2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Eheti Filmszemle

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Amerikai vérbosszú, Kafka, Szemtől telibe, A jó német, Tiszta vér, Bábel, A Forrás, Példátlan Példaképek

[ ÚJ TESZT ]

Steven Soderbergh az egyik kedvenc rendezőm, így megtanultam leírni a nevét és megnéztem még 4 filmjét. SS minden filmjére jellemző az ironikus humor, a fények, vágás és kameramozgatás tökéletes összhangja. Ez viszont az Ocean's Eleven kivételével nem jelent tökéletes filmet is. Mint eme szövegből kiderülhetett, tőle (is) bemutatok 4 filmet (:

The Limey

(Amerikai vérbosszú, 1999, 90 perc)

Terece Stamp gyerekes, idős bűnözőként kerül ki a börtönből. Ismerős talán a szitu pl. Az olasz melóból. Lánya, akivel alig volt kapcsolata, elveszett az óceán túloldalán. Elindul tehát, és fuckin kills the bad guys. Ismerős szitu, nem rég láttuk viszont a Taken-ben.
Öreg angol nem vén angol, de nem is igazán gyors vonat. Luis Guzmánnal az oldalán talál "Lucy" ex-pasijára, a gonosz lemezkiadóra, aki még mindig a 60-as években él. Erre a szerepre természetesen a szelíd motoros Peter Fondát castingolták.
Sajnos a film - talán a csavaros történet, vagy valami más létfontosságú titkos összetevő hiányában - nem tudott a végére befejezettség érzését kelteni.
Aki szereti bármelyik felsorolt tag munkásságát, vagy szerette a Taken-t (bár ez annál sokkal jobb), annak ajánlhatom.

7/10

Kafka

(1991, 100 perc)

Dark City és Brazil rajongók ujjonghatnak, amikor megnézik ezt, legalábbis nekem teljesen ilyen benyomásom volt ennek a kellemes darabnak a végére. Fekete-fehér film, amiben az első világháború után járunk Prágában, ahol Kafka egyik barátja eltűnik, egy titkos csoport pedig feltűnik. Van itt relytély, izgalom, és embertelen emberkísérletek elrettentő eredményeként gyilkos zombi is.

"Why should anything be different?"

Mellékszerepekben a még élő Alec Guiness, és a viruló Ian Holm. Nagyon durván hatásos, de emellett gyakran vicces alkotás is.

8/10

Full Frontal

(Szemtől telibe, 2002, 100 perc)

A film ál-stáblistával kezdődik, miszerint a cím Romance, a producer Gus, és többséget ő személyesen hívta meg szerepelni. Hogy milyen film is ez igazán, azt nehéz meghatározni. Los Angelesben játszódik, és olyan emberek bonyolult és mindent átfogó kapcsolatairól szól, akik végül ugyanazon a születésnapi partin kötnek ki (HR-es, riporter, menedzser, masszőr, színész, színházi színész, színésznő, színházi rendező, újságíró, állatorvos és sok egyéb).
A jó íráson kívül sok más érdekessége is van: 2 jelenetben feltűnik Terence Stamp, ahogy a Limey egyes helyszínei megegyeznek ennek a filméivel. A filmen belül egy olyan film is játszódik, amiben Francesca (= Julia Roberts) Catherine-t alakítja, és beleszeret Nicholasba, akit Calvin (Blair Underwood) játszik. A filmen belüli filmen belül is van egy film, amiben Nicholas Brad (Pitt)-del játszik együtt. Ez a legbelső film igazából a Hetedik (Se7en) paródiája, amit David (Fincher) rendez.
Ha nem érthető, akkor minden rendben, mert ez csak egy szál egy kis része volt. Szokatlan szórakozásnak lesz tanúja, aki megnézi, szerintem senki sem bánja majd.

7/10

The Good German



(A jó német, 2006, 100 perc)

George Clooney és Cate Blanchett egy pár a kedvenc színészeim közül. Kétségtelenül remek pár.
Fekete-fehér film, amiben a második világháború utánul járunk Berlinben, ahol Jake Geismer újságíró a régi szeretőjét keresi. Amíg meg nem találja, a régi szerető új szeretője áll a középpontban, Tobey Maguire alakításában. Ezt a póksrácot valahogy nem bírom, ezért hát örültem is, amikor egy golyó által távozik a filmből. A dolgok ekkor bonyolódnak, mert a háború végeztével még mindig háborús az állapot a jók közötti jók és rosszak között, és mindenkinek a szerető (Lena, Blanchett) halott férje kell. Ki bújtat kit? Ki ölt meg kit? Ki is az a jó német? Miért akar Lena kijutni Berlinből? Milyen bűnei lehetnek annak, akiről majd kiderül valami?
Mindezekre olyan válaszokat kapunk a korabeli hangulatot tökéletesen visszaadó kissé lassú kliséből, hogy az "Utolsó darab a puzzle-ban" mondat után sem volt nekem teljes a film, és Jake indítékait sem tudták velem megértetni.

7/10


"You can never really get out of Berlin."

Ezzel véget ért az SS-es filmek felsorolása, következzen még pár film "tölteléknek"

The Fountain, vagyis A Forrás

Nagyon-nagyon elvont fantasy és művészfilm, sok látvánnyal, és bánattal. Hugh Jackman játszik benne főszereplőt, a történetet inkább nem mondanám el, de ezt érdemes megnézni.[I] 2006, kábé másfél óra, rendezte Darren Aronofsky (A pankrátor, Rekviem egy álomért).

Cleaner - Tiszta vér (2007, úgy másfél óra)

Ez egész kifejező magyar cím. Vagyis nem kell nagy elvárásokkal beülni erre a krimire, amiben Sam L. Jackson az özvegy profi takarító, és a főszereplő is. Sőt, elég gyenge, még ha mellékszerepben Eva Mendes, Luis Guzmán vagy Ed Harris igyekszik is. A végére viszont szépen megjavul, és jól fejezik be, de tényleg semmi extra.

Role Models

2008, kábé másfél óra
Magyarul talán Követendő Példák lehetne a cím, de nem mutatták be itthon, nem véletlenül, mert nem a legjobb. azért persze vannak benne poénos részek, és a végére ez is elég jól összeáll, de nem igazán tudom ajánlani. történet iránt érdeklődni lehet, de nem írom most le.

Bábel (2006, két és fél óra)

Brad Pitt és Cate Blanchett a kedvenc színészeim közé tartoznak, és ebben a filmben rajtuk kívül nincs is nagy név, de ez nem olyan film, amiben bárki is lehet főszereplő, mert a történet érvényesül a legjobban. Mert egy globális sztori játszódik kontinenseken keresztül, olyan szereplőkkel, akik közt látszatra semmi kapcsolat nincs, de a sors összehozza őket, többnyire balszerencséjükre. A rideg valóság, az előítéletek, és a megválaszolatlan kérdések filmjének nevezném ha olyan lennék, aki elnevez dolgokat. És persze a kommunikáció különböző formái, illetve a hiánya is fontos szerepet kap. "A földrajzi távolság, a kultúra és a nyelv által elválasztott négy csoport a közös végzet felé tart. Néhány nap alatt mindegyikük megtapasztalja a tökéletes elveszettség érzését, miközben fölfedezik a kapcsolódás és a szeretet valódi mélységét."

Jövő héten ismét jelentkezik a KMSW. Reméljük segítettünk (:

A cikk nagy részét, tehát kb mindent kmsw írta, a blogja megtalálható itt

A kisebbik [de nagyonnagyonnagyonnagyon fontos részét! :DDD], tehát a szerkesztést meg 1-2 mondat hozzáadását elit_hun csinálta.

Azóta történt

  • Újabb filmszemle!

    Alkonyat, T2, Kettős játék, Lesbian Vampire Killers, Egy becsületbeli ügy és 10 másik film leírása!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.