2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Creative Zen Stone Plus 2GB

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A kis „kavicsot” muszájból vettem meg, mivel előzőleg egy évig hibamentes Sony NWE002...

[ ÚJ TESZT ]

Creative Zen Stone Plus 2GB

E készülékről írt felhasználói tesztem azzal kezdeném, hogy némileg tisztázom a vásárlással kapcsolatos általam fontosnak vélt előzményeket. Először is a kis „kavicsot” muszájból vettem mivel előzőleg egy évig hibamentes Sony NWE002-esem tropára ment azáltal, hogy semmilyen számítógép nem ismerte fel. Előző mp3 playerem létezésének leírása azért is fontos mivel akarva akaratlanul de sokszor hasonlítani fogom vele a mostanit. A Sony készülékemet a szervizben nem tudták javítani (szerintem az usb-s része ment tönkre), ezért kaptam egy cserepapírt aminek segítségével bármilyen terméket vásárolhattam 15E Ft-ig plusz amit még ráfizetek a debreceni EW-ben. Újra Sony-t akartam venni de csak kiállítási darab volt készleten. Az meg kellett a fenének. (mellesleg megjegyzem, hogy ugyanebben a városban egy másik szaküzletben a kiállítási darabokat jóval olcsóbban lehet megvenni). A számomra legjobb ajánlat a kis Stone lett.
Ráadásként 2 rugót raktam rá.

Doboza kicsi és minden tartozéka úgy van belerakva, hogy visszatenni nagyon nehéz. Ezek listája sajnos rövid. Tartalmaz egy alsó-közép kategóriás hófehér fülest, egy újfent fehér nagyon rövid usb-mini-usb kábelt, magát a készüléket és egy rövidke többnyelvű használati utasítást.

A készüléket elővéve az emberben vegyes érzelmek lesznek úrrá. Kicsi, jól néz ki, viszont anyaga fényes (könnyen karcolódó) műanyag. Az anyaghasználattól nem kell félni, mivel a Sony NWE sorozata még „üvegesebb” felületet kapott ráadásul gombjaik megkopnak pár hónapon belül és ugyanitt a készülék tele kerül rengeteg porral. (családban 3 ilyen van/volt) Mellékesen még annyi, hogy a Creative zenegépének tetején található egy kék állapotjelző led, mely a régi Ericsson telefonokhoz hasonlóan villog használat közben.

Legyünk úrrá a lejátszón, használjuk!! Rádugva a számítógépre első töltése nem rossz ha eléri a 3 órát (ugyanis beépített akkuja van, amit USB-n keresztül tölthetünk) ami közben feltölthetjük zenével is! Sajnos ez a készülék egyik legnagyobb átka. Az írási sebessége maximum 1 MB/s körül mozog. (ezt némileg kompenzálja, hogy a tárkapacitás 2 GB így nem kell naponta zenét cserélnünk) A Sony-é 6-7 körül volt. A Creative használatához tökéletesen elég a Total Commander is!

A jack (sokkal stabilabban áll benne a füles mint a Sony-ban) bemenet mellett lévő play/pause gomb hosszú lenyomásával bekapcsolhatjuk a készüléket. Navigációs padunk kör alakú, jó nyomásponttal rendelkezik ezáltal jól használható, közepén egy OK gomb található. Alsó és felső része alapállapotban a hangerőt szabályozza, jobb és bal oldalának segítségével lépethetünk, tekerhetünk. Navi tárcsánk bal oldalán lévő 64x64-es OLED kijelző(beállítható, hogy lejátszás közben mikor (hány perc múlva) kapcsoljon ki) mikor feltámad, kiírja, hogy Creative majd azt, hogy Zen Stone Plus. E felirat kijelzése után érdekes ún. „fehérzajt” hallunk ami véleményem szerint sw frissítéssel orvosolható.(azóta sincs rá újabb szoftver) Ha raktunk fel zenéket akkor ezt a feliratot láthatjuk:”Kérem várjo” Az –n betű nem viccből maradt le.

De hát ez figyelmen kívűl hagyható, szerintem. Nem olvasgatni, hanem zenét hallgatni akarunk! Miután a készülékünk felbootolt készen áll a zenére. Ismeri az ID3Tag funkciót bár ez véleményem szerint hanyagolható mivel korrekten navigálhatunk a lejátszóra általunk rakott könyvtárak között(az ID3Tag kikészítő az NWE000-áknál mivel ha pl. zenéink nem ugyanazon forrásból vannak (más albumokról egy előadótól) ő ezt tudja és ennek megfelelően teszi szét a zenéket és mivel nincs közvetlen mappaváltás ez szívás). A navigációs gyűrű közepén lévő ok gomb rövid megnyomásával az egyszerű rajzocskákkal ellátott menübe kerülünk. Az első pont a zene, mely magától értetendő, hogy a zenéhez visz. Elmondanám, hogy a tekerés dinamikus és ezáltal kitűnő.(majdnem Ipod mivel egy 120 perces hanganyag közepéhez kevesebb mint 1 perc alatt elértem (Sony-nál ez 3-4-5 perc)) A következő a beállítások ami segítségével zeneszámot törölhetünk (ilyenről ne is álmodozzunk a Sonyban), mappák között keresgélhetünk, hangszíneket állíthatunk illetve a lejátszási módokat állíthatunk. Ez a beállítási menü az ok gomb hosszabb megnyomásával is előhozható. Ezután a rádió következik ami egy kicsit lomha és nem RDS-es, bár én nem használom ki e funkcióját. Aztán megtaláljuk a mikrofon menüt ami segítségével 8KHz-es WAV formátumú hangokat vehetünk fel, az ezt követő felvételek opcióban visszahallgathatjuk ezeket. Kocogóknak hasznos lehet a stopper mely alapfunkciós. Többek között érdekes, de van még egy beállítások menü, amely a készülékre vonatkozó változtatásokat tartalmazza. Ezek például a kijelző elforgatása (szerintem balkezeseknek lehet hasznos), képernyővédő, kontraszt, áttekintés, információ, képernyővédő, dátum, nyelv, gyorsmenü(ehhez van egy külön funkciógomb ami a play/pause gomb ugyanazon síkján található) stb. Illetve még a menüben érhetjük el a billentyűzár funkciót is (sokaknak kényelmetlennek tűnhet, ugyanis a legtöbb lejátszón van egy kis hold gomb) .

Ezzel kimerítettem a funkciókat, tehát jöjjön a készülék hangi képéről alkotott véleményem.
Elsőre szembetűnő volt, hogy már gyári fülesével is jobb, erőteljesebb a hangja a Sony-nál (bár van, aki a japán gép hangját tisztábbnak, természetesebbnek találja(és az is)) Általánosan leírható még az, hogy iszonyatosan nagy a hangereje, mely egyes zenéknél már túl sok, azaz torzít. De hát nem kötelező és nem is ajánlatos koppon hallgatni mindent. A hangerő 25 lépcsőben állítható. Találhatunk mélyhang kiemelést, amitől jobb ugyan nem lesz, maximum tompább a hangzás. Ez jó fülhallgatóval sem az igazi. De sebaj mert több hangszínt találhatunk, amik között a rock szerintem tökéletesen jó! Ha nem lennének megfelelőek a gyáriak, akkor mi is csinálhatunk sajátot. Viszont megjegyzendő az, hogy egy nem gyári 4-5 E Ft-os Sennheiser (MX-360, ennek az ultra bass verziója egyébként a 460) fülessel erős mélyekkel ellátott zenei képet kaphatunk. (és így meg lesz az a természetesség (talán:S) is amit a gyári fülesnél hiányoltunk a japcsihoz hasonlítva) Ez igaz a Sony lejátszóira is.

Soraim egy kisebb összegzéssel zárnám. Az írás lassúságán kívül még annyi a készülék negatívuma a Sonyhoz képest, hogy lassabb. Ez észrevehető pl. mappaváltásnál. Bár ez lehet, hogy csak előző lejátszóm gyorsasága miatt tűnik fel, mert pl. egy ismerősöm ezt nem vette észre.( De leszögezném, hogy nem zavaró ez a sebességcsökkenés ((megszokható)és az sem kizárt, hogy a hatalmas tárkapacitás is lassítja a rendszert (illetve annak beolvasása stb.)). A beépített akku kb. 9 óráig bírja, ezt még nem tudtam tesztelni (bár ahogy kalkulálgattam kb. 1 hónap alatt elérheti ezt az akkukapacitást (fél év után 6óra) . Szemeink előtt lebegjen az is, hogy a Creative Zen Stone Plus-t csupán 17 E Ft-ért kaphatjuk meg egy év garanciával. Vannak hibái de az összkép így is magasan jó. (Nem egy Ipod, de nem is luxusterméknek (dédelgetett hófehérke) pozícionálták!) Ezekkel együtt ha valaki mp3 lejátszót akar venni és a 15-20 E Ft-os árkategóriák között csemegézik annak teljes mértékben ajánlom ezt a zenei alkalmatosságot (egyébként a Sony utódja sokkal silányabb lett, mint vártuk).

(A tesztet régebben írtam, azóta a készülék nagyon karcos lett, és minimum háromszor produkálta azt, hogy nem kapcsolt be ami formázással volt orvosolható. Utálom, amint lehetőségem lesz veszek egy Sony-t. Amúgy biztos lesz olyan aki megelégszik vele, nekem Koss Spark fülessel amúgy tökéletes.) Várom a kommnenteket :D !!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.