2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy HTPC születése!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Gondoltam megosztom veletek, hogy építettem meg életem első, egyedi kivitelezésű számítógépét.

[ ÚJ TESZT ]

A célom az volt, hogy legyen egy erős, mégis halk számítógépem a nappaliban.

Kinéztem egy tökéletes helyet a tv alatt, ahova be tudnám építeni a gépet, 40cm széles 16cm magas 50cm mély üreg, elöl hátul nyitott. A ház anyaga természetesen fa, 10mm sima fehér forgácslap. Nagy előnye hogy könnyen pontosan munkálható, a családban van asztalos, volt is anyagom, és kaptam pár ötletet. A gép építéséhez szinte mindenem megvolt, ami egy PC-hez kell. Jött a rajzolgatás, mi hova kerül, mi hogy fog kinézni, mondanom sem kell ez volt a legnehezebb része a dolognak. Van egy normál ATX es alaplap egy 450W táp 2db winchester, 1 DVD író + a vízhűtés szivattyúja és hőcserélő. Elsőre nem fért bele, aztán másodikra se. A tápot szét kellett bontanom, ezáltal nyertem pár centit, és elfért minden.

Minden áron vízhűtést szerettem volna, mivel a Geforce GTS 250-es gyári hűtője elég hangosra sikerült és kétséges volt, hogy a keletkező hőt, nem tudom a túlzsúfolt házból kellő képen kijutatni. A processzoron egy Zalman réz borda volt, ez elég halk, de ha már vízhűtés, akkor legyen ez is az. Féltem hogy a Thermaltake bigwater se hőcserélője nem fog boldogulni mind a két hardverrel, ezért a gyári szivattyúval nem is próbálkoztam, ( 90l/óra ) egyből beleraktam egy nagyobbat. (Eheim 230V 300L/h)
A processzorra a Thermaltake gyári blokkja került, egy Intel E7400-at kellett hűvösen tartani, a gyári feszt levittem 1V-ra, ezzel simán boldogult a rendszer. Max terhelve sem ment 50°C fölé a hőmérséklet.

A videokártya már sokkal nehezebb falat, ez 3-4 szer több hőt termel és a felfogatása is egyedi. Ez az alumínium blokk, egy régi furkálós módszerrel készült (két 12mm es furat ezeken keresztbe 6db 6-os a végek ledugózva) nem a legjobb hatásfokú, de egyszerű. Hőmérséklete terheletlenül 55 maximális terhelésen 80°C.

Összességében sikerült amit akartam, a hangja a 12cm ventillátoroknak köszönhetően szinte észrevehetetlen, a két HDD hangját lehet néha kihallani.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.