2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

Egy Western Digital My Passport Elite

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogyan lett egy FSC külső vinyóból egy passporton keresztül egy coolink házas vinyó

[ ÚJ TESZT ]

Egy Western Digital My Passport Elite története

Ez a történet még egészen februárig nyúlik vissza, amikor is elkezdtem azon gondolkozni, hogy ha a dvd lejátszóm USB aljzatán keresztül a fat32-es pendrive-ról lejátssza a filmeket, képeket, egyebeket, akkor talán egy fat32-es vinyóról is lejátszaná a filmeket, mivel a logika ezt követelné meg. Ekkor gondoltam nem rohanok bele az első vinyóba amit látok, inkább keresek egy kölcsön vinyót, hogy azért teszteljem le azt, hogy a gyakorlatban is működik-e az, ami elméletben igen.

Per me fórumtárs volt olyan rendes, hogy adott nekem kölcsönbe egy 5gb-os 2,5"-os külső vinyót, amin le tudtam tesztelni az elméletem. És láss csodát, a felmásolt média fájlokat tökéletesen lejátszotta a dvd lejátszó, mintha csak egy pendrive-on volna az.
Ezek után nekiestem a külső vinyó keresésnek is. A vaterán találtam is egy 500gb-os 3,5"-os Seagate vinyót tartalmazó Fujitsu Siemens Storagebird XL-S típusú külső vinyót, elég jó áron, újonnan, meg is vettem hát. Már a hozzám való eljuttatás sem volt utolsó, hiszen a posta el is keverte, szóval 1-1,5 hét volt, mire ideért a vinyó. De miután megjött, örültem, hiszen tudtam, h ezzel új korszak jön, mivel ezután nem írok ki dvd-re szinte semmit, felmásolom a külső vinyóra amit meg akarok nézni, ott elfér, és esetleg később ha le akarom törölni, akkor letörlöm, és újra felhasználhatom azt a területet, ellentétben mondjuk egy DVD lemezzel.

El is voltam így egészen most április végéig, de azért gondolkoztam is azon, h ez a vinyó csak itthoni használatra való, hiszen elég méretes, súlya is van, illetve a használatához szükség is van az adapterére, ami nem mellesleg megint csak plussz súly, és még van is vagy 1,5-2m hosszú is a kábel. Szóval nem túl mobil megoldás.
Ekkor gondolkoztam, hogy mi lenne, ha átállnék egy kisebb,2,5"-os megoldásra.
bár elsőnek ahogy csak magát a laptop vinyókat néztem, elég drágának tűntek az 500gb-os darabok, melyeket olyan 24ezer forinttól láttam a legolcsóbban, és ehhez még ugye venni kellett volna házat is.

Ekkor találkoztam a WD Passport Elite 500gb-os külső vinyójával, amibe bele is szerettem, hiszen itt a Ph-n elég jó áron lehetett új darabokat kapni.
találtam is egyet laci06-nál, 21ezer ft-ért, meg is érdeklődtem nála, hogy nem tudnánk-e megállapodni valamiféle cserében, és még rá is fizetnék X forintot. Meg is beszéltük, miként lenne jó neki is, nekem is. Annyi kérésem volt, hogy a vinyót küldje már előbb ő, hogy át tudjam másolni a filmjeimet a csere tárgyát képező külső vinyóról az új passportra.
Rendben volt, én elutaltam azt az X ft-t, ő meg küldte is nekem a vinyót.
Viszont amikor megérkezett, akkor ütköztem az legnagyobb bonyodalomba.

Másoltam már rá vagy 80 Gb-ot, mikor megnéztem, hogy minden rendben van-e a dvd lejátszónál is. De bosszankodva vettem tudomásul, hogy valami nem jó, ugyanis azt írta ki, hogy az adott adattároló nem kompatibilis. Ekkor azért eléggé felment a pumpa bennem, hiszen mi is lehetne az oka annak, hogy nem jó. Itt a fórumon szerencsére volt aki segítsen, nevezetesen Core2duo6600 fórumtárs, ő világított rá, hogy talán az lehet a gond, hogy nem kap az usb csatlakozón keresztül elég áramot ahhoz, hogy rendesen meghajtsa. Ajánlotta, hogy keressek kölcsönbe egy aktív USB hubot, és azzal nézzem meg, hogy úgy megy-e. Sajnos ezzel nem voltam olyan szerencsés, mint kezdetekben a külső vinyóval, mivel ezt nem tudott senki sem kölcsön adni. Végső elkeseredésemben bementem a Corába, mivel az esett akkor éppen a legközelebb az utamba, és ott vettem egy Trust márkájú aktív hub-ot. 4290Ft volt, sajnáltam érte annyit, de ha csak így tudom elérni, hogy jó legyen...

Hazavittem, kibontottam, meg is néztem, hogy mi a helyzet, de akkor ismét hiba üzenetet kaptam a dvd lejátszómtól, méghozzá ebben az esetben az, hogy "az usb hub nem kompatibilis". Itt már azért főtt a fejem, hiszen kiadtam nagyjából 4290ft-t a semmiért. Gondoltam másnap visszaviszem a Corába, de hát mit is mondjak, hogy vissza vegyék, hiszen hülyének néznek, ha azt mondom, hogy nekem nem jó, mert nem támogatja a dvd lejátszóm. Jó magyar emberhez hasonlóan kitaláltam, hogy beadok nekik olyan indokot, ami már jogos is volna a visszavásárlásra. Ez az indok az lett, hogy a rákötött adathordozókat ledobja, ha másolnék rá. Erre ki is jelentették, hogy nem is csoda, mivel szerintük hubra csak nyomtatót, meg szkennert lehet kötni, adathordozót csak gyökér csatlakozóra lehetne. Ennek ellenére rendes volt, visszavették, szívjon vele majd a gyártó. Bár nem teljesen kaptam vissza a pénzem, mivel csak egy visszavételi bónt kaptam, amit meg passzolhatok el valakinek, hogy vissza jöjjön a pénzem...

De továbblépve az usb hubos csalódásom után, konzultáltam, hogy laci06-al, hogy vissza tudjuk-e boltolni, mivel nem igazán jó arra, amire én akarnám használni a vinyót.
Utolsó mentsváramként az volt az ötletem, hogy szerzek egy 2,5"-os külső vinyót, és megpróbálom azzal. Kölcsönbe természetesen ismét nem sikerült kapni, de adorjant kolléga jelentkezett, hogy neki van egy Coolink eladó, 2000ft-ért, ami még elég jó ár is, és megegyeztünk, hogy ha nem jön össze, és azzal sem kezeli a dvd lejátszó akkor vissza vásárolja. Ma délelőtt mentem is a munkahelyére, átvenni a külső házikót, illetve délután vettem még egy hálózati usb adaptert is, mert van a házhoz egy usb-s tápkábel is, aztán nehogy ezen akadjak meg.

Hazajöttem, nagy lelkesedéssel kivettem a vinyót a passport házából, majd beletettem az új házikóba. rádugtam a dvd lejátszóra, és csodák-csodája, felismerte, és ami a poén hogy táp még ekkor be sem volt dugva. Szóval ha úgy veszek, akkor feleslegesen vettem az usb adaptert, de ezen ne múljon, filléres volt, és jól is jöhet még.
Most ott tartok, hogy adatot másolok, eddig kb 60gb-ot másoltam át, de még hátra van kb 100giga, és utána ahogy tudom, mielőbb adom is fel laci06-nak a vinyót, hogy ő se várjon tétlenül.

Szóval ez volt az a "rövidke" kis történet,amit bejártam a külső vinyós hercehurcámmal.
Összességében elégedett vagyok, hiszen, van egy kicsi méretet elfoglaló 500gb-os külső vinyóm, amire rengeteg adat fér, és most már a hordozhatóság is megoldódott.

És így a végén szeretném megköszönni Per me-nek, Core2duo6600-nak, adorjantnak, laci06-nak, és a ph közösségének, hogy segítettek ahol tudtak:)

Előzmények

  • WD TV ™ HD Media Player

    A DVD lejátszók utódja, a filmezés, zene hallgatás jövője lehet a Western Digital HD Media Player-e.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.