennyire fel tudom idézni, egy igencsak...

[ ÚJ TESZT ]

Tavaly augusztus óta vagyok tagja a közösségnek, és amennyire fel tudom idézni, egy igencsak önző céllal regisztráltam magam: Hogy minél többet megtudjak az informatika hardveres oldaláról. A programokkal elég jól elboldogultam már akkor is, de hogy mi is van a gépben, arról csak halvány sejtéseim voltak. Az előző gépemet még bátyám rakta össze, és a legbonyolultabb művelet, amit végrehajtottam, egy videókártya kicserélése volt.
Aztán tavaly nyáron kiderült, hogy elnyertem egy ösztöndíjat Varsóba – lehet, hogy majd erről is írok egyszer – és miközben kint leszek (2 hónapig), itthon is ketyeg az ösztöndíjam. Az így összegyűlt pénzből lecserélhetem a AMD AthlonXP 2400+ köré épült kis masinát.
Először elkezdem a webáruházak kínálatát nézegetni, de annyi szakkifejezés volt – mi az a processzortokozás, meg miért van ennyiféle RAM/HDD csatlakozó? – hogy úgy éreztem, fel kellene szednem némi hardveres műveltséget.
Így a következő dolog volt valami információforrás után nézni. Gondoltam, hogy a hivatalos oldalak marketingszövegei helyett kissé szubjektívebb, és ezért talán megbízhatóbb lenne valami fórumon körülnéznem. Mivel index-olvasó vagyok, ezért az utam onnan a Provardver! oldalára vezetett. A sok téma között kicsit elveszettnek éreztem magam, de aztán találtam egy „milyen -valamit- vegyek”,típusú topikot, és így szép lassan végigolvastam az idevonatkozó alaplappal, CPU-val, VGA-val, stb.. foglalkozó hozzászólásokat. Ekkora már Varsóban voltam, és esténként - mivel nem volt internet a szállásomon, csak az egyetemen - a napközben letöltött, témánként 600-900 hozzászólást olvasgattam. Szép lassan kikupálódtam, és összeállt a hőn áhított gép terve. Visszagondolva, hihetetlen hogy alig fél éve tudom, mi az hogy AM2, meg S939, PATA és SATA, és mindezt az itteni fiúknak/lányoknak köszönhetem, akik mindig tudtak válaszolni a talán olykor nevetséges kérdéseimre. Már az elején elgondolkodtam azon, hogy nagyon egyoldalú dolog, ha én mindig csak kérdezek, és másoknak nem tudok segíteni. Így elgondolkodtam, és keresgélni kezdtem, én mivel tudnék hozzájárulni a közösséghez. Bár eddig még mindig a kérdéseim, és nem a válaszaim vannak többségben, de egyszer-kétszer már hozzá tudtam szólni érdemben az avatarkészítéshez és a „windows asztal kinézet” témákhoz. Plusz az „azonnali kérdések órája” topikba is sűrűn benézek, hátha valaki pont olyat kérdez, amire pont én tudom a választ. Bár ez eddig nem sűrűn fordult elő.
Remélem, sokat tanulok még, és egyre aktívabb tudok lenni a fórumon, és nem csak venni, hanem adni is tudok.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.