2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Egy közepesen nehéz ítéletnapon

  • (f)
  • (p)
Írta: |

(a kép illusztráció) - Mike Smith? - Igen Atyám! - Vízbefúltál lékhorgászat közben? - Igen Atyám! ...

[ ÚJ TESZT ]

(a kép illusztráció)

- Mike Smith?
- Igen Atyám!
- Vízbefúltál lékhorgászat közben?
- Igen Atyám! ...illetve előtte...
- Még a jégen?
- Nem Atyám.

- Uram, kérlek! Sokan várnak még. Szeretnénk ma fél öt előtt befejezni...

- Jól van Gábriel! Add az aktáját!
Hm. Ahogy látom a halálodat megelőzően még egy kutyát és egy másik embert is átsegítettél hozzánk. Nem szeretsz egyedül utazni fiam? Ki ez a Bob Rodick?

- Bob a haverom. Vagyis a legjobb barátom Atyám. Ő tanított mindenre.
- Hááát, ha ilyen barátai vannak mint te, nincs is szüksége ellenségekre.
- Istenem én úgy össze vagyok zavarodva! Ezt nem akartam! Reggel minden rendben volt! Röhögtünk a tó felé menet és ittunk, hogy ne fázzunk. Bob vezetett, még minden rendben volt. Én ezt nem értem... Miért velem történik ez?
- Jól van fiam nyugodj meg és kezd az elejétől!
- Gyönyörű téli hajnalra ébredtem. A frissen hullt ropogós havon ezernyi szikrát szórt az öreg hold fénye. A kávém forrón gőzölgött a konyhaasztalon amit Mary két cukorral és egy csepp tejjel...
- Haladjunk fiam, haladjunk! Nincs sok időm rád! Argentína játszik a brazilok ellen ötkor és ott kell lennem!
- Bocsájts meg Atyám!
- Azt talán később. Folytasd röviden!
- A tóra járunk horgászni Bobbal lassan 22 éve. Télen - nyáron. Nyáron sörözünk, télen rumozunk. Az új Fordommal mentünk ma, mert abban jobb a fűtés mint az öreg Dodge-ban. Bob vezetett mint mondtam, Hank, a kutyám a hátsó ülésen aludt. Szegény Hank, édes Istenem! Miéért?!?
- Ne zokogj most itt nekem! Hank jól van. Le sem száll a kis kaliforniai uszkárról akit Maggie néni kicentrifugázott múlt pénteken. A tónál! Mi volt a tónál fiam, arról beszélj!
- Leálltunk a jégen Atyám és elindultunk Bobbal megkeresni a régi léket ahol a legkövérebb pisztrángokat fogjuk így február közepe táján. Négy-öt nappal korábban voltunk kint utoljára, de az éjjel esett hó miatt nem találtuk semerre a lyukat. Nekiálltunk a két fűrésszel meg a fúróval, hogy vágjunk egy másikat.
- Ittatok közben?
- Igen.
- És?!
- Hank megint a kocsi alá bújt, mert nem bírja a fúró hangját.
- Aztán?
- Eléggé elfáradtunk, mert vastag ilyenkor kint a jég. Már háromnegyed egy volt és a botokat még elő sem vettük. Eltelt a nap fele és mi ott szerencsétlenkedtünk a jégen a halak meg pár méterrel alattunk vártak. Később visszaültünk a kocsiba, hogy megegyük a kacsasültet amit Mary csomagolt. Úgy emlékszem, hogy ebéd közben döntöttem el, hogy meg kell gyorsítanunk a lékvágást.
- De miért dinamittal fiam?
- Nem tudom. Átraktam tegnap a Dodge-ból a vasládát és a dinamit is benne volt.
- Jó a miérteket most hagyjuk, mi történt ezután?
- Három rudat összekötöttem és belenyomtam a kanócokat. Ekkor Bob hátrébb ment a part felé. Én meggyújtottam és eldobtam a dinamitot a tó közepére a négy nagy fenyő irányába.
...de Hank visszahozta.
- Elképesztő, hogy mit ki nem találtok! Napokig röhögünk itt fent Péterrel fiam, de most csak neked elárulom, hogy sokszor azért sírunk is. Ha arra gondolok, hogy anno két hülyéből mára ennyi marha lett eldurran az agyam! Esküszöm, ha megtehetném visszacsinálnám az egészet! Folytasd!
- Szóval Hank futott felénk a dinamittal, mi meg üvöltöttünk és hadonásztunk neki, hogy eressze el. Erre ő megijedt és befutott a Ford alá.
A bozótosban tértünk észhez akkora volt a robbanás.
Mikor észrevettem, hogy beszakadt a Ford a tóba, rohantam oda, de már nem is tudom, hogy miért. Belecsúsztam a lyuk szélénél én is a vízbe.
- Hát nem unatkozom veletek az biztos! Folytasd!
- A bakancsom a nadrág és a kabátok hamar átáztak és éreztem, hogy egyre húz magával a jeges mélység. Bob futott ugyan felém, de már nem értem el a kezét, így jobb híján a puskáját nyújtotta oda gyorsan. ...és ahogy próbáltam felfelé kapaszkodni... ...hát... ...lelőttem... Jajj, édes jó Istenem mit tettem?!
- Jó Mike, ne ostorozd itt magad! Bob barátod sem volt egy sakknagymester, ha magára fogta a duplacsövűt, miközben te kapaszkodtál a ravaszba. Egyébként vele nincs ennyi baj. Hamar túl volt rajta. Most épp' a füleit próbálja visszaragasztani az udvaron több kevesebb sikerrel. Te viszont felrobbantottál egy vadászkutyát meg egy zsír új Fordot, beszarattál 188 pisztrángot, egy öreg harcsát és két sífutót akik épp' a téli olimpiára készülnek. Nincs jó lapjárásod Mike.
- Mi lesz most velem? Bocsájts meg, könyörgöm!
- Jó, először is a kolléga itt a piros ruhában segít majd megszárítkozni és leolvasztja a kötött sapkát a fejedről. Aztán egy ideig fűtőként dolgozol nálunk, majd mész vissza egy kereskedelmi televízióhoz kvízjátékot vezetni. De ne aggódj, ha jól terpesztesz harminc évesen már hírszerkesztő leszel. Kis ház, két gyerek, nagy kocsi, nagy hitel. Kutyáról ne is álmodj!
- Köszönöm, köszönöm! De az én Marymmel mi lesz így Atyám?
- Maryt már hat éve húzogatja a polgármester. Meglesznek majd eztán is ne aggódj! Jobb ha tudod, hogy menny és pokol a földön van fiam!

- Gyere Uram! Diego már melegít!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.